Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Σχέδια κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με το Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μία προσπάθεια να αυξήσει την υποστήριξη και άλλων χωρών στα σχέδιά της για κλιμάκωση της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με το Ιράν προετοιμάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η συνεδρίαση σχεδιάζεται γύρω στις 26 Σεπτέμβρη, σε επίπεδο ηγετών, καθώς θα έχει ξεκινήσει η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη και οι ΗΠΑ θα έχουν την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του. Στο σχέδιο αυτό αντέδρασε χτες η Ρωσία, με τον αναπληρωτή πρέσβη της, Ντμίτρι Παλιάνσκι, να επισημαίνει πως οποιαδήποτε συζήτηση γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράν θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ τον περασμένο Μάη.

Νέες απειλές εναντίον του Ιράν εκτόξευσε χτες το απόγευμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Νωρίτερα, Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος είχε παραδεχθεί ότι το Ισραήλ μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο χτύπησε «πάνω από 200 στόχους Ιρανών στη Συρία».

Χτες επίσης, αναλυτές του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC προειδοποίησαν ότι η αντίδραση του Ιράν απέναντι στην επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων, όταν αυτές θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή τον ερχόμενο Νοέμβρη, θα μπορούσε να προκαλέσει «από ατύχημα στρατιωτική σύγκρουση» με πιθανή νέα κούρσα αύξησης στις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Σε αυτό το κλίμα και υπό τις συνεχιζόμενες απειλές ΗΠΑ και Ισραήλ, το ιρανικό νόμισμα (ριάλ) συνεχίζει να υποτιμάται. Χτες, η συναλλαγματική αξία έφθανε 150.000 ριάλ προς ένα δολάριο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ