Τρίτη 28 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Θα απαντήσει στις νέες αμερικανικές κυρώσεις

ΜΟΣΧΑ.--

Σε ισχύ μπήκαν από χτες οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, αυτήν τη φορά με αιτιολογία την αναπόδεικτη έως τώρα ρωσική «ανάμειξη» στην απόπειρα δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια με την ουσία «Νοβιτσόκ» στη βρετανική πόλη Σάλσμπουρι, το Μάη. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση όλων των ευαίσθητων προϊόντων και τεχνολογιών που αφορούν τον τομέα της αμερικανικής εθνικής ασφαλείας και τεχνολογιών ηλεκτρονικών, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αμεση ήταν η απάντηση της ρωσικής κυβέρνησης, με τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι η χώρα του θα απαντήσει με αναλογικές κυρώσεις «προκειμένου να προστατευτούν τα συμφέροντα της χώρας του, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν απαντώντας σε μη φιλικά μέτρα». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ «κομμάτι μιας εσκεμμένης πολιτικής με στόχο τη φθορά της διεθνούς δομής στο πεδίο της πρόληψης της εξάπλωσης των όπλων, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης των χημικών όπλων» και επιπλέον σημείωσε ότι «οι κυρώσεις δεν θα συμβάλλουν στον πολιτισμένο και με σεβασμό διμερή διάλογο των δύο χωρών».

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας χτες σε σύσκεψη της αρμόδιας επιτροπής για ζητήματα στρατηγικής ανάπτυξης στον ενεργειακό τομέα και την οικολογική ασφάλεια, τόνισε με νόημα: «Σε συνθήκες δύσκολων συγκυριών που επικρατούσαν στην αγορά τα τελευταία χρόνια και τεχνητών περιορισμών, ο ρωσικός ενεργειακός τομέας μπόρεσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις που αντιμετώπισε και η Ρωσία να διατηρήσει και πάλι ηγετική θέση στην ενεργειακή αγορά. Καταλάβαμε την πρώτη θέση στην παραγωγή πετρελαίου και τη δεύτερη στην παραγωγή φυσικού αερίου».

Ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία κατέχει ηγετική θέση μεταξύ των χωρών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και άνθρακα, συγκεκριμένα «την τέταρτη θέση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την έκτη στην παραγωγή άνθρακα». Με βάση τα στοιχεία που ανέφερε ο Ρώσος Πρόεδρος, στον ενεργειακό τομέα αντιστοιχεί το 22% του ΑΕΠ, το 60% των εξαγωγών και το 40% των εσόδων του προϋπολογισμού. Ακόμα επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο ο ρωσικός ενεργειακός τομέας να στραφεί στις νέες αγορές και να διαφοροποιήσει τις πωλήσεις των προϊόντων του, ενώ αναφερόμενος στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, υπενθύμισε τη συμφωνία που είχε κάνει με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, για τη διοργάνωση ενός κοινού ρωσο-κινεζικού ενεργειακού και επιχειρηματικού φόρουμ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοινώθηκε ότι αναβάλλεται για την ώρα η προγραμματισμένη για τις 4 Σεπτέμβρη συνάντηση για το Αφγανιστάν στη Μόσχα. Αυτό καταλήχτηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αφγανό Πρόεδρο Ασράφ Κχάνι, μετά από έκκληση του τελευταίου. Αιτία της αναβολής φέρεται να είναι οι αλλαγές στην πολιτική ηγεσία του Αφγανιστάν, αλλά σημειώνεται ότι η νέα συνάντηση θα προετοιμαστεί διά της διπλωματικής οδού, ενώ επιβεβαιώνεται ότι η Ρωσία είχε προσκαλέσει και εκπροσώπους του πολιτικού σκέλους των «Ταλιμπάν» με έδρα την Ντόχα του Κατάρ. Επίσης, ανακλήθηκαν οι προσκλήσεις σε εκπροσώπους 18 κρατών, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, οι οποίες όμως είχαν προκαταβολικά αρνηθεί τη συμμετοχή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟικές διαβεβαιώσεις στο Κίεβο πως δεν θα μπει σε «δεύτερη μοίρα»...(2023-10-20 00:00:00.0)
«Ανησυχίες» για τις οικονομικές επιπτώσεις «πολύ πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας»(2022-04-14 00:00:00.0)
Νέο μπαράζ κυρώσεων από ΗΠΑ - Βρετανία κατά της Ρωσίας(2022-04-07 00:00:00.0)
Κλιμάκωση δυτικών οικονομικών κυρώσεων και ρωσικά «αντίμετρα»(2022-03-16 00:00:00.0)
Διεύρυνση της δράσης ρωσικών μονοπωλίων(2019-10-08 00:00:00.0)
Ενεργειακές και άλλες μπίζνες με την Κίνα(2019-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ