Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τίμησαν τον Γιάννη Χαλκίδη

Εκδήλωση στη μνήμη του Γιάννη Χαλκίδη, του νεολαίου κομμουνιστή και στελέχους του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου, που δολοφονήθηκε από τα όργανα της δικτατορίας των συνταγματαρχών στις 5 Σεπτέμβρη του 1967, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και όλων όσοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση αγωνίστηκαν ενάντια στη δικτατορία διοργάνωσε την Τετάρτη 5/9 το ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ).

Η εκδήλωση έγινε στον τόπο της δολοφονίας του, στο δρόμο που πλέον έχει ονομαστεί οδός Γιάννη Χαλκίδη, έξω από το κτίριο που έχει τοποθετηθεί μνημείο για να θυμίζει τη θυσία του. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Κώστας Σαπρανίδης, πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ εκ μέρους της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ το «παρών» έδωσε ο Βασίλης Ρέβας.

Ο Γ. Χαλκίδης, μέλος του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Νέων Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, συμμετείχε στην αντιστασιακή ενέργεια ενάντια στη χούντα στις 2 Σεπτέμβρη του '67, όταν ανατινάζοντας με μικρή ποσότητα εκρηκτικών ένα στύλο της ΔΕΗ προκάλεσαν διακοπή της ηλεκτροδότησης, που χάλασε τη φιέστα για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Την υλοποίηση του σχεδίου είχε αναλάβει μια ομάδα αποτελούμενη από τον Θόδωρο Καζέλη, τον Γιάννη Χαλκίδη, τον Νάντη Χατζηγιάννη, τον Αργύρη Μπάρα και την Ελλη Στεφανίδου.

Οι μηχανισμοί της χούντας στις 5 Σεπτέμβρη εντόπισαν το κρησφύγετο του Γιάννη και των συντρόφων του, Γρ. Παντή και Ν. Χατζηγιάννη, το περικύκλωσαν και άνοιξαν πυρ από όλες τις μεριές. Από τα πυρά τραυματίστηκε ο Γιάννης (πισώπλατα) και έπεσε κάτω. Οι ασφαλίτες τού έδωσαν τη χαριστική βολή και στη συνέχεια, ενώ ήταν νεκρός, τον χτυπήσανε με λύσσα. Οι άλλοι σύντροφοί του συνελήφθησαν και βασανίστηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ