Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα προβλήματα του λαού της περιοχής θέτουν το ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον;»

Σε σύσκεψη φορέων στη Νεάπολη παρευρέθηκε χτες το βράδυ και μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων αλλά και κάτοικοι της περιοχής, θέτοντας τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν.

Κυρίαρχο ανάμεσά τους στην παρούσα φάση είναι η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, που αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον και δημιουργούν προβλήματα στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Ενημέρωση για τα ζητήματα που το ΚΚΕ προωθεί και πιέζει για την επίλυσή τους στη Βουλή έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Οι εκπρόσωποι φορέων που πήραν το λόγο σημείωσαν ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός που προωθείται στην περιοχή πλήττει την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, το φυσικό κάλλος και την πολιτιστική κληρονομιά, τον ήπιο τουρισμό, την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα κ.λπ.

Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι είναι προκλητικό την ώρα που μεγάλο μέρος του λαού στερείται το ρεύμα ή το πληρώνει πανάκριβα να δίνονται αφειδώς χρήματα για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως οι ευθύνες για τα λαϊκά προβλήματα είναι κοινωνικές και εντοπίζονται σ' αυτούς που διαφεντεύουν τις τύχες του κόσμου.

Από τη σύσκεψη με τους φορείς
Από τη σύσκεψη με τους φορείς
Τα προβλήματα, σημείωσε, είτε λέγονται ανεμογεννήτριες, είτε καταστροφή δάσους, είτε κλιματική αλλαγή, είτε εργασιακές σχέσεις μέσα στο εργοστάσιο ή στην υπηρεσία, είτε μισθός, είτε μείωση της σύνταξης, συνιστούν το ίδιο στην ουσία πρόβλημα, και θέτουν το ερώτημα: Ανάπτυξη για ποιον;

Είναι δυνατόν, διερωτήθηκε, «να υπάρχει ανάπτυξη για όλους; Δηλαδή αυτοί με τα κρουαζιερόπλοια, με τα πλοία που δημιουργούν πρόβλημα στους παράκτιους αλιείς, είναι το ίδιο με τον ψαρά; Αυτός που έχει τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες και συνδέεται με πολυεθνικά μεγαθήρια του Τουρισμού και εκμεταλλεύεται εργαζόμενους, είναι το ίδιο με αυτόν που έχει έναν ξενώνα ή νοικιάζει δωμάτια, ή με τον εργαζόμενο στον Τουρισμό που δουλεύει χωρίς να πληρώνεται, χωρίς σύμβαση; Είναι το ίδιο ο αγρότης που προσπαθεί να παράξει το προϊόν του, με αυτόν που είναι στη μεγάλη αγροτική εκμετάλλευση και εκμεταλλεύεται τον πλούτο του τόπου, συνδέεται με διάφορα προγράμματα της ΕΕ και φέρνει στα σούπερ μάρκετ τα ελληνικά προϊόντα που απαγορεύεται να παραχθούν στην Ελλάδα;».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην αξίωση που διατυπώνεται για «εθνική ενότητα», σημειώνοντας ότι στην περιγραφή των προβλημάτων συμφωνούν όλοι, αλλά όχι στην απάντηση για το ποιος φταίει, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμο να έχει ο λαός γνώση της αιτίας για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα, ώστε να ξέρει τι πρέπει να κάνει και τι να μην ξανακάνει.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια εκτενώς και σε προβλήματα που απασχολούν όλο το λαό και αφορούν την κατάσταση σε Παιδεία, Υγεία, τις ελλείψεις σε δασκάλους, καθηγητές, νοσηλευτικό προσωπικό, τις περικοπές που δεν επιτρέπουν την κάλυψη των κενών, τη μη επιλογή κρίσιμων για το λαό αντισεισμικών - αντιπυρικών - αντιπλημμυρικών έργων, καθώς δεν φέρνουν κέρδη στους επιχειρηματίες.

Το ΚΚΕ, σημείωσε, λέει ότι σ' αυτό το κράτος, με όποια κυβέρνηση, δεν μπορούν να επιλυθούν ζητήματα, ακόμα και η καλύτερη θέληση να υπάρχει από πλευράς κυβερνώντων, γιατί είναι το καπιταλιστικό σύστημα αυτό που εμποδίζει την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων. Γι' αυτό, συνέχισε, «το ΚΚΕ λέει ότι χρειάζονται εκ βάθρων αλλαγές, καθώς αν πας να διαχειριστείς ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία την κατάσταση αυτή θα κάνεις μια τρύπα στο νερό», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Φυσικά», πρόσθεσε, «θα παλέψουμε για τα αιτήματά σας και στη Βουλή και παντού, και όσο περισσότερες δυνάμεις διαθέτει το ΚΚΕ τόσο μεγαλύτερη πίεση θα ασκεί στην κατεύθυνση ικανοποίησής τους».

Ωστόσο, τόνισε, απευθυνόμενος στους κατοίκους, «χρειάζεται κι εσείς με τον αγώνα σας, αλλά κυρίως με την απόφαση να αλλάξουμε την κατάσταση, να οργανωθείτε στη δική σας συμμαχία, την Κοινωνική Συμμαχία, που αφορά το λαό, τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον αγρότη, τον αυτοαπασχολούμενο, τους νέους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών». Μπορούμε, κατέληξε, όλοι αυτοί μαζί να διεκδικήσουμε λύσεις, μέχρι και την κατάκτηση της εξουσίας, μιας εξουσίας πραγματικά εργατικής - λαϊκής, ενάντια στα μονοπώλια που θησαυρίζουν σε βάρος του λαού μας. Ο δρόμος αυτός, σημείωσε, είναι δύσκολος, αλλά ασύγκριτα πιο εύκολος από τις δυσκολίες που ζούμε σήμερα.

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ από τη σύσκεψη των φορέων, όπως και από την παρέμβαση του Δ. Κουτσούμπα, θα φιλοξενήσει ο «Ριζοσπάστης» στο αυριανό φύλλο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ