Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Παραβιάζονται στοιχειώδη δικαιώματα

Ελάχιστα τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων κρατουμένων (περίπου το 70%) στα σωφρονιστικά καταστήματα, έχουν κάποια σχέση με παράνομες ουσίες. Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει ειδική θεραπευτική και συμβουλευτική υπηρεσία για ζητήματα τοξικοεξάρτησης, είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία που παρουσίασε σε προχτεσινή εκδήλωση, η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ» και επισημαίνει ότι αυτό που προέχει είναι η απεξάρτησή τους και όχι η φυλάκιση.

Η καταγραφή της εικόνας που παρουσιάζουν σήμερα τα σωφρονιστικά καταστήματα ανηλίκων (14 - 21 ετών), όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, έρχεται να αποδείξει ότι το σωφρονιστικό σύστημα «δουλεύει» παραβιάζοντας κατοχυρωμένα δικαιώματα, στηρίζεται στη στέρηση αυτονόητων αναγκών και επιβιώνει χάριν των παραπάνω. Στο συνολικό πληθυσμό των ελληνικών φυλακών (περίπου 7.500 κρατούμενοι), ανήλικοι είναι περίπου το 8% (550). Το 65% απ' αυτούς είναι αλλοδαποί, όπου ένας στους τρεις είναι προσωρινά κρατούμενοι και οι υπόλοιποι καταδικασμένοι. Για τους Ελληνες κρατούμενους, περίπου το 15 - 20% είναι απόφοιτοι γυμνασίου και το 1/3 δεν έχει ολοκληρώσει το δημοτικό.

Αναλυτικά:

  • παρά την αντίθετη πρόβλεψη του άρθρου 15 Ν.2776/99, οι προσωρινά κρατούμενοι είναι έγκλειστοι μαζί με τους καταδικασμένους και ανεξάρτητα από αδικήματα που έχουν τελέσει (στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου (ΕΚΚΝΒ)κρατούνται 100 - 120 νεαροί, όλοι αλλοδαποί και οι μισοί απ' αυτούς είναι προσωρινά κρατούμενοι.
  • τα εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης είναι ελάχιστα και τα προγράμματα όπου διεξάγονται δεν έχουν τακτικότητα (στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, διεξάγονται προγράμματα 1 -2 φορές το χρόνο και αφορούν 15 άτομα το καθένα, σε σύνολο 300 κρατουμένων, 60% και πλέον αλλοδαποί και στο Αγροτικό ΣΚΑ Κασσαβέτειας - όπου κρατούνται 90 νέοι, 60 από τους οποίους είναι Ελληνες - το 2001 δε λειτούργησαν καθόλου προγράμματα, ενώ στο ΕΚΚΝΒ δε διεξάγονται ποτέ προγράμματα και δε λειτουργεί σχολείο!)
  • οι ανήλικες κοπέλες κρατούνται μαζί με τις ενήλικες (στη γυναικεία φυλακή Κορυδαλλού κρατούνται 20 ανήλικες -οι περισσότερες αλλοδαπές - μαζί με 330 ενήλικες)
  • οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι υπο-στελεχωμένες (στον Αυλώνα υπάρχουν 2 κοινωνικοί λειτουργοί για 300 έγκλειστους)
  • η υγιεινή, η καθαριότητα παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις, ενώ ο προσωπικός χώρος που διαθέτουν οι κρατούμενοι είναι ελάχιστος (κρατούνται μέχρι και 4 άτομα σε μικρά κελιά)
  • το σχολείο στη φυλακή κάνει δειλά βήματα, αλλά με εξαιρετικά φτωχό εξοπλισμό
  • δεν έχουν ιδρυθεί καταστήματα ημι - ελεύθερης διαβίωσης και καταστήματα με μειωμένα μέτρα ασφαλείας, όπως προβλέπονται από το νόμο.
  • η ιατρική φροντίδα είναι μερική και η προληπτική ενημέρωση εξαρτάται από μη κυβερνητικούς οργανισμούς
  • η προετοιμασία για εργασιακή αποκατάσταση των κρατουμένων είναι στα σπάργανα και εξαρτάται από εξωτερικούς συνεργαζόμενους φορείς

Κι όλα αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που το άρθρο 4 του σωφρονιστικού κώδικα προβλέπει πως: «Κατά την εκτέλεση της ποινής δεν περιορίζεται κανένα άλλο ατομικό δικαίωμα των κρατουμένων εκτός από το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία» και στο άρθρο 7 αναφέρεται ότι «τα μέτρα φύλαξης και εξασφάλισης της ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων κράτησης δεν αποκλείουν την άσκηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ