Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σήμερα η επανεκκίνηση στο παζάρι Σέρβων - Κοσσοβάρων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σήμερα το επίκεντρο των ευρωΝΑΤΟικών σχεδίων στα Βαλκάνια εστιάζεται στις Βρυξέλλες, όπου ξεκινά, μετά από μήνες, ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, με τελικό στόχο την επίτευξη μίας «τελικής συμφωνίας», που θα ρυθμίζει τις μεταξύ τους σχέσεις και θα επιτρέψει (εάν βεβαίως υπάρξει κάποιος συμβιβασμός) την ενδεχόμενη ένταξη του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου και στον ΟΗΕ, κάτι που φυσικά θα τροφοδοτήσει εξελίξεις και σε άλλες περιοχές.

Μπροστά στην πρόσφατη πληθώρα φημών, δηλώσεων και σεναρίων για σχέδια αλλαγής ή «διόρθωσης» συνόρων και ανταλλαγής εδαφών, ο Πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι μία συμφωνία με τη Σερβία θα έχει νόημα μόνο εάν οδηγήσει στην αναγνώρισή του από το Βελιγράδι και επιτρέψει την ένταξη στον ΟΗΕ. Υποστήριξε ότι πλέον δεν γίνεται κουβέντα για ανταλλαγές εδαφών, διχοτόμηση ή δημιουργία «Σερβικής Δημοκρατίας Κοσσόβου».

Το ίδιο 24ωρο, πάντως, στο Βελιγράδι πραγματοποίησε επίσκεψη ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, προτού μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Εκθεση, όπου οι ΗΠΑ είναι «τιμώμενη χώρα». Ο Ρος συναντήθηκε με τους Σέρβους υπουργούς Εξωτερικών, Εμπορίου και τον Πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με αφορμή την υπογραφή μνημονίου κατανόησης Σερβίας - ΗΠΑ για την ανάπτυξη του τομέα υποδομών...

Επιπλέον ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς προειδοποίησε την κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο να μην απαγορεύσει ή προκαλέσει εμπόδια στην προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο επίσκεψη του Σέρβου Προέδρου στο προτεκτοράτο. «Ο Πρόεδρος Βούτσιτς είναι αυτός που θέλει ειρήνη», είπε ο Στεφάνοβιτς. Αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου της κοσσοβάρικης Βουλής Κάντρι Βέσελι, ότι μπορεί να μην δοθεί άδεια στον Σέρβο Πρόεδρο για επίσκεψη στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ο Στεφάνοβιτς τόνισε ότι εάν συμβεί κάτι στον Σέρβο Πρόεδρο «θα ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ