Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Επικίνδυνες και αντεργατικές συμβάσεις καθαριότητας σε νοσοκομεία

Σύσκεψη με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα
Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα
Σύσκεψη με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα με πρωτοβουλία της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και χαιρέτισε η πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα τονίστηκε η μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς εξαιτίας της υποστελέχωσης και των πολλαπλών καθηκόντων που είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν. Χαρακτηριστικά, μέχρι το 2012 υπηρετούσαν 160 εργαζόμενοι (με ξεχωριστές ειδικότητες καθαρίστριας, βοηθού θαλάμου και εργάτη), ενώ η τρέχουσα σύμβαση προβλέπει 125 εργαζόμενους και για τις 3 ειδικότητες. Αν κι έχουν υπογράψει για 6 ώρες εργασία, δουλεύουν παραπάνω ώρες χωρίς να τις πληρώνονται. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι ταυτόχρονα και βοηθοί θαλάμων (που είναι ειδικότητα νοσηλευτικής υπηρεσίας), ενώ τα απογεύματα σε κάθε καθαρίστρια αντιστοιχεί ένα ολόκληρο κτίριο (δηλαδή 8 κλινικές).

Η εκχώρηση των καθηκόντων των βοηθών θαλάμων αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα κατάργησης ειδικοτήτων, η οποία ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους. Η εν λόγω σύμβαση με αυτήν την υποστελέχωση και χρέωση πολλαπλών καθηκόντων είναι επικίνδυνη, γιατί δεν μπορεί αντικειμενικά ο εργαζόμενος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις των αναγκών καθαριότητας και απολύμανσης - αποστείρωσης στις κλινικές και τις μονάδες του νοσοκομείου, με σοβαρούς κινδύνους κατακόρυφης αύξησης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα

Το Σωματείο Εργαζομένων εξαρχής είχε τονίσει ότι τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση δεν μπορούν να διασφαλιστούν όσο κυριαρχεί η λογική του μικρότερου «κόστους», όσο παραμένουν σε ομηρία οι εργαζόμενοι με τις απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις που υποχρεώθηκαν να υπογράψουν με το νοσοκομείο.

«Εχουμε παλέψει να έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά, ο αριθμός των εργαζομένων να αυξηθεί, να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να αναγνωρίζεται η ξεχωριστή ειδικότητα καθαριστή και βοηθού θαλάμου, να εργάζονται 8ωρο. Εχουμε τονίσει ότι το ελάχιστο προσωπικό που εργάζεται στην καθαριότητα δεν επαρκεί για να καλύψει στοιχειωδώς τις τεράστιες ανάγκες στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να τους "βγαίνει το λάδι"», ξεκαθαρίζει το Σωματείο.

Καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου να πάρει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις αποφάσεις της, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το Σωματείο θα κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες «τόσο για την προστασία των ασθενών, των εργαζομένων όσο και για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου».

Το Σωματείο, μεταξύ άλλων, απαιτεί: Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους. Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία. Μέτρα πρόληψης και προστασίας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων. Παράλληλα, μέχρι την τελική δικαίωση του αιτήματος, να αλλάξουν οι όροι της σύμβασης. Επαναφορά των καταργηθεισών οργανικών θέσεων. Αμεση μετατροπή του 6ωρου σε 8ωρο. Πρόσληψη βοηθών θαλάμου και εργατών. Αύξηση της στελέχωσης το απόγευμα. Να σταματήσει το αίσχος 1 καθαρίστρια για 1 κτίριο. Να καταργηθεί ο διαχωρισμός του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό. Να δίνονται τα ρεπό εντός της βδομάδας εργασίας. Το προσωπικό να είναι μόνιμο για κάθε νοσηλευτικό τμήμα και να μη μετακινείται σε άλλα τμήματα κατά τη διάρκεια της βάρδιας. Δημιουργία αποδυτηρίων. Επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα κενά φουσκώνουν μαζί με τις ...εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσλήψεις(2023-09-26 00:00:00.0)
Κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί - όχι στους εκβιασμούς!(2021-09-01 00:00:00.0)
Στάσεις εργασίας ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων στην καθαριότητα(2021-07-13 00:00:00.0)
Κραυγή αγωνίας και οργάνωση της πάλης για τη θωράκιση των νοσοκομείων(2021-07-09 00:00:00.0)
Σήμερα το συλλαλητήριο για την Υγεία στη Σάμο(2019-08-27 00:00:00.0)
Τι σημαίνει να δουλεύεις ως «εργολάβος του εαυτού σου»(2017-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ