Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΣΕ
Για τις 17/9 μετατέθηκε η εξέταση της ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Σε κάθε περίπτωση μένουν εκτός πολλές χιλιάδες «ευέλικτων» εργαζομένων στον κλάδο

Για τις 17 Σεπτέμβρη, σε νέα συνεδρίασή του, μετέφερε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), που συνεδρίασε χτες, την εξέταση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι δεν έγινε δυνατή η σύγκριση των στοιχείων που έδωσαν οι εργοδότες με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», προκειμένου να διαπιστωθεί η «αντιπροσωπευτικότητα» της εν λόγω σύμβασης και να αποφασιστεί η «επέκτασή» της.

Σε κάθε περίπτωση, η Σύμβαση διετούς διάρκειας (από 1/1/2018 έως 31/12/2019) που εξετάζει το ΑΣΕ, υπογράφτηκε τον περασμένο Μάρτη, ανάμεσα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), μετά από μήνες «διαβουλεύσεων» και παζαρέματος μακριά από τους εργαζόμενους. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό της έχει ενσωματώσει αρκετές από τις πάγιες αξιώσεις των εργοδοτών και τις ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων, παρά τα ρεκόρ κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων του Τουρισμού.

Εντούτοις, μπροστά στο ενδεχόμενο «επέκτασής» της, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γ. Ρέτσος, σε πρόσφατες δηλώσεις του προβάλλει και νέες αξιώσεις, με την πρόβλεψη εξαίρεσης μιας σειράς ειδικοτήτων εργαζομένων αλλά και επιχειρήσεων από την εφαρμογή της Σύμβασης.

Οπως σημειώνει μάλιστα η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, «οι ξενοδόχοι, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που είχαν συνυπογράψει ΣΣΕ, με όρους που στήριζαν την κερδοφορία τους ή τις εφάρμοζαν σε ένα μικρό βαθμό ή και καθόλου. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα τα λεγόμενα "πακέτα" στον τουριστικό κλάδο, όπου οι εποχικοί εργαζόμενοι αμείβονταν με "κλειστό μισθό" που δήθεν περιελάμβανε εργασία σε ρεπό ή υπερωρίες. Τελικά ο καταβαλλόμενος μισθός υπολειπόταν πάντα από αυτόν που θα προέκυπτε με την εφαρμογή της ΣΣΕ».

Παράλληλα, η μεγάλη «ευελιξία» που χαρακτηρίζει τον κλάδο του Τουρισμού, η ύπαρξη μέχρι και 14 διαφορετικών μορφών απασχόλησης, από τη σύμβαση μιας μέρας μέχρι την ενοικίαση εργαζομένων, διαμορφώνει ένα τοπίο που εκ των προτέρων αποκλείει χιλιάδες εργαζόμενους από τυχόν «επέκταση», όπως αποκλείονται μέχρι τώρα από κάθε Σύμβαση.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης το ΑΣΕ έκρινε υπέρ της «επέκτασης» δύο τοπικών Συμβάσεων στον κλάδο του Τουρισμού, στους νομούς Χανίων και Λασιθίου, ενώ στη νέα συνεδρίαση αναμένεται εκτός από την κλαδική ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων να εξεταστούν οι Συμβάσεις των εργαζομένων στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, στα λιγνιτωρυχεία και ορυχεία καθώς και η τοπική Σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων στη Ρόδο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org