Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Δεδομένες αντιλαϊκές συντεταγμένες με «συστάσεις» και προειδοποιήσεις

«Υπεύθυνη» στάση απέναντι σε «αγορές» και «επενδυτές» ζητάει από τα κόμματα της αστικής διαχείρισης ο ΣΕΒ

Eurokinissi

«Υπεύθυνη» στάση απέναντι σε «αγορές» και «επενδυτές» ζητάει από τα κόμματα της αστικής διαχείρισης ο ΣΕΒ
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019 θα βρεθεί στο επίκεντρο της πρώτης λεγόμενης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα με την επάνοδο των κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενεργοποίηση του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου» της επόμενης περιόδου, το ελληνικό κράτος «έχει δεσμευτεί επίσης να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς της φορολογικής και δημοσιονομικής διαρθρωτικής πολιτικής, της κοινωνικής Πρόνοιας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, των αγορών εργασίας και προϊόντων, των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας διοίκησης», δηλαδή σε ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σε αυτό το φόντο, η πλευρά του ΣΕΒ, με αφορμή τις κάθε είδους εξαγγελίες και υποσχέσεις στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, επαναφέρει τις προτάσεις που αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, που βέβαια βρίσκονται και στον πυρήνα της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους «θεσμούς».

Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο «θυμίζει» τη «γραμμή» της αντιλαϊκής πολιτικής, προβάλλοντας τη «διασύνδεση αμοιβών με την απασχόληση και την παραγωγικότητα», την «αποσυσχέτιση μεταβολής του κατωτάτου μισθού από τις μεταβολές των συμβατικών μισθών και από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επιχειρήσεων και κλάδων», την «κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας», την «αποκέντρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε επίπεδο επιχειρήσεων και υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών» κ.ά.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των βιομηχάνων, Θ. Φέσσας, επικαλούμενους τους κλυδωνισμούς στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα της αστικής διαχείρισης να δείξουν «υπεύθυνη» στάση προς τις «αγορές» και τους «επενδυτές» γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, όπως επισημαίνει, «κάτι τέτοιο θα μας οδηγήσει σε αυξημένα επιτόκια, απρόθυμους επενδυτές, ανακοπή της ανάπτυξης, μείωση του εθνικού εκτοπίσματος και νέα περίοδο περιδίνησης και ανέχειας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Θ. Φέσσας χαρακτηριστικά τονίζει: «Ενόψει της μακράς προεκλογικής περιόδου που ανοίγεται μπροστά μας είναι κρίσιμο να αποφευχθούν η πολιτική πόλωση και οι πελατειακές πολιτικές του παρελθόντος, που αποπροσανατολίζουν τους πολίτες από τα επίμονα και επείγοντα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας».

Μάλιστα, όπως ουσιαστικά επισημαίνει, ακόμη και αυτή η κάλπικη «παροχολογία θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες, σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του κατάλληλου φιλοεπενδυτικού κλίματος». Ο πρόεδρος των εγχώριων βιομηχάνων κάνει λόγο για «έναν ανταγωνισμό προεκλογικής παροχολογίας, που θα βλάψει τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας και θα στείλει αρνητικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές, από τις οποίες παραμένουμε αποκλεισμένοι»...

Τα «κόκκινα» δάνεια

Στο μεταξύ, στα 88,6 δισ. ευρώ υποχώρησε στο τέλος Ιούνη του 2018 η μάζα των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων («μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα»). Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, η μείωσή τους στη διάρκεια του β' φετινού τριμήνου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πώληση πακέτων με προβληματικά δάνεια ύψους 2 δισ. από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας:

-- Το 14,4% των προβληματικών δανείων βρίσκεται σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε «νομική προστασία». Θυμίζουμε ότι από τις 15 Σεπτέμβρη, ενεργοποιείται η διάταξη αναφορικά με την υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, με στόχο την αποβολή μιας μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών από το καθεστώς της όποιας παρεχόμενης νομικής προστασίας.

-- Τα «προβληματικά» δάνεια φτάνουν στο 47,6% της συνολικής μάζας του τραπεζικού δανεισμού. Στα στεγαστικά δάνεια τα «προβληματικά» είναι στο 44,3%, στα καταναλωτικά στο 56,9% και στα επιχειρηματικά στο 48%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων καταγράφεται στην κατηγορία «των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» με ποσοστό 68,8%, σε βάρος των οποίων δρομολογείται η κλιμάκωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ