Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τον Κώστα Κολιγιάννη, στη γενέτειρά του Ελλοπία Θήβας

Στην εκδήλωση, όπου παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, μίλησε ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Με εκδήλωση στη γενέτειρά του, την Ελλοπία Θήβας, η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ τίμησε την Παρασκευή 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100χρονων του Κόμματος, τον Κώστα Κολιγιάννη, Α' Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση, που έγινε στην πλατεία της Ελλοπίας, παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ. Νωρίτερα, κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ΚΕ στον τάφο του Κώστα Κολιγιάννη, στο νεκροταφείο του χωριού. Στεφάνια κατέθεσαν επίσης η ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή.

Σε δήλωσή του από το χώρο της εκδήλωσης, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την ίδρυση και τη δράση του ΚΚΕ, διοργανώνουμε σε όλη την Ελλάδα εκδηλώσεις σε τόπους θυσίας. Τιμούμε ήρωες του κομμουνιστικού κινήματος, ηγετικές φυσιογνωμίες, όπως ήταν ο Κώστας Κολιγιάννης, Α' Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Και αυτό το νόημα, τιμώντας αυτήν τη μνήμη και αντλώντας σήμερα διδάγματα από το παρελθόν, μέσα από αυτήν τη με άλματα ηρωική πορεία και τα θετικά της, αλλά ταυτόχρονα και με αδυναμίες, ελλείψεις και λάθη, να διδαχτούμε για το σήμερα και να χαράξουμε καλύτερα το αύριο αυτού του τόπου για το συμφέρον του λαού μας».


Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σχολιάζει τον ανασχηματισμό και το υπουργικό συμβούλιο, που έγινε την Παρασκευή, ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε: «Οι διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο δεν αφορούν τον ελληνικό λαό, αντίθετα με τα μέτρα τον γονατίζουν ακόμα περισσότερο. Είναι διαβεβαιώσεις προς την εγχώρια ολιγαρχία, προς την ΕΕ και το ΔΝΤ, σε αυτούς δίνει διαπιστευτήρια και τους είπε με απλά λόγια ότι θα υλοποιήσει μέχρι κεραίας αυτά που έχει συμφωνήσει μαζί τους, ματώνοντας τον ελληνικό λαό».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων συγγενείς του Κώστα Κολιγιάννη, ο αντιδήμαρχος δήμου Θηβαίων Τάσος Καμούτσης, εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων Ελλοπίας και Ξηρονομής, καθώς και αντιπροσωπείες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελλοπίας και τον Σύλλογο Γυναικών της περιοχής. Στο χώρο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε έκθεση με φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα για τα 100χρονα του ΚΚΕ, με ιδιαίτερη αναφορά στον Κ. Κολιγιάννη.

Την ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο βιογραφικό του Κώστα Κολιγιάννη, στην αγωνιστική του διαδρομή, από τον μεσοπόλεμο, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ, μέχρι την ταραγμένη εσωκομματικά περίοδο που ακολούθησε την ήττα και την υποχώρηση του ΔΣΕ στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.


Αναφέρθηκε επίσης στις αντιφάσεις αυτής της διαδρομής και τις σοβαρές ευθύνες του για την πορεία του Κόμματος μετά την οπορτουνιστική στροφή του 1956. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον κρίσιμο ρόλο του ως Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ πριν και κατά τη διάρκεια της 12ης Ολομέλειας του 1968, στη συμβολή του στην υπεράσπιση της ύπαρξης του ΚΚΕ και στην αντιπαράθεση με την «ευρωκομμουνιστική» αναθεωρητική ομάδα που στη συνέχεια συγκρότησε το λεγόμενο «ΚΚΕ εσωτερικού», πολιτικό πρόγονο του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση στο φύλλο της Τρίτης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Κολιγιάννη(2018-08-29 00:00:00.0)
Δραστηριότητα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ(2018-05-25 00:00:00.0)
Σήμερα τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ(2017-08-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2016-09-27 00:00:00.0)
Οι συζητήσεις στις κεντρικές εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»(2016-09-15 00:00:00.0)
Στη Ρούμελη με πλούσιο πολιτικό - πολιτιστικό πρόγραμμα(2011-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ