Τρίτη 28 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΕΕ
Υψωμένοι τόνοι με αφορμή το Μεταναστευτικό

Εντονες επικρίσεις της ιταλικής κυβέρνησης προς την ΕΕ και προειδοποιήσεις για τη «συμβολή» της

ΡΩΜΗ.--

Βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και το σύνθετο παζάρι που δυναμώνει εντός ΕΕ έφερε στην επιφάνεια η υπόθεση του πλοίου «Diciotti», που μετέφερε κατατρεγμένους από την Αφρική, οι οποίοι έμειναν εγκλωβισμένοι σε αυτό για μέρες. Η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S) - «Λέγκας» απαγόρευε την αποβίβασή τους μέχρι το Σάββατο, όταν συμφωνήθηκε ότι κάποιους θα τους φιλοξενήσει η Καθολική Εκκλησία και τους υπόλοιπους η Ιρλανδία και η Αλβανία. Για την απόφασή της αυτή, που είναι ενδεικτική και της προσέγγισης Βρυξελλών - Τιράνων, η Αλβανία (που δεν είναι ακόμα στην ΕΕ) διαμήνυσε μέσω του ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι ότι «δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την Ευρώπη αλλά θα είμαστε πάντα εκεί, στην άλλη πλευρά της θάλασσας... Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ένα χεράκι».

Πάντως, την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας Λουίτζι ντι Μάγιο (από το M5S) επέκρινε την ΕΕ ότι «αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στην Ιταλία, για μία ακόμη φορά» και είπε ότι η Ρώμη «δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει μονομερώς μέτρα αντισταθμιστικού χαρακτήρα», όπως και ότι «είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τα κεφάλαια που καταβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Είχε προηγηθεί σειρά δηλώσεων του άλλου αντιπροέδρου και υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι (από τη «Λέγκα»), ότι η Ιταλία δεν μπορεί να είναι άλλο «το κέντρο προσφύγων της Ευρώπης». Τη δυσαρέσκεια της Ρώμης εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που είπε ότι η Ιταλία θα «ενεργήσει αναλόγως σε όλα τα θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη».

Το Σάββατο, η εισαγγελία του Ακράγαντα ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του Σαλβίνι για την υπόθεση «Diciotti», με τον Σαλβίνι να αντιδρά αναφέροντας: «Μπορούν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν θα σταματήσουν την αλλαγή που θέλουν εξήντα εκατομμύρια Ιταλοί...». Πρόσθεσε πως «η Ευρώπη απέδειξε ότι είναι κάτι το απεχθές» και ότι «δεν αξίζει τα χρήματα της Ιταλίας», ενώ χτες είπε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει να μην αρθεί η ασυλία του εφόσον αυτό ζητηθεί.

Η ΕΕ

Από την πλευρά της ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν είπε ότι οι απειλές «δεν βοηθούν και δεν θα μας φέρουν πιο κοντά σε μία λύση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μία κοινότητα με νόμους και λειτουργεί βάσει αυτών και όχι με απειλές».

Ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάλεσε τους Ιταλούς πολιτικούς να καταλάβουν «πως δεν είστε μόνοι σας αυτήν την ώρα, πως η Ευρώπη επιδιώκει να σας βοηθήσει» και συμπλήρωσε: «Αντίθετα, όποιος επιτίθεται στην ΕΕ πυροβολεί τα πόδια του... (...) Η Επιτροπή λέει ξεκάθαρα "Οχι" στις απειλές, είναι απαράδεκτες. Ολες οι κυβερνήσεις πρέπει να σέβονται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ». Αλλά και ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ «είναι επικυρωμένος από τις συνθήκες της ΕΕ και ισχύει για όλους».

Υποχώρηση ρυθμών ανάπτυξης

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το πρακτορείο ANSA μετέδωσε χτες ανακοίνωση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) σύμφωνα με την οποία η Ιταλία είναι η μόνη χώρα από το G7 της οποίας οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας επιβραδύνονται. Συγκεκριμένα, το 2ο τρίμηνο του 2018 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε στο 0,2% από 0,3% (δηλαδή ούτως ή άλλως είναι σχεδόν μηδενικός).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ