Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ξεκίνησε με προβλήματα και ελλείψεις η νέα σχολική χρονιά

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 12 το μεσημέρι οργανώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», με αφορμή το κλείσιμο εκατοντάδων τμημάτων στα ΕΠΑΛ

MotionTeam

Με προβλήματα και ελλείψεις, που έχουν συσσωρεύσει οι αναδιαρθρώσεις και η πολιτική που αντιμετωπίζει τις μορφωτικές ανάγκες ως κόστος, ξεκίνησε χτες η χρονιά σε πολλά σχολεία, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να μιλά για «επαναφορά της κανονικότητας».

Σε αγώνα για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών καλεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», με αφορμή το κλείσιμο εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων σε ΕΠΑΛ και το στοίβαγμα μαθητών σε τμήματα 25 - 27 μαθητών σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζεται κανονικά», αναφέρει και καλεί όλες τις ΕΛΜΕ της Αττικής σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο τμημάτων ως «ολιγομελή», η ΑΣΕ αναφέρεται στο παράδειγμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου έκλεισαν 65 τέτοια τμήματα, «αναγκάζοντας πάνω από 300 παιδιά λαϊκών οικογενειών είτε να αλλάξουν ειδικότητα, είτε να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν την ειδικότητα που επιθυμούν, προφανώς με μεγάλη ταλαιπωρία και κόστος, είτε στη χειρότερη περίπτωση να εγκαταλείψουν το σχολείο. Αντίστοιχες καταγγελίες για κλείσιμο τμημάτων, ακόμα και σχολείων, έγιναν από εκπαιδευτικούς και ΕΛΜΕ όλης της Ελλάδας (ΕΛΜΕ Χίου, ΕΛΜΕ Β' Ανατ. Αττικής, Αιτωλοακαρνανία, Ελευσίνα, Αρκαδία, Μαγνησία κ.α.)».

Η ΑΣΕ προσθέτει ότι το υπουργείο «στο πλαίσιο της αναμοριοδότησης σχολείων, οδήγησε στον υποβιβασμό σχολικών μονάδων σε απομακρυσμένες και δύσκολες περιοχές, στο κλείσιμο και τη συγχώνευση τμημάτων με συνέπεια το στοίβαγμα των μαθητών (ακόμα και στις κατευθύνσεις) σε μεγάλα τμήματα και την απογύμνωση των σχολείων από εκπαιδευτικούς (Κυκλάδες, Ημαθία, Ρέθυμνο, Κεφαλονιά, Εβρος, Ξάνθη, Δωδεκάνησα κ.α.). Στην ίδια γραμμή το υπουργείο και οι διοικήσεις στην Αττική προωθούν τις συγχωνεύσεις τμημάτων με 28 - 29 μαθητές (ακόμα και με μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες), προκαλώντας τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών (Ανατ. Αττική, Αιγάλεω, Χαϊδάρι)».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο χτες για «έμφαση» στα ΕΠΑΛ από πλευράς κυβέρνησης, με το υπουργείο Παιδείας να συνεχίζει να μιλά για «επαναφορά της κανονικότητας» στα σχολεία. Ο Κ. Γαβρόγλου παρακολούθησε τον αγιασμό στο 1ο ΕΠΑΛ και στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγ. Αναργύρων και ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι συγκροτείται επιτροπή για τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την πρόταση του υπουργείου για έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία στις 9 το πρωί.

Ελλείψεις σε υποδομές και εκπαιδευτικούς

Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και υποδομές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή, αλλά και το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ, ήταν ζητήματα που αναδείχθηκαν κατά την παρουσία των βουλευτών του ΚΚΕ Γ. Δελή και Σ. Βαρδαλή στους αγιασμούς σχολείων της Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Δελής παρευρέθηκε χτες το πρωί στο 9ο και 12ο Δημοτικά σχολεία Ευόσμου, όπου διαπιστώθηκε η απουσία εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Επίσης επισκέφθηκε το 3ο Ειδικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, που φιλοξενείται σε κτίριο που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των μαθητών, καθώς δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι βοηθητικοί χώροι. Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι αναπληρωτές, ενώ ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί το ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

Ο Σ. Βαρδαλής επισκέφθηκε τα ΕΠΑΛ στο συγκρότημα του «Ευκλείδη», όπου για άλλη μια χρονιά εφαρμόζεται η απαράδεκτη πρακτική κλεισίματος «ολιγομελών» τμημάτων. Οπως διαπιστώθηκε, τα 8 τμήματα που καταργούνται ανήκουν σχεδόν όλα στην Γ' και Δ' τάξη, με αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται μαθητές να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον ακόμα και στην τελευταία τους χρονιά και ενώ είναι υποψήφιοι για πανελλαδικές εξετάσεις.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org