Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ηλέκτρα»

Elina Giounanli/nophoto.gr

Συνεχίζει την περιοδεία της η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου. Η παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου θα παρουσιαστεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας στις 4 Σεπτέμβρη, στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα στις 10 Σεπτέμβρη, στο Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα στις 14 και 15 Σεπτέμβρη και στο Κηποθέατρο Παπάγου στις 19 Σεπτέμβρη.

Η «Ηλέκτρα», έργο της όψιμης περιόδου του Σοφοκλή (γράφτηκε πιθανότητα το 412 ή 411 π.Χ.), δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: Την εκδίκηση της Ηλέκτρας και του Ορέστη για το φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος. Κεντρική μορφή του δράματος η Ηλέκτρα, διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της, παρακαλώντας τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του. Η επιστροφή του αδελφού της, του εξόριστου Ορέστη, δρομολογεί το έργο της τιμωρίας, που θα ολοκληρωθεί με την πράξη του διπλού φόνου.

Γραμμένη μέσα στη δίνη του καταστροφικού Πελοποννησιακού πολέμου, η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή μετατοπίζει το κέντρο βάρους από τον θεϊκό λόγο στην ανθρώπινη πράξη.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς, Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου, Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού, Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, Μουσική: Δημήτρης Σκύλλας, Χορογραφία: Χαρά Κότσαλη.

Διανομή

Ηλέκτρα: Αλεξία Καλτσίκη, Κλυταιμνήστρα: Μαρία Ναυπλιώτου, Ορέστης: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Αίγισθος: Χρήστος Λούλης, Χρυσόθεμις: Ελένη Μολέσκη, Πυλάδης: Μάριος Παναγιώτου, Παιδαγωγός: Νίκος Χατζόπουλος.

Συμμετέχει 12μελής χορός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ