Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Παρέμβαση για τα προβλήματα στέγασης των φοιτητών

Παράσταση διαμαρτυρίας του ΜΑΣ και Συλλόγων Οικοτρόφων σήμερα στις 10 το πρωί στο δήμο Αθήνας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμο Αθήνας καλούν σήμερα στις 10 το πρωί η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Νέας Εστίας ΕΜΠ και Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, διεκδικώντας άμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών που αναζητούν στέγαση και λύσεις στα προβλήματα των εστιακών φοιτητών.

Οπως επισημαίνει στο κάλεσμά της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «με την πολιτική της κάνει "ατομική ευθύνη" την αναζήτηση φοιτητικής στέγης, με τη μη κατασκευή νέων εστιών, την υποβάθμισή τους, τις περικοπές στο στεγαστικό φοιτητικό επίδομα. Τα δωμάτια στις εστίες είναι ελάχιστα ενώ σε ορισμένες, όπως στη ΦΕΠΑ (την εστία του ΕΚΠΑ - μεγαλύτερου ιδρύματος στην Ελλάδα) προγραμματίζεται να μειωθούν κι άλλο λόγω εργασιών. Την ίδια στιγμή μετατρέπει την ανάγκη στέγασης χιλιάδων φοιτητών σε πανάκριβο εμπόρευμα, με τους φοιτητές και τις οικογένειές τους να αναγκάζονται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για "τσουχτερά νοίκια", ώστε να καταφέρουν να σπουδάσουν. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο! Στου Ζωγράφου τα νοίκια είναι πανάκριβα, στο Αιγάλεω παρατηρείται αύξηση των τιμών, σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας δεν υπάρχουν δωμάτια. Αυτή η κατάσταση οδηγεί τους φοιτητές να σκέφτονται ακόμα και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους!

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να τσακίζει τη φοιτητική μέριμνα, παγιώνοντας την υποχρηματοδότηση των εστιών!». Οπως σημειώνει το ΜΑΣ, το αποτέλεσμα είναι:

  • «Ετοιμόρροπα κτίρια, δεκάδες ουρές πίσω από τα ελάχιστα πλυντήρια που υπάρχουν στις εστίες, τα οποία πολλές φορές υπολειτουργούν κιόλας!
  • Τα δωμάτια των εστιακών να γίνονται φούρνοι καθώς τα συστήματα κλιματισμού δε συντηρούνται και δεν αντικαθίστανται με αποτέλεσμα να χαλάνε συχνά!
  • Ελλείψεις σε προσωπικό που δεν μπορούν να στηρίξουν τη σωστή λειτουργία, τις διάφορες ανάγκες και τη φύλαξη της εστίας».

«Δε συμβιβαζόμαστε με αυτήν την άθλια κατάσταση», δηλώνει το ΜΑΣ, διεκδικώντας:

  • Μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία: Αμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος, άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη. Αμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.
  • Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας, εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων προκειμένου να ανεγερθούν νέες εστίες, που να καλύπτουν τις ανάγκες, στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και νοίκια.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης από το κράτος στο ύψος των αναγκών μας και επίλυση όλων των προβλημάτων στις υποδομές και στη λειτουργία των εστιών!

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org