Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Με επιτυχία οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε πολλές πόλεις

Δράμα
Δράμα
Γεμάτο ήταν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με πολύμορφες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ.

Λευκάδα

Με επιτυχία για ακόμη μια χρονιά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Σεπτέμβρη το Φεστιβάλ στη Λευκάδα. Στο χώρο υπήρχαν έκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και Μαθητικό Στέκι με σύνθημα: «Στέλνουμε μήνυμα στους νέους και τις νέες για έναν κόσμο χωρίς ναρκωτικά». Για πρώτη φορά λειτούργησε «Escape Room», ένα ζωντανό παιχνίδι απόδρασης, όπου οι μαθητές που πήραν μέρος «κλειδώθηκαν» μέσα σε ένα θεματικό δωμάτιο και θα έπρεπε - χρησιμοποιώντας το μυαλό και τις 5 αισθήσεις τους - να λύσουν μια σειρά από γρίφους ώστε να καταφέρουν να δραπετεύσουν.

Στο πρόγραμμα ξεχώρισε αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του Αγγελου Σικελιανού, με έμφαση στα τελευταία χρόνια της ζωής του και συναυλία από τον πάντα μελωδικό και εκφραστικό Βασίλη Λέκκα και την ορχήστρα του, που καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Τώρα είναι ώρα ευθύνης και δράσης. Ολο το Κόμμα και η ΚΝΕ, οι φίλοι του Κόμματος, μαζί με άλλους αγωνιστές να βρεθούμε για άλλη μια φορά στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για την οργάνωση της πάλης του λαού. Για να φτάσουν η φωνή και το μήνυμα της ΚΝΕ παντού. Η λύση βρίσκεται στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ, στην ανασύνταξη του κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας για την ανατροπή. Το ΚΚΕ είναι η μόνη επιλογή και στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις».

Αιγαίο

Τρίπολη
Τρίπολη
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Σεπτέμβρη το Φεστιβάλ στο νησί της Χίου. Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία προσφύγων - μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι στο νησί.

Σε κλίμα συγκίνησης παρουσιάστηκε σύντομο αφιέρωμα από ομάδα των Τομεακών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τους κομμουνιστές Χιώτες αγωνιστές που εκτελέστηκαν το 1948 στου Γουδή. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η παρουσία συγγενών και απογόνων των κομμουνιστών αγωνιστών.

Στο Φεστιβάλ μίλησε ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ σήμερα μπορεί να κοιτάει κατάματα το λαό και να του λέει: Και αυτό το δοκίμασες, και την "αριστερή" διακυβέρνηση του συστήματος τη βίωσες. Ηρθε η ώρα να δοκιμάσεις έναν άλλον, εντελώς διαφορετικό δρόμο. Μην ξαναπέσεις στην παγίδα ούτε του "μικρότερου κακού" ούτε στην εναλλαγή κυβερνήσεων, στην τιμωρία των σημερινών με τους προηγούμενους. Είναι αδιέξοδο...

Ηρθε η ώρα να σηκωθείς από τον καναπέ. Να πάψεις να είσαι θεατής. Ηρθε η ώρα να πάρεις τη θέση σου στον αγώνα, σήμερα, για τα σύγχρονα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες».

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ στην Κάλυμνο το Σάββατο 1 Σεπτέμβρη. Το πρόγραμμα άνοιξε με συναυλία από νεανικό σχήμα του νησιού, ενώ συνεχίστηκε με χαιρετισμό από την Δέσποινα Γουρλά, Γραμματέα της Οργάνωσης Καλύμνου της ΚΝΕ. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Νίκο Λάππα, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με νησιώτικο γλέντι από τον Θοδωρή Χαλιπίλια και τον Γιώργο Πονήρη.

Λευκάδα
Λευκάδα
Σημαντική ήταν η παρουσία του Πολυδύναμου Κέντρου Καλύμνου ΚΕΘΕΑ - ΑΡΙΑΔΝΗ, με δραστηριότητες για την πρόληψη και την ενημέρωση κατά των ναρκωτικών. Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε ο χώρος του «Κόκκινου Αερόστατου», που ήταν αφιερωμένος στον ένα χρόνο από την κυκλοφορία του περιοδικού, ενώ «έτρεχαν» παράλληλες δραστηριότητες με πειράματα φυσικής και χημείας.

Πελοπόννησος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ σε πόλεις της Πελοποννήσου.

Στην Κόρινθο η εκδήλωση άνοιξε με μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα για τον ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Βασίλη Ρώτα. Η εξιστόρηση της ζωής του λογοτέχνη εναλλασσόταν με απαγγελίες ποιημάτων και μονόπρακτου θεατρικού, όλα δεμένα και ταιριασμένα με τα τραγούδια του μουσικού συγκροτήματος «Ρωμιοσύνη». Ακολούθησε ομιλία του Νίκου Κουτουμάνου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Πελοποννήσου. Η βραδιά έκλεισε με λαϊκό γλέντι.

Το θεατράκι της Σκακιέρας στην Τρίπολη φιλοξένησε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στους δρόμους του κέντρου της Τρίπολης, για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ. Ακολούθησαν παρουσίαση πρότζεκτ για τις κατακτήσεις της γυναίκας στην ΕΣΣΔ από μαθητή Λυκείου και στη συνέχεια βίντεο και θεατρικό αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την ίδρυση ΚΝΕ, από φίλους και μέλη της Οργάνωσης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γλέντι. Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Γιώργο Καραγιάννη, Γραμματέα του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ, ο οποίος σημείωσε: «Οι νέοι κομμουνιστές στο πλάι του ΚΚΕ οφείλουμε να ξεπεράσουμε αδυναμίες και καθυστερήσεις. Να μη χαρίσουμε καμία συνείδηση νέου της εργατικής - λαϊκής οικογένειας στα χέρια του συστήματος. Να οργανώσουμε την πάλη για κάθε πρόβλημα που ταλαιπωρεί τη ζωή του λαού μας και της νεολαίας».

Δράμα

Χίος
Χίος
Με μαζική συμμετοχή μαθητών και νέων ανθρώπων πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Δράμα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με προβολή βίντεο για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ και απαγγελία του ποιήματος του Γ. Ρίτσου «Καπνισμένο τσουκάλι». Ακολούθησαν συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα «DYB» και λαϊκό γλέντι.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Φρέγκογλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, ο οποίος στάθηκε αναλυτικά στο «μακρύ» και συνάμα ηρωικό δρόμο που χάραξε το κομμουνιστικό και λαϊκό κίνημα στην περιοχή της Δράμας από τη δεκαετία κιόλας του 1920. Αναφέρθηκε ακόμα στις πρόσφατες εξελίξεις, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την ευρύτερη περιοχή, καλώντας το λαό και τη νεολαία: «Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που στηρίζει ολόθερμα τις πολεμικές ενέργειες στην περιοχή, αναβαθμίζοντας τις βάσεις και δίνοντας όλες τις διευκολύνσεις για να μακελεύουν τους λαούς στην περιοχή».

Θεσσαλία

Στην κεντρική πλατεία της πόλης, πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 2 Σεπτέμβρη, η εκδήλωση του Φεστιβάλ στην Ελασσόνα. Μίλησε η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, προβλήθηκε βίντεο για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, ενώ μουσικό πρόγραμμα παρουσίασαν οι καλλιτέχνες Δημήτρης Μπουρνάκας και Νίκος Αλεξόπουλος.

Κάλυμνος
Κάλυμνος
Ακόμα, τη Δευτέρα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε μικρή συναυλία, που με μεράκι οργάνωσαν οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ και προπαγάνδιζε τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο νομό, που θα πραγματοποιηθούν στις 7 Σεπτέμβρη. Η συναυλία κινήθηκε σε ρυθμούς χιπ-χοπ από τους «Billy Rose» και «Ματωμένη Λεπίδα».

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική εκδήλωση στο Πάρκο Χρωμάτων στη συνοικία Νεάπολη της Λάρισας, την Πέμπτη 30 Αυγούστου. Στην ομιλία του ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Συχνά μας κατηγορούν οι αντίπαλοί μας, πρώτα απ' όλα η "κυβερνώσα αριστερά", πως δήθεν όταν λέμε για την εργατική εξουσία, κι ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στο κεφάλαιο, στα μονοπώλια, στον καπιταλισμό, είμαστε, λέει, "κολλημένοι στο χτες", πως "αυτά που λέει το ΚΚΕ, πια δεν γίνονται», πως οι ίδιοι λύνουν ζητήματα, ενώ εμείς "μένουμε έξω από το χορό και λέμε πολλά τραγούδια". Ομως, η πραγματικότητα είναι πως "κολλημένοι στο χτες" είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, γιατί αυτοί υπηρετούν το σάπιο, ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα και προβάλλουν το παραμύθι ότι με τις "ασπιρίνες" τους θα το γιατρέψουν, θα το εξανθρωπίσουν. Η αλήθεια είναι πως "αυτό που δεν θα γίνει ποτέ", είναι να σταματήσει το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα να γεννά πολέμους, οικονομικές κρίσεις, ανεργία, φτώχεια (...)». Ακολούθησε συναυλία με τον Δημήτρη Φωτιάδη.

Δυτική Μακεδονία

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην πλατεία Μακεδονομάχων στην Καστοριά το Σάββατο 1 Σεπτέμβρη. Το πρόγραμμα άνοιξε ο καραγκιοζοπαίχτης Αγάπιος Αγαπίου. Ακολούθησε μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ. Κορύφωση του αφιερώματος ήταν η προβολή συνεντεύξεων συντρόφων από την περίοδο του Εμφυλίου, των εξοριών, της παρανομίας έως και τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Η βραδιά έκλεισε με το μουσικό σχήμα «Αδράχτι». Την πολιτική ομιλία έκανε ο Γιάννης Κανάτσιος, μέλος του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή εκατοντάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ αλλά και πολλών επισκεπτών όλων των ηλικιών πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Φλώρινα και το Αμύνταιο.

Στη Φλώρινα οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 31 Αυγούστου. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής. Πραγματοποιήθηκαν χιπ-χοπ συναυλία από το Mc-Karavhs και επίδειξη παραδοσιακών χορών από το παιδικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλώνων. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι από το μουσικό σχήμα «Πεντάγραμμο».

Στο Αμύνταιο το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτέμβρη, με κεντρικό ομιλητή τον Θανάση Χαστά, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Πραγματοποιήθηκε λαϊκό γλέντι από το μουσικό σχήμα «Πεντάγραμμο».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org