Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Στα Σφακιά
Στα Σφακιά
Με πολύμορφες εκδηλώσεις που συνδυάζουν μοναδικά το πολιτικό περιεχόμενο με την πολιτιστική δημιουργία σε όλες τις μορφές και τη γνωριμία με την ιστορία των αγώνων του λαού, το Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ ολοκληρώνει το καλοκαιρινό του ταξίδι σε πόλεις και χωριά, πλησιάζοντας στην κορύφωσή του.

Στη Μακεδονία

Με εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στην πλατεία Ν. Μουδανιών ολοκληρώθηκαν στις 25 Αυγούστου οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Χαλκιδική. Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο αφιερωμένου στα 50 χρόνια της ΚΝΕ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από τον Κυριάκο Παρθενιάδη, Γραμματέα της ΤΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα έκλεισε με συναυλία από νεανικό hip hop συγκρότημα, ενώ στο χώρο λειτουργούσαν εκθέσεις.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ, τιμώντας τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Αυγούστου στον Πολύγυρο Χαλκιδικής ιστορικός περίπατος, που κατέληξε στο μνημείο που ανεγέρθηκε προς τιμήν του συντρόφου Δημήτρη Τσιάρα, ο οποίος διετέλεσε πρώτος Γραμματέας της ΚΝΕ και φυλακίστηκε το 1946 στις φυλακές Πολυγύρου.

Στη Σιάτιστα, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και περιελάμβαναν προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, ροκ συναυλία από τοπικά συγκροτήματα και ομιλία από τον Κώστα Αντάρα, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στην Τσαριτσάνη
Στην Τσαριτσάνη
Στο Αργος Ορεστικό, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και περιελάμβαναν προβολή βίντεο για την επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ομιλία από τον Γιάννη Ελευθεριάδη, μέλος της ΤΕ Καστοριάς του ΚΚΕ, και λαϊκό γλέντι με το μουσικό σχήμα «Πεντάγραμμο».

Στην Τσαριτσάνη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 25 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης Τσαριτσάνης στη Λάρισα, η εκδήλωση για το Φεστιβάλ.

Στην ομιλία του ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και ακολούθησε λαϊκό γλέντι από τους Δημήτρη Μπουρνάκα και Νίκο Αλεξόπουλο.

Στο Αλιβέρι

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ ήταν η προφεστιβαλική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Αυγούστου στο Αλιβέρι, στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Το καλωσόρισμα έκανε ο Γιώργος Μπαμπούλης, Γραμματέας της ΟΒ Αλιβερίου της ΚΝΕ, ενώ ακολούθησε έντεχνο τραγούδι από τους Γ. Ιακώβου και Μ. Ρέτσα. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με προβολή βίντεο για τα 100χρονα του ΚΚΕ και την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετά την ομιλία, ακολούθησε συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς» και το γλέντι άναψε με το λαϊκό πρόγραμμα της ορχήστρας των Π. Κυριώτη και Π. Τζάνη. Στον όμορφο χώρο που φιλοξένησε το Φεστιβάλ, λειτούργησαν παιδότοπος και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» ενώ το προαύλιο κοσμούσε έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ.

Στην Κω

Στην Τσαριτσάνη
Στην Τσαριτσάνη
Με την εκδήλωση στο Πάρκο Ξενία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο το ταξίδι του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ στο νησί της Κω. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό η Γραμματέας της Οργάνωσης Κω της ΚΝΕ, Μαρία Τζίτζιου. Τη σκυτάλη πήρε το μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και το πρόγραμμα συνεχίστηκε με μαθητική συναυλία από τους Βασίλη Κεφαλιανό, Κλαούντιο Χαμίτι, Παντελή Κόλια, που ξεσήκωσαν με παλιά και νέα νεανικά κομμάτια. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Θάνο Μπίμπα, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα έκλεισε με μεγάλο νησιώτικο - κρητικό γλέντι, που κράτησε μέχρι αργά, από τον Βασίλη Κοκκαλάκη και τον Νίκο Μάμμη.

Στο χώρο λειτουργούσαν θεματικές εκθέσεις για την 100χρονη πορεία του ΚΚΕ, αλλά και για τον κλάδο του Τουρισμού. Το ενδιαφέρον τράβηξε η μεγάλη έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», αλλά και ο παιδότοπος.

Στην Τήνο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 23 Αυγούστου η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ στην Τήνο, την οποία παρακολούθησαν πλήθος κόσμου, νεολαία του νησιού, αλλά και καλοκαιρινοί επισκέπτες.

Το πρόγραμμα άνοιξε με παραδοσιακούς χορούς από παιδιά του νησιού και τον Στάθη Πολυκανδρίτη. Η βραδιά ξεκίνησε από νωρίς με κέφι, ενώ για τον τελευταίο χορό σηκώθηκαν αρκετοί παρευρισκόμενοι και χόρεψαν μαζί με τα παιδιά. Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από τον Νίκο Στραβοπόδη, στέλεχος της ΚΝΕ.

Στο Αλιβέρι
Στο Αλιβέρι
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα των Πέτρου Κουσουνάδη, Περικλή Μαλακατέ, Βάνας Πρωτόπαπα και Γιώργου Τσιφρίκα.

Στην Κρήτη

Το Φεστιβάλ πέρασε την Πέμπτη 23 Αυγούστου από το Καστέλι Κισσάμου, με μία εκδήλωση στην οποία ξεχώρισε το αφιέρωμα στον μεγάλο κομμουνιστή καλλιτέχνη Μάνο Κατράκη. Κομμουνιστής που δίδαξε και «ποίησε» ήθος πάνω στη θεατρική σκηνή, αλλά και στην καθημερινή «σκηνή» του αγώνα, στο Μακρονήσι, στον Αη Στράτη, στην Ικαρία. Η ΤΟ Χανίων της ΚΝΕ και οι τοπικές Οργανώσεις της ΚΝΕ και του Κόμματος επέλεξαν να τιμήσουν τον Μάνο Κατράκη στον τόπο καταγωγής του, την Κίσσαμο. Στο πρόσωπό του τιμήθηκαν τα χιλιάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και όχι απλά δεν υπέγραψαν δήλωση μετάνοιας, αλλά μετέτρεψαν τις φυλακές και τις εξορίες σε κάστρα αγώνα.

Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έγινε από τον Νίκο Αποστολίδη, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Χανίων της ΚΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στις πολιτικές εξελίξεις όσο και στο χαρακτήρα του φετινού Φεστιβάλ.

Ακολούθησε κρητικό γλέντι από τους Κ. Παχάκη, Κ. Λιβυάκη και Α. Κλειδουχάκη, που με τις μελωδίες τους ξεσήκωσαν τους παρευρισκομένους.


Στο Αλιβέρι
Στο Αλιβέρι

Στην Τήνο
Στην Τήνο

Στην Κω
Στην Κω

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org