Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το παράδειγμα των Τραπεζών

Στην περίπτωση των Τραπεζών, ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι «επεκτάθηκαν» και για άλλους εργαζόμενους τα όσα προβλέπει η κλαδική ΣΣΕ δεν είναι παρά ένα προπαγανδιστικό τέχνασμα, αφού στην πραγματικότητα η Σύμβαση θα συνεχίσει να ισχύει για όσους ίσχυε και θα αφήνει εκτός τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο που απέκλειε και προηγουμένως.

Η Σύμβαση του κλάδου είναι τριετής, για την περίοδο 2016 - 2018, και από την αρχή ισχύει για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους που ανήκουν στους κανονισμούς των τραπεζών (περίπου 40 χιλιάδες). Η επέκτασή της αφορά μόλις... 15 - 20 εργαζόμενους μιας ξένης τράπεζας που έχει ανοίξει καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και δεν την εφάρμοζε μέχρι τώρα.

Την ίδια ώρα, όμως, η «επεκτασιμότητα» αυτή δεν αφορά τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούν οι τράπεζες για άλλες εργασίες οι οποίες σχετίζονται με το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δουλεύουν σε θυγατρικές των τραπεζών, σε εργολάβους, είναι «ενοικιαζόμενοι», είναι εργαζόμενοι σε άλλες εταιρείες που έχουν αναλάβει τραπεζικές εργασίες, εργαζόμενοι στα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: Η Εθνική Τράπεζα απασχολεί περίπου 1.500 «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους. Η Τράπεζα Πειραιώς πριν από δύο μήνες πούλησε τη θυγατρική της εταιρεία PDS σε άλλον επιχειρηματικό όμιλο, με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφαιρώντας από τους 300 εργαζομένους της κάθε δυνατότητα να διεκδικήσουν την ένταξή τους στο προσωπικό της τράπεζας και στη ΣΣΕ της ΟΤΟΕ. Την ίδια περίοδο, χρηματοπιστωτική εταιρεία συνεργαζόμενη με την Alpha Bank, που απασχολεί πάνω από 1.000 υπαλλήλους, αρνήθηκε να τους δώσει το επίδομα γάμου με το πρόσχημα ότι δεν είναι μέλος του ΣΕΒ.

Παράλληλα, «τρέχουν» οι μεθοδεύσεις των εργοδοτών για μείωση του προσωπικού κατά χιλιάδες μέσω της απόσχισης των υπηρεσιών στις οποίες απασχολούνται και της ανάθεσής τους, μαζί με το προσωπικό τους, σε εξωτερικές εταιρείες (outsourcing).

Από την άλλη, το περιεχόμενο της κλαδικής ΣΣΕ κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων. Είναι μια Σύμβαση που διατήρησε τη μείωση των μισθών κατά 10%, και μεταξύ άλλων διευκολύνει τους τραπεζίτες να προχωρήσουν στην εντατικοποίηση της εργασίας. Συνολικά η Σύμβαση προάγει την «εργασιακή ειρήνη», διευκολύνοντας την εφαρμογή των αντεργατικών σχεδιασμών.

Σε ανακοίνωσή του, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) καλεί σε αγώνα για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, με αιτήματα αύξηση 10% για όλους, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ένταξη των «ενοικιαζόμενων» στους οργανισμούς των τραπεζών κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ