Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Στοχευμένα σχέδια για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι «δε μας συμφέρει η αποδυνάμωση της Τουρκίας»

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ συνάντησε και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν

Copyright 2018 The Associated

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ συνάντησε και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν
Σημαντικά συμφέροντα των οποίων η εξυπηρέτηση συνδέεται και με την πορεία των γερμανο-τουρκικών αλλά και ευρω-τουρκικών σχέσεων αναδείχθηκαν κατά τις διήμερες επαφές που ολοκλήρωσε χτες στην Τουρκία ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Χάικο Μάας, σε μια περίοδο που υπάρχει μια ρευστότητα στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες.

Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε ο Γερμανός αξιωματούχος - που συνάντησε και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν - ήταν σχετικά περιορισμένες, ωστόσο και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι εντοπίζουν οφέλη στη διατήρηση, αν όχι αναθέρμανση της συνεργασίας τους.

Ετσι, ενόψει της επίσημης επίσκεψης που θα κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος στη Γερμανία, στα τέλη του μήνα, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σχολίασε για τις διμερείς σχέσεις, σε συνέντευξή της (στα δίκτυα RTL και N-TV): «Δεν μπορούμε πάντα να σκεφτόμαστε άσπρο - μαύρο. Η πραγματικότητα δεν είναι έτσι».

Αναφέροντας ότι οι δύο χώρες συνδέονται με έναν ειδικό τρόπο, επισήμανε - σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - ότι η χώρα της έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για μια υγιή οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας. «Δεν θα ενεργούσαμε προς το συμφέρον μας αν συμπεριφερόμασταν με τρόπο που θα αποδυνάμωνε την Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: Είναι σημαντικό «να μιλάμε μεταξύ μας».

Στην Αγκυρα, κατά την προχτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο ΥΠΕΞ τόνισαν ότι οι εξελίξεις στη Συρία απασχόλησαν μεγάλο μέρος της συζήτησής τους.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «αντιπροσωπεύουμε με τη Γερμανία την ίδια θέση όσον αφορά τη Συρία. Οι απόψεις μας συμπίπτουν...». Ακόμα, χαρακτήρισε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης «ειλικρινή» αλλά και «αξιέπαινη και αξιοσέβαστη», υπογραμμίζοντας: «Η υποστήριξή σας είναι σημαντική».

Από την πλευρά του, ο Μάας δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να εμποδίσουμε μία περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και θα υποστηρίξουμε τους Τούρκους εταίρους μας στις προσπάθειές τους και αυτήν τη βδομάδα στην Τεχεράνη (σ.σ. σημερινή συνάντηση Τουρκίας - Ρωσίας - Ιράν για τη Συρία)». «Διότι - συνέχισε όλο νόημα - πιστεύω ότι μέσα στη διεθνή κοινότητα πολλοί κοιτάζουν προς την Τουρκία επειδή η Τουρκία στο πλαίσιο των συνομιλιών που γίνονται αυτές τις μέρες ίσως έχει μεγαλύτερη ικανότητα από άλλους να επηρεάσει αυτήν την κρίσιμη κατάσταση, για ακόμη μία φορά».

Με επιχειρηματίες και την «κοινωνία των πολιτών»

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο Μάας συνάντησε και εκπροσώπους της λεγόμενης «κοινωνίας των πολιτών», όπως συχνά περιγράφονται εκπρόσωποι ΜΚΟ και διαφόρων ιδρυμάτων - οργανισμών που διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο σε ενδοαστικές διεργασίες και κόντρες. Μην ξεχνάμε άλλωστε το έντονο ενδιαφέρον που είχε δείξει η Δύση για την ανάδειξη «εναλλακτικών» στο (κυβερνών σήμερα στην Τουρκία) ΑΚΡ και κατά τις τελευταίες εκλογές και στο περσινό δημοψήφισμα που έγινε. Κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το σοσιαλδημοκρατικό, το φιλοκουρδικό HDP, έχουν αναπτύξει συστηματικές προσπάθειες για σταθερές επαφές με «κύκλους» σε Βερολίνο, Ουάσιγκτον κ.α.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ συνάντησε και γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, με δεδομένο - όπως τόνιζαν τα ίδια ΜΜΕ - ότι μεγάλο μέρος της επίσκεψής του απασχόλησε και την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Γερμανία, από την πλευρά της ενίσχυσης των γερμανικών επενδύσεων. Σημειωτέον, σήμερα οι γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία ξεπερνούν τις 7.100.

  • Το αμερικανικό δίκτυο CNBC μετέδιδε χτες στην ιστοσελίδα του εκτενές ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο στην Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για να αναπτυχθούν στη χώρα τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα «S-400», παρά την έντονη δυσαρέσκεια Αμερικανών και άλλων δυτικών της «εταίρων». Το ρεπορτάζ μάλιστα μετέφερε εκτιμήσεις ότι «το σύστημα "S-400" έχει μεγαλύτερο βεληνεκές από το αμερικανικό σύστημα THAAD και κοστίζει σημαντικά λιγότερο».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ