Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αμφισβητούν το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ορισμένες από τις πλευρές και τους απώτερους στόχους του περιβόητου «ειρηνευτικού σχεδίου» των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό αποκάλυψε αργά το βράδυ της Τρίτης, με ομιλία της στο φιλοϊσραηλινό «Ιδρυμα για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας», στην Ουάσιγκτον, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

Η Χέιλι αμφισβήτησε το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μετά τον πόλεμο του 1967, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης. Αμφισβήτησε ακόμη και τον αριθμό των Παλαιστινίων προσφύγων, που κατά την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, ξεπερνούν τα 5.000.000.

Επιπλέον, χτες, απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου στην Ιερουσαλήμ χαρακτηρίζει «νόμιμο» τον εβραϊκό εποικισμό Μίτζπε Κράμιμ, που φτιάχτηκε το 1999 σε παλαιστινιακής ιδιοκτησίας γη, σε έκταση που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, επικαλούμενο συναλλαγές που έχουν μεν νομικά λάθη αλλά διαπράχθηκαν «καλή τη πίστει». Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί που έχουν ανεγερθεί σε παλαιστινιακή γη είναι παράνομοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ