Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαφημίζει το ... μομέντουμ των τσακισμένων εργατικών δικαιωμάτων

MotionTeam

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει στη φετινή ΔΕΘ χαρακτήρα «αφετηρίας» της υποτιθέμενης «νέας εποχής», που τάχα σηματοδοτεί το τυπικό τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, επιβεβαιώνει το σχετικό άρθρο του πρωθυπουργού στο περιοδικό «Πρακτορείο» του ΑΠΕ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τη φετινή διοργάνωση «ιστορικής σημασίας» αφού, όπως λέει, «8 χρόνια υφεσιακών πολιτικών και λιτότητας έφτασαν πλέον στο τέλος τους», την ίδια στιγμή που παραμένουν σε ισχύ οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων. Παρουσιάζει επίσης ως παροχές τα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης προκαλεί για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Συνεχίζοντας ο Αλ. Τσίπρας καταγράφει τα «σταθερά βήματα», το «σχέδιο και την αποφασιστικότητα» με τα οποία η καπιταλιστική οικονομία ανακάμπτει το τελευταίο διάστημα. Ξεχωρίζει ως δυνατά χαρτιά τη «δημοσιονομική σταθερότητα» και την «υπεραπόδοση ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα» που έχει πετύχει από το 2015, στραγγίζοντας το λαϊκό εισόδημα και περικόπτοντας δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια κ.λπ. Ετσι, ο πρωθυπουργός καμαρώνει που «η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι», με φόντο το ξήλωμα κατακτήσεων των εργαζομένων, που «τα βασικά μεγέθη της οικονομίας - οι εξαγωγές, η μεταποίηση, η βιομηχανία - εμφανίζουν σημαντική βελτίωση, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το περσινό ρεκόρ δεκαετίας».

Εχοντας ως βάση τα παραπάνω δεσμεύεται απέναντι στο κεφάλαιο ότι θα αξιοποιήσει το «θετικό μομέντουμ» για να χτίσει την «επόμενη μέρα» στα αποκαΐδια των εργατικών δικαιωμάτων. Μπαίνοντας στο «ζουμί», ο πρωθυπουργός ξεκόβει για μια ακόμα φορά κάθε συζήτηση για ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης και αναφέρει ως «κεντρικό στοιχείο» το «νέο παραγωγικό μοντέλο», που δήθεν δεν θα εξυπηρετεί μια «κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ελίτ», αλλά θα στοχεύει στην «εξωστρέφεια», θα ενθαρρύνει τις «νέες ιδέες» κ.λπ.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, τόνωσης δηλαδή της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, ο Αλ. Τσίπρας χαιρετίζει την 83η ΔΕΘ «ως σημείο συνάντησης τέτοιων καινοτόμων εγχειρημάτων», που «έρχεται να συμβολίσει αυτό το νέο ξεκίνημα για την οικονομία και τη χώρα συνολικά».

Προφανώς, ο πρωθυπουργός ξεχωρίζει την παρουσία των ΗΠΑ στην έκθεση, που είναι και η «τιμώμενη χώρα». Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση Τραμπ και της βαθύτερης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή, ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει ότι «είναι στρατηγικής σημασίας η ενίσχυση της συνεργασίας με την παγκόσμια πρωτοπόρο στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών». Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα καλωσορίζει την παρουσία του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, λέγοντας ότι «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης και εμπιστοσύνης...», σε συνέχεια αντίστοιχων παρεμβάσεων Αμερικανών παραγόντων, όπως του πρέσβη, του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ