Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Σε επιφυλακή για την προστασία του Υμηττού

Συνεδρίασε, χτες, το Συντονιστικό Τοπικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Καισαριανής, με την παρουσία του δημάρχου Ηλία Σταμέλου.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η εκτίμηση της μέχρι τώρα πορείας των αντιπυρικών μέτρων που έχουν ληφθεί στο δήμο, με βάση το σχεδιασμό που είχε τεθεί με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Επίσης, σχεδιάστηκαν δράσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου. Σ' αυτά συγκαταλέγονται η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης στο συνοικισμό του Βλητικού Σταθμού και το αίτημα προς την ΕΥΔΑΠ για τοποθέτηση πυροσβεστικού κρουνού στην είσοδό του.

Σημειωτέον, ο οικισμός του Βλητικού Σταθμού, όπου παλιά βρίσκονταν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αναγνωρίστηκε πριν 4 - 5 χρόνια και βρίσκεται κυριολεκτικά περικυκλωμένος από πυκνή δασική έκταση, τα σπίτια είναι ξύλινα ή προκάτ κατασκευές. Το οδικό δίκτυο είναι ανεπαρκές για την ασφαλή κίνηση πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ δεν υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί, ούτε καν σύνδεση με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.

Υπενθυμίζεται πως παρότι ο δήμος είχε θέσει ως επιτακτική ανάγκη να παρθούν μέτρα γι' αυτήν την περίπτωση και παρά την αρχική θετική αντιμετώπιση από το ΣΠΑΥ και την αποδοχή ένταξης του έργου κατά την συζήτηση του τεχνικού προγράμματος του συνδέσμου για το 2018, η υλοποίησή του δεν προχώρησε. Από την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας του δήμου Καισαριανής είχε επισημανθεί πρόσφατα, σε σχετικό ρεπορτάζ στον «Ριζοσπάστη», ότι υπάρχουν σχέδια που έχουν φτιαχτεί σε συνεργασία με το δήμο Καισαριανής σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς στον οικισμό, έχουν εκπαιδεύσει τους κατοίκους και τους έχουν ενημερώσει με φυλλάδια. Μάλιστα, έχει γίνει και εκτίμηση κινδύνου για κάθε σπίτι.

Οπως τονίστηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου όλοι οι υπεύθυνοι και εμπλεκόμενοι φορείς χρειάζεται να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επιφυλακή για την προστασία του δήμου Καισαριανής και του ορεινού όγκου του Υμηττού.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων: Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας και μέλος της Επιτροπής της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Αθ. Εξαρχόπουλος, ο διοικητής του Α' Πυροσβεστικού Σταθμού Χρ. Σημιακάκης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Καισαριανής Γ. Νιάρχος, εκπρόσωπος από την Τροχαία Αθηνών, ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής Αν. Χαχλάκης, από το Δασαρχείο Πεντέλης, εκπρόσωποι από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, από την Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής, καθώς και εκπρόσωποι από την ΕΥΔΑΠ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μία σημαντική προσπάθεια για την προστασία του Υμηττού (2018-08-25 00:00:00.0)
«Μπουρλότο» η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της δασοπροστασίας (2018-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org