Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μεγάλα προβλήματα στη στέγαση σπουδαστών και φοιτητών

Πολύ μεγάλες είναι οι ελλείψεις στη Θεσσαλία, τόσο σε σπουδαστικές όσο και σε φοιτητικές εστίες, με αποτέλεσμα να διογκώνεται συνεχώς το πρόβλημα στέγασης χιλιάδων σπουδαστών και φοιτητών που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες. Ειδικότερα:

-- Στη Λάρισα, όπου στο ΤΕΙ παρακολουθούν περί τους 10.000 σπουδαστές, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό (περί το 50%) κατάγεται από άλλες περιφέρειες της χώρας, εκτός Θεσσαλίας, και αρκετοί από τους άλλους θεσσαλικούς νομούς, οι σπουδαστικές εστίες καλύπτουν μόλις 600 σπουδαστές, ενώ για τους 600 και πλέον φοιτητές που παρακολουθούν τις σχολές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας (Ιατρική, Βιοχημεία), δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες.

-- Στον Βόλο, για τους πάνω από 7.000 φοιτητές που φοιτούν στις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καλύπτονται μόλις 90 φοιτητές από τις εστίες και μάλιστα μόνο οι πρωτοετείς.

-- Στα Τρίκαλα, για τους 600 περίπου φοιτητές που παρακολουθούν τα ΤΕΦΑΑ και τους πάνω από 300 των ΤΕΙ, δεν υπάρχουν καν φοιτητικές - σπουδαστικές εστίες.

-- Στην Καρδίτσα, για τους 1.200 περίπου σπουδαστές που παρακολουθούν τα ΤΕΙ και τους πάνω από 400 που παρακολουθούν στα ΑΕΙ, καλύπτονται μόλις 50 σπουδαστές.

Να σημειώσουμε ότι και σε αυτές τις ελάχιστες σπουδαστικές και φοιτητικές εστίες οι σπουδαστές και οι φοιτητές δεν έχουν δωρεάν πρόσβαση, αλλά υποχρεώνονται να καταβάλλουν ένα χαράτσι ετησίως από 150 έως 400 ευρώ.

Ευθύνες στις κυβερνήσεις και στην Τοπική Διοίκηση

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, που παραθέτει τα παραπάνω στοιχεία και επισημαίνει ανάμεσα στα άλλα:

«Οι ευθύνες αφορούν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις και φυσικά και τη σημερινή, που έχουν μετατρέψει σε "ατομική ευθύνη" την αναζήτηση φοιτητικής στέγης με τη μη κατασκευή νέων εστιών, την υποβάθμισή τους, τις περικοπές στο στεγαστικό φοιτητικό επίδομα.

Αφορούν και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις δημοτικές αρχές Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας, που αντιμετωπίζουν τους φοιτητές σαν "πελάτες", που τους ξεζουμίζουν στα δημοτικά τέλη και προτιμούν τα "έργα βιτρίνας" από τη διεκδίκηση ανέγερσης νέων φοιτητικών και σπουδαστικών εστιών. Τα κροκοδείλια δάκρυά τους δεν πείθουν κανέναν, αφού δεν συνοδεύονται με μέτρα ανακούφισης των οικογενειών των φοιτητών - σπουδαστών, με κατάργηση των δημοτικών τελών.

Αφορούν βεβαίως και τις διοικήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας, που επέβαλαν την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, αφήνοντας τις εστίες στη μοίρα τους, επιβάλλουν χαράτσια στους διαμένοντες και αποβάλλουν όσους δεν έχουν να πληρώσουν τα δωμάτιά τους!».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας καλεί τους σπουδαστές - φοιτητές και τις οικογένειές τους να διεκδικήσουν:

-- Την άμεση έναρξη κατασκευής σύγχρονων σπουδαστικών - φοιτητικών εστιών, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες στις τέσσερις πόλεις της Θεσσαλίας (Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα) και να είναι δωρεάν η στέγασή τους.

-- Την ενοικίαση ξενοδοχείων με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για όσους φοιτητές - σπουδαστές δεν θα απορροφηθούν από τις ελάχιστες εστίες που υπάρχουν σήμερα.

-- Την άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος σε όλους τους φοιτητές - σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους, συμπεριλαμβανομένων και των πρωτοετών, και δεν θα απορροφηθούν ούτε από τα ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία. Την άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος στους δικαιούχους για την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά.

-- Την άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και την κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org