Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ
Εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πυροσβέστες που δίνουν τη μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών

Παρέμβαση με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και τα σοβαρά προβλήματα που αναδείχθηκαν από αυτές έκανε το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές ανέδειξαν για μία ακόμη φορά με τον πιο τραγικό τρόπο την έλλειψη ολοκληρωμένων σχεδίων αντιμετώπισης για το σύνολο των κινδύνων, την ανεπάρκεια υποδομών και μέσων αντιμετώπισης και προστασίας του πληθυσμού, την ανεπάρκεια προσωπικού των κρατικών υπηρεσιών και ειδικότερα στο Πυροσβεστικό Σώμα και στη Δασική Υπηρεσία, την έλλειψη εκπαίδευσης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης αλλά και την έλλειψη εκπαίδευσης και ασκήσεων ετοιμότητας του πληθυσμού.

Οι συνεχείς περικοπές των δαπανών στο Πυροσβεστικό Σώμα και τη Δασική Υπηρεσία, οι μειώσεις του προσωπικό της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας και τα προβλήματα στον μηχανολογικό και ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών είναι συνέπεια της εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και από τις προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα. οι πυροσβέστες υποχρεώνονται σε:

  • Μαζικές εξοντωτικές μετακινήσεις εκατοντάδων πυροσβεστών.
  • Ανεξέλεγκτη και απλήρωτη υπερεργασία κατά τη διάρκεια των συμβάντων.
  • Εργασία μέσα σε ένα επισφαλές εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται από την έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας και κατάλληλου εξοπλισμού.
  • Διαβίωση υπό απάνθρωπες συνθήκες κατά τη διάρκεια της πολυήμερης παραμονής τους σε περιοχές που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις εστίες τους.
  • Ελλειψη της κατάλληλης μέριμνας σε επαρκή διατροφή και αντίστοιχων υποδομών διανομής της, όπως επιβάλλουν οι κανόνες υγιεινής, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Διαμονή των πυροσβεστών σε, ακατάλληλους από κάθε άποψη για την ξεκούρασή τους και τη φροντίδα της υγιεινής τους, χώρους στρατοπέδων και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει άκρα του τάφου σιωπή, γι' αυτό θέλει να περάσει κλίμα έντονου αυταρχισμού υπό την απειλή πειθαρχικών διώξεων και με δημόσιους προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς.

Αυτό συνέβη και κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή των Ψαχνών της Εύβοιας, αφού σε βάρος των διαμαρτυρόμενων πυροσβεστών και των συνδικαλιστικών τους οργάνων για τα περιστατικά ελλιπούς μέριμνας που παρατηρήθηκαν, ξεδιπλώθηκε μία άνευ προηγούμενου, άθλια και απαράδεκτη επίθεση από τον προϊστάμενο του εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ψαχνών. Με δημόσιες ανυπόστατες, συκοφαντικές και προσβλητικές αναρτήσεις του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που επαναλήφθηκαν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΥΠΣ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καταφέρθηκε εναντίον τόσο των διαμαρτυρόμενων πυροσβεστών όσο και συνδικαλιστικών οργάνων τους, όπως η Ενωση Πυροσβεστών Δυτικής Θεσσαλίας, και εκπροσώπου της "Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών".

Εχει ευθύνες η πολιτική και η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και κατ' επέκταση και όσοι υπηρεσιακοί παράγοντες σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο ανέχονται τέτοιου είδους αχαρακτήριστες συμπεριφορές σε βάρος του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνθήκες άκρως επικίνδυνες για την ασφάλειά τους. Είναι απαραίτητο να παίρνονται μέτρα για να υπάρχει η απαραίτητη αντιμετώπιση των αναγκών τους, με πλήρη διατροφική μέριμνα και αξιοπρεπή διαμονή κατά τη διάρκεια απεμπλοκής τους από τα επιχειρησιακά συμβάντα, με αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας. Παράλληλα, να ελεγχθούν τέτοιου είδους, καταδικαστέες από κάθε άποψη, συμπεριφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει επιλεγεί ο δρόμος της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, με προφανή στόχο τη συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών και τη μετατόπισή τους ακόμη και σε όσους υπόκεινται τις συνέπειες των καταγγελλόμενων ελλείψεων και των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την αλληλεγγύη του σε όλους τους πυροσβέστες που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για τη διάσωση του δασικού πλούτου της χώρας και των λαϊκών περιουσιών, κάτω από αντίξοες συνθήκες που δημιουργούν όχι μόνο η φύση των συμβάντων, αλλά κυρίως οι εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές και στον τομέα της πυροπροστασίας. Δηλώνει ότι θα είναι στο πλευρό τους και συμπαραστάτης στον αγώνα που δίνουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας και για καλύτερη οργάνωση της πυροπροστασίας της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ