Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Ζητά ολική αποζημίωση των συντελεστών παράστασης που ματαιώθηκε

Από παλιότερο δρώμενο, για την ανάγκη υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης
Από παλιότερο δρώμενο, για την ανάγκη υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης
Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών σχετικά με τη ματαίωση της παράστασης «Ερωτες και θρήνοι γυναικών», που ήταν προγραμματισμένη να ανέβει στο Ηρώδειο και μέρος των εσόδων της θα διαθέτονταν στο «Σπίτι του Ηθοποιού». Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη παραγωγή είχε απασχολήσει ξανά την επικαιρότητα, όταν πριν από δύο βδομάδες η εταιρεία παραγωγής είχε απολύσει ηθοποιούς, οι οποίοι είχαν αρνηθεί να υπογράψουν τη σύμβαση έργου που ανάμεσα σε άλλα εμπεριείχε όρους όπως ωρομισθία, ημιαπασχόληση κ.ά., ανατρέποντας όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η παράσταση "Ερωτες και θρήνοι γυναικών", που ήταν προγραμματισμένη για τις 16/09 στο χώρο του Ηρώδειου, ματαιώνεται και ως εκ τούτου, μια σειρά συντελεστών μένουν απλήρωτοι και ένα καλλιτεχνικό έργο ανολοκλήρωτο.

Το Σωματείο μας, όπως έχει τονίσει και σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, από την πρώτη στιγμή της έναρξης της συγκεκριμένης παραγωγής ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των συναδέλφων, αντιπαλεύοντας τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που πρότεινε η εργοδοσία, με γνώμονα πάντα το να πραγματοποιηθεί η παράσταση. Η επιχείρηση προχώρησε σε συνδικαλιστικές διώξεις, απειλές και απολύσεις και το Σωματείο μας προχώρησε σε διάλογο με τους συναδέλφους και την εργοδοσία στο έδαφος της υπεράσπισής των εργασιακών σχέσεων, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των απολυμένων και την πραγματοποίηση της παράστασης, ώστε να μπορεί να παρουσιαστεί στο κοινό μια άρτια θεατρική παράσταση.

Ωστόσο, κάθε προσπάθεια του Σωματείου μας βρήκε τοίχο, βρήκε κι άλλες απειλές κι άλλες απολύσεις κι άλλη τρομοκρατία, μέχρι και τη ματαίωση της παράστασης, που ουσιαστικά αφήνει "ξεκρέμαστους" 40 και πλέον συντελεστές. Μια κατάσταση που αμαυρώνει το ίδιο το ίδρυμα "Σπίτι του Ηθοποιού", το οποίο δεν μπορεί ως θεσμός, υπέρμαχος των ηθοποιών, να εμπλέκεται σε τέτοιες πρακτικές που βρίσκουν έδαφος στο αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, ιδιαίτερα στα χρόνια στης κρίσης, και που η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες της, διατηρεί και επεκτείνει.

Πρακτικές της συγκεκριμένης παραγωγής, που δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένες και ούτε θα σταματήσουν να υπάρχουν όσο ο κλάδος μας συνεχίζει να εργάζεται χωρίς κλαδική Συλλογική Σύμβαση, που να ανταποκρίνεται στα εργασιακά δικαιώματα του επαγγέλματός μας. Οσο δεν υπάρχει πάλη για τη Συλλογική Σύμβαση, τόσο οι εργοδότες θα επικαλούνται τη νομιμότητα της ωρομισθίας, τη νομιμότητα της αποζημίωσης, τη νομιμότητα των 170 ευρώ το μήνα, τη νομιμότητα των συμβάσεων έργου, τις απολύσεις, τις εξαναγκασμένες παραιτήσεις, τις απλήρωτες πρόβες και μια ατελείωτη λίστα παρόμοιων πρακτικών νόμιμων και νομοθετημένων.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν πως το επάγγελμά μας δεν μπορεί να περιφρουρηθεί, παρά μόνο με τη διεκδίκηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μια διεκδίκηση που ήδη έχει ξεκινήσει, ήδη έχει πάρει σάρκα και oστά, βρίσκοντας την υποστήριξη του κλάδου, με κινητοποιήσεις, συζητήσεις αλλά και με την πραγματοποίηση κλαδικής απεργίας. Ξεκινά μια ακόμα θεατρική σεζόν και ήδη στο Σωματείο φτάνουν δεκάδες καταγγελίες για απλήρωτες πρόβες, για κατάπτυστα συμβόλαια κ.τ.λ.

Είναι η ώρα να μπει ο κλάδος μπροστά και να βάλει τέλος σε αυτήν την κατάσταση.

Διεκδικούμε:

  • Υπογραφή κλαδική Συλλογικής Σύμβασης τώρα.

Για τη συγκεκριμένη παραγωγή:

  • Ολική αποζημίωση όλων των συντελεστών της παράστασης».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι δράσεις για Συλλογική Σύμβαση στα θέατρα των μεγάλων επιχειρηματιών (2018-06-13 00:00:00.0)
Σήμερα τα θέατρα των μεγάλων επιχειρηματιών θα είναι κλειστά! (2018-03-15 00:00:00.0)
Εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους συντελεστές του «Jesus Christ Superstar» (2018-03-06 00:00:00.0)
Με οργανωμένο λαό και ισχυρό ΠΑΜΕ υπάρχει ελπίδα! (2012-06-03 00:00:00.0)
Συνεπής αγώνας μαζί με το ταξικό κίνημα (2012-04-07 00:00:00.0)
Νέα συλλογική σύμβαση ηθοποιών (1996-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org