Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
«Μεταμνημονιακή εποχή» με διευρυμένη φοροληστεία και μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα

Τα «φρέσκα» χαράτσια για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, που φορτώνονται στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία, έχουν αναρτηθεί από χτες στο ηλεκτρονικό σύστημα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (TAXIS), επιβεβαιώνοντας, για μια ακόμη φορά, τη μονιμότητα και την «επαναλαμβανόμενη απόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων και στην υποτιθέμενη «νέα μεταμνημονιακή εποχή» που διαφημίζει η κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο φετινός λογαριασμός θα είναι και αυξημένος για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά ως αποτέλεσμα των πρόσφατων ανατιμήσεων στις λεγόμενες «αντικειμενικές τιμές» σε λαϊκές γειτονιές, που ισχύουν αναδρομικά από την 1η Γενάρη, προκειμένου να έχουν άμεση επίδραση στη μάζα των φορολογικών εσόδων και να δώσουν επιπλέον «ώθηση» στους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Ολα αυτά την ώρα που οι κυβερνητικές δεσμεύσεις προβλέπουν απογείωση της φοροληστείας του λαού για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να δημιουργούνται τα «μαξιλάρια ασφαλείας» για την έξοδο του αστικού κράτους στις αγορές, το φτηνό δανεισμό, τα «πακέτα» και τις διευκολύνσεις στο κεφάλαιο.

Η «επόμενη μέρα» συνέχεια της προηγούμενης

Θυμίζουμε ότι το φθινόπωρο του 2011, εν μέσω της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προχώρησε στο λεγόμενο «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών» (ΕΕΤΗΔΕ), γνωστό και ως «χαράτσι της ΔΕΗ», καθώς εισπραττόταν μέσα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Μετονομάστηκε σε «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» (ΕΕΤΑ) το 2013, για να δώσει τη θέση του στον ΕΝΦΙΑ.

Στην πραγματικότητα, με αυτόν τον τρόπο καταργήθηκε κάθε έννοια αφορολόγητου ορίου απέναντι στη λαϊκή κατοικία, ενώ ταυτόχρονα επεκτάθηκαν τα χαράτσια σε κάθε σπιθαμή γης, σε αγροτεμάχια και, βέβαια, σε «μη ηλεκτροδοτούμενες» εδαφικές εκτάσεις και σε περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά τις τότε κάλπικες διακηρύξεις της, όχι μόνο διατήρησε τον άθλιο αυτό φόρο, αλλά προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα από τους προκατόχους της, συνδέοντάς τον πλέον και με τις αυξημένες αντικειμενικές, ενώ στις πρόσθετες αντιλαϊκές παρεμβάσεις συγκαταλέγονται η μείωση στο ένα ευρώ (από πέντε) του επιβαλλόμενου φόρου που δεν αναζητείται για είσπραξη από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, η αύξηση των φόρων για τα οικόπεδα, η επιβολή συμπληρωματικών φόρων κ.ά.

Την ίδια ώρα, η πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης για τη λεγόμενη «επόμενη μέρα» προβλέπει και νέες διαδοχικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της παραπέρα ενίσχυσης της φοροληστείας και αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος.

Μεταξύ άλλων, στη συμφωνία προβλέπεται η νέα διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, σε «πλήρη ευθυγράμμιση με τις τιμές αγοράς έως τα μέσα του 2020».

Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αστικής διαχείρισης «κάνουν γαργάρα» το αντιλαϊκό μέτρο, ομολογώντας ουσιαστικά τον μόνιμο χαρακτήρα του. Παράλληλα, η κυβέρνηση σπεύδει να εξαγγείλει υποτιθέμενα «αντίμετρα» στη λογική του «μικρότερου κακού» και της αναδιανομής της φτώχειας, την ώρα που αυτά κάθε άλλο παρά θα ανατρέπουν τη συνολική εικόνα για τα λαϊκά στρώματα και θα εφαρμόζονται εφόσον πιάνονται οι στόχοι των ματωμένων πλεονασμάτων από την αφαίμαξη του λαού.

Τα στοιχεία για το αμέσως επόμενο διάστημα μιλάνε από μόνα τους:

-- Το συνολικό ύψος του φόρου, που καταλογίζεται από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, φτάνει στα 3,2 δισ. ευρώ, με στόχο να εισρεύσουν στο κρατικό ταμείο 2,65 δισ. ευρώ.

-- Η αποπληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ προβλέπεται να διενεργηθεί μέχρι και σε 5 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση (πλην της τελευταίας) στα 20 ευρώ. Η πρώτη από αυτές έχει διορία μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη και η τελευταία στο τέλος Γενάρη 2019.

-- Το Σεπτέμβρη και το Νοέμβρη, παράλληλα με τον ΕΝΦΙΑ, θα «τρέχουν» και οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος, ενώ στο τέλος του έτους έρχονται να προστεθούν και οι πληρωμές για τα τέλη κυκλοφορίας.

-- Οι αυξημένες αντικειμενικές τιμές στη λαϊκή κατοικία, πέρα από τον ΕΝΦΙΑ, έρχονται να συμπαρασύρουν προς τα πάνω και μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις, ΤΑΠ (μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), που θα ισχύουν από την 1η Γενάρη του επόμενου έτους.

-- Παράλληλα, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα «μπλοκάρει» τυχόν επιστροφές φόρου από τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος, προκειμένου να τις «συμψηφίσει» με τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

Απογείωση της φοροληστείας ενόψει

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι συμφωνίες της κυβέρνησης για το «τσεκούρι» στο αφορολόγητο.

Σημείο καμπής είναι το έτος 2020, μέσω της νέας μείωσης του αφορολόγητου ορίου, που προβλέπει τη φορολόγηση ακόμα και εισοδημάτων κοντά στα 500 ευρώ! Για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστικό ότι για λαϊκά νοικοκυριά με 1 προστατευόμενο παιδί το αφορολόγητο όριο συρρικνώνεται στα 5.905 ευρώ από 8.864 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κρατικά έσοδα από τη φορολογία «φυσικών προσώπων» (μισθοί, συντάξεις κ.ά.) από περίπου 9,1 δισ. το 2018 και το 2019 εκτοξεύονται στα 10,5 δισ. το 2020, που σημαίνει την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Αξίζει να καταγραφεί και με ένα παράδειγμα η απάτη των λεγόμενων «αντίμετρων»: Π.χ. για ετήσιο εισόδημα 8.500 ευρώ, που μέχρι σήμερα δεν φορολογείται, με τα ψηφισμένα μέτρα ο φόρος εισοδήματος θα φτάσει στα 570 ευρώ. Σε περίπτωση ενεργοποίησης των «αντίμετρων» (ανάλογα με το «υπερπλεόνασμα»), ο συντελεστής «μειώνεται» στο 20% από 22% και έτσι η πρόσθετη επιβάρυνση για τον ίδιο φορολογούμενο θα φτάνει στα 519 ευρώ έναντι 570 χωρίς την ενεργοποίησή τους. Ετσι η κυβέρνηση εμφανίζει τις όποιες μικρές μειώσεις, «αν και όταν» και πάντα ανάλογα με το «υπερπλεόνασμα», ως «ανακούφιση» όσων επιβαρύνει η ίδια!

Επιπλέον, οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια), που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, απογειώνονται από 35,2 δισ. φέτος στα 35,45 δισ. το 2019 (αύξηση 250 εκατ.) και στα 35,7 δισ. το 2020, δηλαδή κατά επιπλέον 250 εκατ. και σωρευτικά 500 εκατ. για την προσεχή διετία, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022.

Τα μεγέθη αυτά αναμένονται να αποτυπωθούν και στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019, το προσχέδιο του οποίου θα βρεθεί στην ατζέντα της πρώτης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» από την πλευρά των «θεσμών» που ξεκινάει σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, και στο προσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή την 1η Οκτώβρη, θα περιλαμβάνονται τα μεγέθη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της νέας κατακρεούργησης των συντάξεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ