Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

Το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας για τις αστικές συγκοινωνίες στη διοίκηση του ΟΑΣΘ
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας για τις αστικές συγκοινωνίες στη διοίκηση του ΟΑΣΘ
Με πολύμορφες δράσεις και με κεντρικό σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων», οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη δίνουν μέχρι την τελευταία στιγμή τη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Καλούν τους εργαζόμενους απέναντι στην απάτη της κυβερνητικής προπαγάνδας και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης να αντιπαραθέσουν το διεκδικητικό πλαίσιο που υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες τους, να χτίσουν μαχητικό, ταξικό, εργατικό - λαϊκό τείχος αντίστασης σε κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις στην περιοχή.

Μπροστά στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, το ΠΑΜΕ προγραμματίζει τα εξής:

-- Συσκέψεις - συγκεντρώσεις - συζητήσεις σε χώρους δουλειάς στην Κεντρική Μακεδονία, με την παρουσία στελεχών των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, των Συνδικάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα προγραμματίζονται μεταξύ άλλων περιοδείες στο εμπορικό κέντρο «Cosmos» και στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία», ενώ το απόγευμα θα γίνει σύσκεψη για τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες στον κλάδο των Τροφίμων.

-- Συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 7/9, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Θα παρουσιαστούν το πρόγραμμα δράσης και οι στόχοι του ταξικού κινήματος το επόμενο διάστημα, καθώς επίσης και οι διεκδικήσεις για την προστασία των ανέργων και το ρόλο του ΟΑΕΔ.

-- Στην ίδια συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστεί λεύκωμα με τους απεργιακούς αγώνες - κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος, από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης έως σήμερα (2009 - 2017).

Αγωνιστική δράση για τις αστικές συγκοινωνίες

Στο πλαίσιο της ανάδειξης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων εντάσσονται και οι κεντρικές δράσεις που πραγματοποιούν Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης για τις αστικές συγκοινωνίες.

Ξεκίνησαν χτες, με παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΣΘ. Σήμερα στις 3 μ.μ. προγραμματίζεται πανεξόρμηση στον τερματικό σταθμό του ΟΑΣΘ στο ΙΚΕΑ, ενώ αύριο οργανώνεται πικετοφορία που θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ., από την πλατεία Γαλοπούλου στην Ξηροκρήνη.

Με τη χτεσινή διαμαρτυρία στη διοίκηση του ΟΑΣΘ, ανέδειξαν ότι ο «αποϊδιωτικοποιημένος» ΟΑΣΘ, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τη λογική «κόστους - οφέλους», δεν μπορεί να χωρέσει τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού της πόλης. Η «αποϊδιωτικοποίηση» στοχεύει στην «εξυγίανση» του ΟΑΣΘ, ώστε στο μέλλον οι κερδοφόρες γραμμές να επαναϊδιωτικοποιηθούν. Κατήγγειλαν ακόμα ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει ο ΟΑΣΘ είναι υποβαθμισμένες, αφού μεγάλο τμήμα του στόλου του βρίσκεται παροπλισμένο εξαιτίας βλαβών, με αποτέλεσμα οι αναμονές στις στάσεις να είναι μεγάλες και οι επιβάτες να «παστώνονται» σαν τις σαρδέλες, ενώ την ίδια ώρα, το εισιτήριο είναι ακριβό, αφού το κόστος της μηνιαίας κάρτας διαδρομών, ειδικά για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση και άλλες κατηγορίες που αμείβονται με 250 και 300 ευρώ, φτάνει περίπου στο 10% του μισθού τους.

Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές απαίτησαν ασφαλείς, σύγχρονες αστικές συγκοινωνίες, μείωση της τιμής του εισιτηρίου, κατοχύρωση της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων, δωρεάν μετακίνηση εργαζομένων και μαθητών τις ώρες που πηγαίνουν και επιστρέφουν από την εργασία και τα σχολεία, συντήρηση του στόλου από μόνιμο προσωπικό, προσλήψεις εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα, αξιοποίηση των εγχώριων δυνατοτήτων για κατασκευή νέων οχημάτων, συχνές και τακτικές αστικές συγκοινωνίες με ανθρώπινες συνθήκες και κάλυψη της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εξορμήσεις και περιοδείες για να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα

Το απόγευμα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τις συνοικίες, στο πλαίσιο των πολύμορφων παρεμβάσεών του για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Μόνιμοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι, με κομβόι οχημάτων διέσχισαν τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας το κάλεσμα συνέχισης του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση που πέταξε στο δρόμο το 80% των συμβασιούχων που για χρόνια εργάζονταν στις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των δήμων. Κάλεσαν το λαό να στηρίξει το δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Επίσης, εξορμήσεις και περιοδείες πραγματοποιήθηκαν και χτες σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, όπου άνοιξε η συζήτηση για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά και για το «αφήγημα» της κυβέρνησης περί «εξόδου από τα μνημόνια» και «επιστροφής στην κανονικότητα». Εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους, στα Δικαστήρια, στο Γενικό Χημείο του Κράτους, σε σούπερ μάρκετ, σε σκάμματα του μετρό, εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών κ.α.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των ταξικών συνδικάτων καλεί η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), με προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ., έξω από το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς».

Τέλος, στα καλέσματα αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών προστέθηκε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», η οποία καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να απαντήσουν στην πολιτική που τους χτυπάει με κλιμάκωση του αγώνα σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Μετακίνηση με λεωφορεία

Για το συλλαλητήριο του Σαββάτου προγραμματίζεται οργανωμένη μετακίνηση με λεωφορεία από:

Γιαννιτσά, 3.50 μ.μ., από Εγνατία (είσοδος πόλης). Γρεβενά, 3 μ.μ., από το ρολόι. Δράμα, 2.30 μ.μ., πίσω από τον Αγ. Νικόλαο. Εδεσσα, 3.15 μ.μ., από πλατεία Δημοκρατίας. Καβάλα, 3 μ.μ., από Δημοτικό Κήπο. Καστοριά, 2 μ.μ., απέναντι από παλιό «Μασούτη». Κατερίνη, 4 μ.μ., από κεντρική πλατεία. Κοζάνη, 3.30 μ.μ., από κεντρική πλατεία. Κομοτηνή, 1 μ.μ., από δημαρχείο. Λάρισα, 2.30 μ.μ. από το κτίριο του ΤΕΕ, δίπλα στον Πηνειό. Λιτόχωρο, 3.30 μ.μ., από κεντρική πλατεία. Νάουσα, 4 μ.μ., από Εργατικό Κέντρο. Ξάνθη, 2 μ.μ., από πλατεία Ελευθερίας. Πτολεμαΐδα, 3 μ.μ., από τη Λαϊκή Αγορά. Σέρρες, στις 4 μ.μ., από τα δικαστήρια. Σκύδρα, 3.30 μ.μ., από πλατεία Μαυροβουνίου. Τρίκαλα, 2 μ.μ., από πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Φλώρινα, 2.30 μ.μ., από Νέο Πάρκο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org