Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Δύο νεκροί σε 15 μέρες αναδεικνύουν την τραγική υποστελέχωση του ΕΚΑΒ

Η τραγική υποστελέχωση του ΕΚΑΒ και στην Κάλυμνο αναδείχθηκε εμφατικά μέσα από τον θάνατο δύο ανθρώπων τις τελευταίες 15 μέρες στο νησί: Η πρώτη ήταν μια τουρίστρια που έπαθε καρδιακό επεισόδιο και μεταφέρθηκε με αγροτικό όχημα, ενώ το δεύτερο περιστατικό αφορά τροχαίο με θύμα έναν νεαρό.

Στην Κάλυμνο, με 16.000 μόνιμους κατοίκους και υπερδιπλάσιους το καλοκαίρι, υπάρχουν μόλις δύο ασθενοφόρα, απ' τα οποία μάλιστα «κυκλοφορεί» μόνο το ένα, λόγω έλλειψης πληρωμάτων.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τις πρόσφατες απολύσεις συμβασιούχων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ με «μπλοκάκι», που είχαν ως αποτέλεσμα να μη βγαίνουν ούτε οι 3 βάρδιες του ενός ασθενοφόρου (πλέον δεν γίνεται η βραδινή βάρδια).

Να σημειωθεί ότι το ένα εν λειτουργία ασθενοφόρο πραγματοποιεί παράλληλα μεταφορές αιμοκαθαιρόμενων ασθενών...

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η συνολικά τραγική κατάσταση στο χώρο της Υγείας στο νησί, «καθώς δεν υπάρχουν ούτε τα μέσα αλλά ούτε και το κατάλληλα ειδικευμένο προσωπικό ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρά περιστατικά», όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Καλύμνου του ΚΚΕ.

Αν και στο νησί υπάρχει νοσοκομείο, η ανάγκη για διακομιδές είναι συχνό φαινόμενο (καρδιολογικά προβλήματα, τροχαία), δεν υπάρχει ΜΕΘ ή δημόσιος αξονικός τομογράφος (παρά μόνο ιδιωτικά). Ο θάλαμος αποσυμπίεσης (ο ένας από τους συνολικά 3 που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα), ο οποίος είναι άκρως απαραίτητος για το νησί (για την αντιμετώπιση της νόσου των δυτών), δεν λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος θάλαμος λειτούργησε μόνο για 2-3 χρόνια, ενώ μετά αφέθηκε να σαπίζει ο απαραίτητος και σύγχρονος εξοπλισμός του.

Περισσεύουν η κοροϊδία και οι «δεσμεύσεις»

Υπενθυμίζεται ότι το νησί είχε επισκεφτεί ο Αλ. Τσίπρας στις αρχές του χρόνου κι είχε «δεσμευτεί» για την επίλυση των προβλημάτων.

«Περισσεύει η κοροϊδία σε βάρος του λαού του νησιού μας, από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν συμπατριώτες μας και επισκέπτες του νησιού χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης νυχτερινής βάρδιας του ΕΚΑΒ στο νησί. Η εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων στον τομέα της Υγείας συνεχίζεται σταθερά και επιδεινώνει την κατάσταση στο χώρο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τη ζωή του λαού. Οι περικοπές στη χρηματοδότηση, η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση των παροχών στην Υγεία, έχουν φτάσει τη λειτουργία και του ΕΚΑΒ στην Κάλυμνο και σε πολλά γύρω νησιά κάτω από το όριο ασφαλείας», τονίζει η ΚΟΒ Καλύμνου.

Η Κομματική Οργάνωση αναδεικνύει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της και απαιτεί «την άμεση και επαρκή στελέχωση όλων των δομών στην Κάλυμνο αλλά και τα γύρω νησιά, με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη γεωγραφία του χώρου όσο και τις ειδικές ανάγκες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org