Τρίτη 28 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ
Ενεργειακά και γεωπολιτικά σχέδια στον Νότιο Καύκασο σε «πρώτο πλάνο»

Εναλλακτικοί - προς τη Ρωσία - αγωγοί φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και επιχειρηματικές συμφωνίες κυριάρχησαν στο ταξίδι της Αγκ. Μέρκελ

Η Αγκελα Μέρκελ και ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ
Η Αγκελα Μέρκελ και ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΙΦΛΙΔΑ - ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Με τα ενεργειακά και άλλα επιχειρηματικά σχέδια σε πρώτο πλάνο ολοκληρώθηκε το Σάββατο η περιοδεία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στην στρατηγικής γεωπολιτικής σημασίας περιοχή του Νότιου Καυκάσου, και συγκεκριμένα στη Γεωργία, στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν.

Το ενδιαφέρον της Γερμανίας για μια περιοχή που θεωρείται «ζωτικός χώρος» της Ρωσίας εκφράστηκε και με το ταξίδι της Μέρκελ, η οποία συνοδευόταν και από αντιπροσωπεία γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων.

Στο Μπακού η καγκελάριος συναντήθηκε με τον Αζέρο Πρόεδρο, Ιλχάμ Αλίεφ, σημειώνοντας πως «το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας σημαντικός εταίρος στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ», δηλαδή στην αναζήτηση εναλλακτικών προς τη Ρωσία αγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ετσι, «το άνοιγμα του νότιου διαδρόμου (σ.σ. αγωγοί ΤΑΡ και ΤΑΝΑΡ) αποτελεί ένα καλό μήνυμα για τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ. Εκτιμούμε επίσης τη σιδηροδρομική σύνδεση Μπακού - Τιφλίδα - Καρς, που αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και βελτιώνει σημαντικά το εμπόριο», είπε η Μέρκελ.

Ακόμη, μιλώντας σε Οικονομικό Φόρουμ στο Μπακού, η Αγκ. Μέρκελ υπογράμμισε την «ενδιαφέρουσα γεωγραφική θέση» της χώρας: «Συνορεύει τόσο με τη Ρωσία, όσο και με το Ιράν. Εχει επίσης πολύ στενές σχέσεις με την Τουρκία».

Ο Αλίεφ αναφέρθηκε στο τμήμα ΤΑΝΑΡ του «νότιου διαδρόμου», που λειτουργεί από τον Ιούνη, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα του συνολικά 3.400 χλμ. αγωγού είναι υπό κατασκευή.

Στο επίκεντρο οικονομικές σχέσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες

«Ιστορικής σημασίας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, την πρώτη επίσημη επίσκεψη της Μέρκελ στην Αρμενία, όπου συζητήθηκαν οι σχέσεις Γερμανίας - Αρμενίας, αλλά και ΕΕ - Αρμενίας. Η καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της που «η Αρμενία υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ (CEPA) τους τελευταίους μήνες, η οποία λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η Αρμενία είναι μέλος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, αλλά επιθυμεί να εμβαθύνει και τη συνεργασία της με την ΕΕ».

«Η Αρμενία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς μπορούμε να βρούμε μια καλή συνεργασία με τη Ρωσία και την ΕΕ ταυτόχρονα», συμπλήρωσε η Μέρκελ. Η ίδια εκτίμησε πως «στο εγγύς μέλλον δεν θα αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (σ.σ. Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν) και της ΕΕ», χωρίς να αποκλείει ότι αυτές «θα μπορούσαν να συμβούν κάποια στιγμή».

Και στις δύο χώρες υπογράφηκαν επιχειρηματικές συμφωνίες σε τομείς όπως υποδομές, ψηφιοποίηση, αγροτική παραγωγή, πρώτες ύλες κ.ά.

Τέλος, η καγκελάριος τόνισε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει μεγαλύτερη «πολιτική ευθύνη για την επίλυση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ», μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, λέγοντας πως «είναι προς το γερμανικό συμφέρον». Στο πλαίσιο της λεγόμενης Ομάδας του Μινσκ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μαζί με τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, «επιδιώκεται μια ειρηνική λύση», πρόσθεσε.

Θυμίζουμε ότι στη Γεωργία η καγκελάριος είχε συναντηθεί την Πέμπτη στην Τιφλίδα με τον πρωθυπουργό Μαμούκα Μπαχτάτζε και τον Πρόεδρο Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα στηρίξει την ανάπτυξη της περαιτέρω οικονομικής συνεργασίας, ενώ υπογράφηκαν επιχειρηματικά συμβόλαια ύψους 193 δισ. ευρώ. Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός επανέλαβε την επιθυμία της χώρας να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με την Μέρκελ να δηλώνει ότι αυτό μπορεί να γίνει κάποια στιγμή αλλά όχι τώρα. Πάντως η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει πως θα αντιδράσει «δυναμικά» σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Γεωργίας ή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Γερεβάν «παγώνει» τη συμμετοχή στον CSTO(2024-02-24 00:00:00.0)
Η Γαλλία καλεί την ΕΕ να «δεσμευτεί» περισσότερο στην Αρμενία(2023-10-06 00:00:00.0)
Στην επιφάνεια ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο(2023-09-30 00:00:00.0)
Η Μόσχα καταγγέλλει «επιδιώξεις» ΗΠΑ - ΕΕ στον Νότιο Καύκασο(2023-06-22 00:00:00.0)
Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν πως ετοιμάζει επίθεση(2022-04-01 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ(2020-09-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ