Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σε διάταξη μάχης για την τελική αναμέτρηση

Ενδεικτική η χτεσινή τριμερής συνάντηση Ιράν, Ρωσίας, Τουρκίας, που κατέγραψε κοινά - απέναντι στις ΗΠΑ - συμφέροντα αλλά και αντιθέσεις

Οι συμβιβασμοί ανάγκης μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν στη Συρία επιβεβαιώθηκαν και στην τελευταία σύνοδο των Προέδρων Πούτιν, Ροχανί και Ερντογάν στην Τεχεράνη

Copyright 2018 The Associated

Οι συμβιβασμοί ανάγκης μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν στη Συρία επιβεβαιώθηκαν και στην τελευταία σύνοδο των Προέδρων Πούτιν, Ροχανί και Ερντογάν στην Τεχεράνη
Πιο ορατή από ποτέ παραμένει η πιθανότητα κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και τριβών στη Συρία. Οι βασικοί πρωταγωνιστές της κρίσης δείχνουν να παίρνουν «θέση μάχης» με αφορμή όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών, στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, παράλληλα με τις ρωσικές αποκαλύψεις για σχέδια προβοκάτσιας με χημικά όπλα. Ταυτόχρονα, Αμερικανοί και Ρώσοι και οι σύμμαχοί τους αυξάνουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην εύφλεκτη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα την «επόμενη μέρα» στη Συρία και να αυξήσουν την επιρροή τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η ολοκλήρωση των μεγάλων ρωσικών ναυτικών και αεροπορικών γυμνασίων ανοικτά των ακτών της Συρίας αυτό το Σάββατο, 8 Σεπτέμβρη, συμπίπτει αφενός με την έναρξη των μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων «Bright Star 2018» από ΗΠΑ και Αίγυπτο με τη συμμετοχή αρκετών άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και αφετέρου με τις συνεχείς «προειδοποιήσεις» Αμερικανών και Γάλλων αξιωματούχων πως θα χτυπήσουν με στρατιωτικά μέσα τη Συρία «εάν γίνει νέα επίθεση με χημικά όπλα»...

Στο φόντο κλιμάκωσης των στρατιωτικών κινήσεων και απειλών για περαιτέρω «δράση», οι ηγέτες Ρωσίας Βλ. Πούτιν, Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και Ιράν Χ. Ροχανί συναντήθηκαν την Παρασκευή στην Τεχεράνη, με την ιδιότητα των εγγυητών της «εκεχειρίας στη Συρία». Από τις πρώτες ώρες επιβεβαιώθηκαν οι αντιθέσεις και οι συμπτώσεις συμφερόντων ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πρότεινε να γίνει «εκεχειρία» στο Ιντλίμπ με πρόσχημα την αποτροπή ανθρωπιστικής καταστροφής και νέων προσφυγικών ροών προς τη χώρα του. Ισχυρίστηκε ότι θα ήταν «νίκη» για τη σύνοδο της Τεχεράνης όχι μόνο η παύση πυρός, αλλά και να γίνει νέα έκκληση «στους τρομοκράτες του πρώην "Μετώπου Νούσρα", του "Ισλαμικού Κράτους" ή όπως αλλιώς λέγονται» να παραδώσουν τα όπλα και να διαπραγματευτούν την εξεύρεση μίας «ειρηνικής λύσης». Διαβεβαίωσε ότι δεν θα αφήσει το Ιντλίμπ «στο έλεος των δυνάμεων του Ασαντ». Πρότεινε επίσης να μετακινηθούν ομάδες αντικαθεστωτικών «σε σημεία απ' όπου δεν θα μπορούν» να επιτεθούν στη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία, η οποία γίνεται τακτικά στόχος επιθέσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Εξέφρασε την «εξαιρετική ενόχληση» της χώρας του για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στους (Κούρδους ενόπλους) «τρομοκράτες των οργανώσεων YPG, SDF» στη Βόρεια Συρία, ιδιαίτερα ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, με σκοπό, όπως τόνισε, «να κάνουν μόνιμη την παρουσία τους εκεί».

Απέναντι στην ουσία της πρότασης Ερντογάν για «εκεχειρία» αντέδρασε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, θυμίζοντας στον Τούρκο ομόλογό του ότι η νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας, που είναι αυτή του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, «έχει κάθε δικαίωμα να ανακαταλάβει κάθε ίντσα εδάφους και να απελευθερώσει τη χώρα από τους τρομοκράτες». «Γενικά η πρόταση του Τούρκου Προέδρου για εκεχειρία είναι καλή», είπε ο Πούτιν χαρακτηριστικά, για να αμφισβητήσει στη συνέχεια ότι υπάρχει ελπίδα τήρησής της από τους τζιχαντιστές. Δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι οι τελευταίοι εντείνουν τους σχεδιασμούς για στήσιμο προβοκάτσιας με χημικά όπλα σε βάρος αμάχων, ώστε να προκαλέσουν νέα δυτική στρατιωτική επέμβαση.

Ο Ιρανός ηγέτης Χασάν Ροχανί παρατήρησε πως «θα πρέπει να αναγκάσουμε τις ΗΠΑ να φύγουν άμεσα από τη Συρία». Δεν διευκρίνισε πώς. Ωστόσο, εμφανίστηκε λίγο πιο συγκαταβατικός από τον Πρόεδρο Πούτιν στην πρόταση Ερντογάν για «εκεχειρία», δίχως βεβαίως και αυτός να αποκλείει στην ουσία τη συνέχιση στρατιωτικής δράσης σε οργανώσεις τζιχαντιστών (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και αυτοί που συνεχίζουν να υποστηρίζονται από την Τουρκία).

Η διακήρυξη της Τεχεράνης

Τελικά, οι τρεις ηγέτες κατέληξαν σε μια γενικόλογη «συμβιβαστική» διακήρυξη, που ο καθένας μπορεί να ερμηνεύει κατά τα συμφέροντά του. Υποτίθεται με το κείμενο αυτό ότι «επιβεβαίωσαν για πολλοστή φορά την υποστήριξη της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Συρίας». Εξέφρασαν ικανοποίηση για τα έως τώρα αποτελέσματα των τριμερών διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της Αστάνα, εμφανίστηκαν αντίθετοι «σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας νέων πραγματικοτήτων στο έδαφος υπό το πρόσχημα καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και επισήμαναν πως «δεν θα πρέπει να επιχειρηθεί στρατιωτική λύση για τον τερματισμό του πολέμου» και πως αυτό θα πρέπει να γίνει με πολιτική διαδικασία. Επιβεβαίωσαν τέλος την υποστήριξή τους στη συνέχιση της πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης, τη λήψη μέτρων για την προστασία αμάχων και τη βελτίωση της «ανθρωπιστικής κατάστασης» αλλά και την εξασφάλιση της «ασφαλούς, γρήγορης και εκούσιας» επιστροφής προσφύγων στις εστίες τους.

Διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ και νέες επιδρομές

Την ίδια ώρα που στην Τεχεράνη εντείνονταν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στους Προέδρους Πούτιν, Ροχανί και Ερντογάν, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιούνταν μία ακόμη σύνοδος με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ και τις κινήσεις για αύξηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων από διάφορες μεριές. Δεν έλειψαν οι υποκριτικές «προειδοποιήσεις» και το προσποιητό «ενδιαφέρον» πρεσβευτών ιμπεριαλιστικών χωρών για «νέα ανθρωπιστική τραγωδία» σε βάρος αμάχων, όπως επίσης και οι παραινέσεις του απεσταλμένου του διεθνούς οργανισμού Στάφαν Ντε Μιστούρα στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας για την εξασφάλιση ανθρωπιστικών διαδρόμων «σε ανατολικό, βόρειο και νότιο Ιντλίμπ», ώστε να μπορούν να φύγουν με ασφάλεια όσοι άμαχοι το επιλέξουν. Επανέλαβε επίσης και αυτός πως η χρήση χημικών όπλων «είναι εντελώς απαράδεκτη και δεν πρέπει να ξανασυμβεί».

Γεγονός είναι, πάντως, πως όσο αυξάνονται οι κινήσεις στα μέτωπα συγκρούσεων, άλλο τόσο εντείνεται το παζάρι για «πολιτική λύση» και προετοιμασία της λεγόμενης «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία. Οι πρώτες αδρές κινήσεις για την επικείμενη συγκρότηση της επιτροπής που θα αναλάβει, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του απεσταλμένου του, τη σύνταξη του νέου Συντάγματος και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, δεν έχουν σταματήσει. Ωθηση σε αυτές τις προσπάθειες αναμένεται να δοθεί και σε όσα σχετικά διαδραματιστούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη τις επόμενες βδομάδες, εφόσον έως τότε δεν έχει αποφασιστεί η εξαπόλυση μίας στρατιωτικής επιχείρησης μεγάλης κλίμακας στο Ιντλίμπ.

Είναι ενδεικτικό ότι παράλληλα με τη συνάντηση των ηγετών Τουρκίας, Ιράν και Ρωσίας στην Τεχεράνη, το πρωί της Παρασκευής στο Ιντλίμπ ξανάρχισαν, για δεύτερη φορά από την περασμένη Τρίτη, οι «χειρουργικές» αεροπορικές επιδρομές πιθανώς ρωσικών αεροσκαφών σε θέσεις και αποθήκες πυρομαχικών τζιχαντιστών στα περίχωρα του Ιντλίμπ. Οι επιδρομές έγιναν παράλληλα με τις προετοιμασίες του συριακού στρατού σε παρακείμενες περιοχές και την αυξημένη κινητικότητα των αντικαθεστωτικών που (επί του παρόντος τουλάχιστον) φαίνεται να μην επιδιώκουν διαπραγματεύσεις για παράδοση όπλων και ανάσχεση επιθέσεων.


Δ. ΟΡΦ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρωσο-τουρκική συμφωνία για εκεχειρία στο Ιντλίμπ(2020-03-07 00:00:00.0)
Συνάντηση Τουρκίας, Ρωσίας, Ιράν στην Αγκυρα(2019-09-17 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η κατάσταση στο Ιντλίμπ(2019-03-01 00:00:00.0)
Επιχειρήσεις και πιέσεις με στόχο το Ιντλίμπ(2018-09-06 00:00:00.0)
Η «επόμενη μέρα» φέρνει αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα(2018-09-04 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» συγκρούσεις και παζάρια(2018-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ