Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Εξασφαλίζει νέες κερδοφόρες μπίζνες στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

Με τη συζήτηση επί των άρθρων συνεχίστηκε την Τετάρτη στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, με τίτλο: «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας», με το οποίο η κυβέρνηση μετατρέπει σε ευκαιρία για νέες μπίζνες και κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους τη σύγχρονη ανάγκη που δημιουργεί η επιστημονική εξέλιξη, να υπάρχει ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Το όλο έργο παραδίδεται στις ιδιωτικές εταιρείες και στην προκειμένη περίπτωση κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες πλέον ως πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών θα εισπράττουν κρατική επιχορήγηση 24 εκατ. ευρώ ετησίως και για 8 χρόνια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμίσεις, οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών που είναι εκτός ψηφιακής τηλεοπτικής κάλυψης, θα επιδοτούνται με 110 ευρώ για 8 χρόνια προκειμένου με το ποσό αυτό να αγοράζουν την πρόσβασή τους από τις εταιρείες παρόχους οι οποίες θα καθοριστούν από σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα έγγραφα (π.χ. βεβαιώσεις από τους δήμους ότι πρόκειται για μόνιμο κάτοικο) που θα πρέπει να προσκομίζονται για την καταβολή της επιδότησης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, δήλωσε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει παρών στο νομοσχέδιο. Οπως τόνισε, παίρνει υπόψη ότι πρόκειται για μια ανάγκη, την οποία όμως η κυβέρνηση την μετατρέπει σε κερδοφόρα μπίζνα για τους επιχειρηματικούς ομίλους. «Ουσιαστικά, τόνισε, πρόκειται για μια ακόμα ευνοϊκή ρύθμιση υπέρ των ιδιωτικών εταιρειών, με την επιχορήγηση με "ζεστό" χρήμα».

Πάντως, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε και την Τετάρτη εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό, Ν. Παππά, γιατί να δοθεί το έργο αυτό στους επιχειρηματικούς ομίλους, και να μην το αναλάβει το κράτος, χωρίς να πάρει και πάλι απάντηση, ενώ έθεσε ακόμα το ερώτημα «γιατί η επιδότηση θα έχει ισχύ 8 χρόνια; Τι γίνεται μετά; Δεν θα υπάρχει κάλυψη; Δεν θα υπάρχει επιδότηση;».

Ο ίδιος έκανε σαφές ότι αποδεικνύεται ξανά πως «το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του ούτε θέλουν ούτε μπορούν να διασφαλίσουν την ισότιμη δημόσια, δωρεάν και αντικειμενική πρόσβαση του λαού στην ενημέρωση και την πληροφόρηση» γιατί έχουν αποκλειστικό γνώμονα την υπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Δηλαδή, πρόσθεσε, και σε αυτό το πεδίο «αναμετρούνται κατά τη γνώμη μας δύο στρατηγικές. Η πρώτη είναι αυτή της κυβέρνησης, των προηγούμενων κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των επιχειρηματικών συμφερόντων, που θεωρεί την επικοινωνία, την ενημέρωση, το ψηφιακό μέρισμα, το φάσμα των συχνοτήτων, εμπόρευμα. Από την άλλη είναι η στρατηγική που υπηρετεί το ΚΚΕ, που θεωρεί δημόσια αγαθά και κοινωνικό δικαίωμα την πληροφορία και την ενημέρωση. Γι' αυτό άλλωστε ως ΚΚΕ θεωρούμε ότι η διέξοδος βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, στον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο».

Ολα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα επιφυλάχτηκαν για την ψήφο τους στην Ολομέλεια προβάλλοντας κάποιες διαχειριστικού τύπου ενστάσεις και χωρίς κανένα από αυτά να αμφισβητήσει το βασικό ζητούμενο του νομοσχεδίου, δηλαδή τα επιπλέον κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ