Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Να συνεχιστεί ο αγώνας για τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών

Υλοποιώντας τις εντολές εφοπλιστών - κυβέρνησης, οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές ανέστειλαν άρον άρον χτες την απεργία

Από τις χτεσινές περιοδείες των ταξικών σωματείων στα καράβια
Από τις χτεσινές περιοδείες των ταξικών σωματείων στα καράβια
Υλοποιώντας τις εντολές των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, οι άνθρωποί τους στη διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισαν χτες το μεσημέρι με συνοπτικές διαδικασίες την «άμεση αναστολή» της πανελλαδικής απεργίας στα καράβια, η οποία ήταν σε εξέλιξη από τη Δευτέρα.

Κόντρα στις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών, όπως αυτές εκφράστηκαν με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία με αιχμή την πάλη για υπογραφή ΣΣΕ με ικανοποιητικές αυξήσεις, οι εν λόγω συνδικαλιστές, επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους, προχώρησαν σε απαράδεκτη συμφωνία με τους εφοπλιστές για ανανέωση της ΣΣΕ με αυξήσεις μόλις 2%, την ίδια ώρα που η εντατικοποίηση και η εκμετάλλευση στα καράβια χτυπάνε «κόκκινο» για να διασφαλίζονται τα τεράστια κέρδη των εφοπλιστών.

Την απόφαση για «άμεση αναστολή» της απεργίας την έλαβαν στο πλαίσιο συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, η οποία διήρκεσε μόλις λίγα λεπτά, επιβεβαιώνοντας ότι όλα ήταν προσυμφωνημένα.

Επιβεβαιώθηκαν δηλαδή στο ακέραιο οι καταγγελίες που έκαναν τις προηγούμενες μέρες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ότι οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές στη διοίκηση της ΠΝΟ, με επικεφαλής τον γγ της ΠΝΟ, Γ. Χαλά, τον πρόεδρο της Ενωσης Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ), Ε. Τσικαλάκη, και τον πρόεδρο της Ενωσης Ναυτών (ΠΕΝΕΝ), Α. Νταλακογεώργο, βρίσκονταν στο παρασκήνιο σε αλισβερίσι με τους εφοπλιστές, με συναντήσεις τόσο στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, όσο και στο υπουργείο Ναυτιλίας, υπονομεύοντας ανοιχτά τον απεργιακό αγώνα.

Αναδεικνύεται η αναγκαιότητα ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων

Οι εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, στο πλαίσιο της χτεσινής σύντομης συνεδρίασης, εκφράζοντας τη θέληση των ναυτεργατών, πρότειναν την ένταση της μάχης με νέα 24ωρη απεργία, καταδικάζοντας την πρόταση για αναστολή.

Αμέσως μετά την απόφαση της ΕΕ της ΠΝΟ, τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ εξέδωσαν κοινό δελτίο Τύπου, επισημαίνοντας τα εξής:

«Ενώ με την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία οι ναυτεργάτες έστειλαν μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της επιθετικότητας των εφοπλιστών, για άλλη μια φορά τη βρώμικη δουλειά σε βάρος των ναυτεργατών ανέλαβε η σαπίλα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, αποφασίζοντας να σταματήσει άμεσα η απεργία των ναυτεργατών, εκτελώντας τις εντολές των εφοπλιστών, της κυβέρνησης.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" - ΠΕΕΜΑΓΕΝ, εκφράζοντας την αγωνιστική θέληση των ναυτεργατών όλων των κλάδων μέσα από τα καράβια, απέρριψαν και καταψήφισαν την επαίσχυντη συμφωνία εφοπλιστών - ΠΝΟ για αύξηση 2% το 2018, προτείνοντας τη συνέχιση του αγώνα με νέα 24 πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των ναυτεργατών.

Πριν και κατά τη διάρκεια της απεργίας, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός με επικεφαλής τους Γ. Χαλά, γγ της ΠΝΟ, τον Ε. Τσικαλάκη, πρόεδρο της ΠΕΠΕΝ, και τον Α. Νταλακογεώργο, πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ, σε συναντήσεις με τους εφοπλιστές και ΥΕΝ, υπονόμευσαν την απεργία.

Οι ναυτεργάτες έχουν μνήμη και κρίση, διακρίνουν τις σχέσεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού με τους εφοπλιστές - ΥΕΝ.

Η πείρα και τα συμπεράσματα από τους πολύχρονους αγώνες των ναυτεργατών με τα σωματεία ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" - ΠΕΕΜΑΓΕΝ αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της ενίσχυσης σε όλους τους κλάδους των ταξικών δυνάμεων, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, στην προετοιμασία των συλλαλητηρίων των δυνάμεων του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη, με κεντρικό σύνθημα "Μπροστά οι δικές μας ανάγκες"».

Μία ακόμα σημαντική παρακαταθήκη

Την ίδια ώρα που οι συνδικαλιστές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού «μαγείρευαν» με τα επιτελεία των εφοπλιστών και της κυβέρνησης την αναστολή της απεργίας, οι ναυτεργάτες, με ασπίδα τη σημαντική αλληλεγγύη εργαζομένων άλλων κλάδων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών των νησιών, έδιναν με αποφασιστικότητα, σύσσωμοι τη μάχη της απεργίας, στέλνοντας μήνυμα καταδίκης συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Χαρακτηριστικά, χτες τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά, η έναρξη της δεύτερης 24ωρης απεργίας βρήκε εργαζόμενους άλλων κλάδων, όπως στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού, να βρίσκονται και πάλι στο πλευρό των απεργών ναυτεργατών.

Παράλληλα, οι δυνάμεις των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με συσκέψεις και περιοδείες από καράβι σε καράβι, έδιναν τη μάχη της οργάνωσης και της περιφρούρησης της απεργίας, αναδεικνύοντας ότι μόνο με την οργάνωση της πάλης τους και διεκδικητικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους μπορούν να απαντήσουν οι ναυτεργάτες στην επιθετικότητα εφοπλιστών και κυβέρνησης.

Ενδεικτικά, συσκέψεις έγιναν στα πλοία «Νήσος Σάμος», «Μπλου Γκάλαξι», «Νήσος Μύκονος» κ.α., όπου καθολικά οι ναυτεργάτες εξέφραζαν την απαίτηση για την κλιμάκωση της μάχης.

Από την πλευρά των συνδικαλιστών, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, αναδεικνύοντας το δίκιο του αγώνα των ναυτεργατών, επισήμανε ότι η «έξοδος από τα μνημόνια», η «δίκαιη ανάπτυξη», για τους ναυτεργάτες σημαίνει μείωση των αποδοχών τους κατά 40% τα χρόνια των μνημονίων, απώλειες που δεν αναπληρώνονται, διατήρηση σε πλήρη ισχύ όλου του αντεργατικού θεσμικού πλαισίου που στρώνει το δρόμο για τους εφοπλιστές, συνολικά την εργοδοσία, προκειμένου να εξασφαλίσει όλο και πιο φτηνή εργατική δύναμη, με την κατάργηση των ΣΣΕ, της Κοινωνικής Ασφάλισης, των μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στα καράβια.

Ανέδειξε ακόμα ότι το χέρι εφοπλιστών - κυβέρνησης οπλίζει η νόθα πλειοψηφία στη διοίκηση της ΠΝΟ, που συναλλάσσεται μαζί τους, «κάνουντας κωλοτούμπες τη δύσκολη στιγμή», θέλοντας ταυτόχρονα «να καλλιεργήσει την απογοήτευση, να υπονομεύσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών». Τόνισε ακόμα ότι αυτή η μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία, αποκρούοντας την τρομοκρατία και χαλώντας την επιχείρηση καλλιέργειας «κοινωνικού αυτοματισμού», είναι μία ακόμα σημαντική παρακαταθήκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοβουλίες για αγωνιστική διεκδίκηση ΣΣΕ στα ποντοπόρα (2018-09-13 00:00:00.0)
Να γίνει υπόθεση των ναυτεργατών η οργάνωση και η περιφρούρηση της απεργίας (2018-04-13 00:00:00.0)
Απεργούν και οι ναυτεργάτες (2013-04-26 00:00:00.0)
Αύριο η πανελλαδική απεργία των ναυτεργατών (2013-04-02 00:00:00.0)
Οχτώ μερόνυχτα στους καταπέλτες (2011-10-25 00:00:00.0)
Απεργιακή «άγκυρα» σε όλα τα λιμάνια (2011-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org