Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 83η ΔΕΘ
«Κόμβος» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη

Στην καθιερωμένη συνέντευξη της ΔΕΘ - Helexpo AE συμμετείχε ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Το αμερικανικό περίπτερο στη ΔΕΘ

MotionTeam

Το αμερικανικό περίπτερο στη ΔΕΘ
Στην παρουσία της ναυαρχίδας του 6ου Στόλου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της 83ης ΔΕΘ, αλλά και στην επίσκεψη του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο πρόξενος των ΗΠΑ, Γκρέγκορι Φλέγκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης της ΔΕΘ - Helexpo AE, για να σηματοδοτήσει ότι «η Αμερική είναι εδώ, η Αμερική συμμετέχει, ενδιαφέρεται» και «δείχνει πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα» για την προώθηση των σχεδίων της στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, μίλησε για τις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν από τη φετινή συμμετοχή των ΗΠΑ ως «τιμώμενης χώρας» στην 83η ΔΕΘ και τις «ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες» που παρουσιάζονται για συνεργασίες. Οπως είπε, «βλέπουμε την Ελλάδα με "φρέσκια ματιά"» και κάλεσε τους Ελληνες επιχειρηματίες να αδράξουν τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται για συνεργασίες και συμπράξεις στη νέα μεγάλη αγορά των Βαλκανίων.

Διαφήμισε έτσι την «αναπτυξιακή ώθηση» που μπορούν να δώσουν οι αμερικανικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, στόχο με τον οποίο συμπλέει η ελληνική αστική τάξη, που για να τον πετύχει αναβαθμίζει τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, βάζοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Ως απόδειξη της σημασίας που δίνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για την εμπέδωση των οικονομικών - γεωπολιτικών συμφερόντων τους στην περιοχή, ο πρόξενος ανέφερε ότι επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στη ΔΕΘ θα είναι ο υπουργός Εμπορίου, ενώ θα υπάρχει υψηλό επίπεδο συμμετοχής των υπουργείων Ενέργειας και Εξωτερικών.

Επιπλέον, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ προσδιόρισε και τους τομείς που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν οι αμερικανικές επενδύσεις (τεχνολογία, εξοπλισμοί κ.ά.). Μάλιστα, χαρακτήρισε «υψηλού επιπέδου» τη «συνεργασία στην ασφάλεια και την άμυνα με τους Ελληνες εταίρους».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο πνεύμα της Ελλάδας - «γεωπολιτικού μεντεσέ» για τα αμερικανικά σχέδια. Οπως είπε, «η σημασία της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης κι επίσης της Αλεξανδρούπολης οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή η περιοχή είναι εδώ και αιώνες ένα σταυροδρόμι του κόσμου. Οι συνδέσεις και μόνο πέρα από τα Βαλκάνια με την προσέγγιση της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, της Ασίας, της Βόρειας Αφρικής, της Ανατολικής Μεσογείου, αυτές οι ευκαιρίες και αυτές οι στρατηγικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, θα συνεχίσουν να ενδιαφέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για μακρά χρονική περίοδο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αξίες και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι καλά ευθυγραμμισμένα. Και λόγω αυτού δεν υπάρχει τέλος στις δυνατότητες (συνεργασίας) που μπορούμε να δούμε από κοινού ως εταίροι».

Μεγάλες προσδοκίες και «οράματα» του κεφαλαίου

Ευθυγραμμισμένο με τους σχεδιασμούς της ντόπιας αστικής τάξης είναι και το «όραμα» του εθνικού εκθεσιακού φορέα, που θέλει τη ΔΕΘ να μετατρέπεται σε «μεγάλο παίκτη» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, «έναν κόμβο για μια αγορά 100 εκατομμυρίων», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo, Τ. Τζήκας.

Για τη στήριξη αυτού του «οράματος» προωθείται, ανάμεσα σε άλλα, η ανάπλαση του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της πόλης. Βάσει του σχεδίου, στο 50% της έκτασης των 180 στρεμμάτων, όπου εδρεύει το εκθεσιακό κέντρο, θα γίνουν νέες εγκαταστάσεις, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και ξενοδοχείο. Στο υπόλοιπο 50% θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο.

Η φετινή ΔΕΘ χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας, με περισσότερους από 1.500 εκθέτες και 20 επίσημες, άμεσες, κρατικές συμμετοχές. Εκτός από τις ΗΠΑ, συμμετέχουν στην 83η ΔΕΘ οι Κύπρος, Ινδία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Ινδονησία, Ιράν, Ρουμανία, Ρωσία, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Ουζμπεκιστάν, Τουρκία, ΠΓΔΜ, Μπαγκλαντές, Κίνα, Αίγυπτος και Ιταλία. Με μεγάλες συμμετοχές εμφανίζονται η Ινδία, που θα είναι τιμώμενη χώρα το 2019 και έρχεται με 35 εταιρείες, η Κίνα που ήταν τιμώμενη χώρα πέρσι και έρχεται με 30 εταιρείες και η Βουλγαρία με 14.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ