Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Τραυματίστηκαν τουρίστες από κατολίσθηση στο Ναυάγιο

Οκτώ τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της χτεσινής κατολίσθησης στην παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου. Μια γυναίκα από την Τσεχία μεταφέρθηκε τελικά στο Νοσοκομείο της Πάτρας, επειδή η κατάστασή της κρίθηκε λίγο πιο σοβαρή, αφού έχει υποστεί μετατόπιση σπονδύλων. Επίσης, άλλη μια που έφερε τραύματα στον πνευμοθώρακα, υπήρχε το ενδεχόμενο να μεταφερθεί κι αυτή σε νοσοκομείο εκτός Ζακύνθου. Οι περισσότεροι τραυματίες νοσηλεύονταν με ελαφρά θλαστικά τραύματα, ενώ τρεις Αυστραλοί πήγαν μόνοι τους στο νοσοκομείο και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έλαβαν εξιτήριο.

Στην περιοχή έσπευσε πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Από το Λιμενικό, όπως έγινε γνωστό και μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης που έκανε στους επιβαίνοντες στα τουριστικά σκάφη, δεν προέκυψε αγνοούμενος επιβάτης. Από το Πυροσβεστικό Σώμα, για τις έρευνες στο σημείο, μετέβησαν 8 πυροσβέστες από την Τοπική Υπηρεσία και άλλα 10 άτομα από την 6η ΕΜΑΚ μαζί με διασωστικό σκύλο. Στο νησί μεταφέρθηκαν επίσης με «Super Puma» και 9 άτομα, διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι από βράχο που έπεσε στη θάλασσα προκλήθηκε έντονο κύμα, που είχε αποτέλεσμα να αναποδογυριστούν οι βάρκες και να υποστούν υλικές ζημιές. Προληπτικά εκκενώθηκε η παραλία και απαγορεύτηκε από τη Λιμενική Αρχή Ζακύνθου η προσέγγιση σκαφών μέχρι να εκτιμηθεί η κατάσταση από τους ειδικούς.

«Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων», σημειώνει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθ. Λέκκας. Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, υπογραμμίζει ότι «μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βρίσκουν συνέχεια νεκρούς στο Αιγαίο (2016-01-26 00:00:00.0)
Αλλοι δύο νεκροί πρόσφυγες (2016-01-21 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για απεγκλωβισμό αγνοουμένων (2015-12-23 00:00:00.0)
Αγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών μεταναστών (2013-07-27 00:00:00.0)
Εργατικό «ατύχημα» στην Κω (2009-06-27 00:00:00.0)
Βρέθηκαν οι δύο ιστιοπλόοι στη Ζάκυνθο (2003-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org