Σάββατο 25 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 26 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ στο Φεστιβάλ της Αθήνας

Εκδηλώσεις και δραστηριότητες αφιερωμένες στην ηρωική ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους χώρους του Φεστιβάλ

Οδεύοντας προς την κορύφωση του φετινού Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ στην Αθήνα, στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη, οι καλλιτεχνικές ομάδες και οι Επιτροπές του ΚΣ της ΚΝΕ, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Τμήματα της ΚΕ του ΚΚΕ, ετοιμάζουν τις επιπλέον πινελιές του προγράμματος και της λειτουργίας των χώρων του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στον γνώριμο χώρο του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ.

Στις 20.30 χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!». Το κεντρικό σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ δίνει το στίγμα του και εντάσσεται στον κύκλο των εκδηλώσεων που απλώνονται σε όλη τη φετινή χρονιά για τον γιορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ. Το στοιχείο λοιπόν, του εορτασμού ενός αιώνα πλούσιας αγωνιστικής δράσης του ΚΚΕ και μισού αιώνα της ΚΝΕ, στο πλευρό του Κόμματος, μέχρι την τελική νίκη της εργατικής τάξης και την ανατροπή της καπιταλιστικής κοινωνίας, δεν θα μπορούσε παρά να συναντιέται σε πολλές από τις εκδηλώσεις στις σκηνές και τους χώρους του Φεστιβάλ.


Στο πλαίσιο αυτό, ο «Ριζοσπάστης» σ' αυτό το φύλλο ρίχνει το βλέμμα του στις εκδηλώσεις, εκθέσεις και δραστηριότητες στους χώρους του κεντρικού Φεστιβάλ οι οποίες επικεντρώνουν στα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50χρονα της ΚΝΕ.

Κορυφαίες στιγμές της Ιστορίας μας στην Κεντρική Εκθεση

Η Κεντρική Εκθεση του φετινού Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ. Οπως μας είπε η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνη της Ιδεολογικής Επιτροπής:

«Ο επισκέπτης του Φεστιβάλ μέσα από την περιήγησή του στην Εκθεση μπορεί να έρθει σε επαφή με όλη την Ιστορία του Κόμματός μας, ήδη από την ίδρυσή του, με την προσπάθεια που το Κόμμα μας σταθερά έκανε για τη διάδοση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη συμβολή σε αυτό έπαιξε και παίζει η όλη εκδοτική του δραστηριότητα, με τη σταθερή προσπάθεια για έκδοση του κομματικού Τύπου, του "Ριζοσπάστη", του "Οδηγητή".

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τις κορυφαίες στιγμές της Ιστορίας του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα. Να δει δηλαδή τη στάση του Κόμματος κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, στη διάρκεια της Κατοχής με την ίδρυση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, τον αγώνα του ΔΣΕ την περίοδο 1946 - 1949. Να έρθει σε επαφή με τη στάση των χιλιάδων κομμουνιστών στις φυλακές και τις εξορίες, με τη δράση του σε συνθήκες παρανομίας, η οποία για πολλά χρόνια χαρακτήριζε τη δράση του Κόμματός μας. Αντίστοιχα, θέλουμε να φωτίσουμε και άλλες πλευρές που χαρακτηρίζουν την πορεία και τη δράση του, όπως η προσπάθεια για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για ισχυροποίηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, για ανασύνταξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Φυσικά, φέτος δεν μπορεί να απουσιάζει η σχέση του Κόμματος με τη νεολαία και ειδικά με την ΚΝΕ, η οποία συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής. Η ενότητα αυτή θα καταλαμβάνει ένα ξεχωριστό κομμάτι!

Από την κατασκευή των σκηνικών για το χώρο του Πολιτισμού
Από την κατασκευή των σκηνικών για το χώρο του Πολιτισμού
Ολα τα παραπάνω προσπαθούμε να τα δώσουμε με ζωντανό τρόπο. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από προηγούμενες χρονιές για χρήση οπτικού υλικού, φωτογραφιών, βίντεο που με ζωντάνια θα αποδίδουν τα παραπάνω. Για ακόμη μια χρονιά θα ξεχωρίσει η έκθεση αντικειμένων από το Αρχείο του Κόμματός μας, κάποια μάλιστα θα εκτεθούν για πρώτη φορά. Τέλος, πιστεύουμε πως θα ξεχωρίσει μια προσπάθεια που γίνεται για τη δημιουργία εγκαταστάσεων μέσα στην Εκθεση, όπως για παράδειγμα η αναπαράσταση τυπογραφείου, αλλά και μακέτα που θα δείχνει τους τόπους εξορίας και φυλακών ανά την Ελλάδα, και άλλα πολλά».

Μαθητικό Στέκι

Ιδιαίτερη θέση στο Μαθητικό Στέκι θα έχει η ψηφιακή - διαδραστική έκθεση που προετοιμάζει η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ, για τη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ανάπτυξη και οργάνωση του μαθητικού κινήματος στη χώρα μας.

Οπως μας λέει σχετικά με την έκθεση η Ελενα Μποτζιολή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνη της Μαθητικής Επιτροπής: «Στόχος μας είναι να φωτιστεί ότι τους κομμουνιστές διαχρονικά - και σήμερα - αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι ότι οργανώνουν και μπαίνουν μέσα στη φωτιά των αγώνων για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας, ξεχωρίζοντας την καθημερινή, ακούραστη δράση της ΚΝΕ κόντρα στο συμβιβασμό, την ηττοπάθεια, τη λογική του "τίποτα δε γίνεται". Μέσα από οθόνες αφής, οπτικοακουστικά μέσα, κατασκευές, αποκρυπτογράφηση γρίφων κ.ά., οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν χαρακτηριστικές στιγμές από την ανάπτυξη του μαθητικού κινήματος στην Ελλάδα, ξεχωριστές ηρωικές ιστορίες μαθητών, για τι παλεύει η ΚΝΕ, γιατί δυνατή ΚΝΕ σημαίνει δυνατοί και μαχητικοί μαθητικοί αγώνες».

Στο πρόγραμμα του Μαθητικού Στεκιού ξεχωρίζει ακόμα η συζήτηση για τη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ανάπτυξη και οργάνωση του μαθητικού κινήματος, που θα γίνει την Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη, στις 21.00.

Την ίδια μέρα, νωρίτερα (στις 20.00), στο πρόγραμμα του Μαθητικού Στεκιού θα παρουσιαστεί μουσικοθεατρική παράσταση με χορευτικά δρώμενα από μαθητές, που όπως μας λέει η Ε. Μποτζιολή «στοχεύουν να πυροδοτήσουν τον προβληματισμό μας, δένοντας τους σημερινούς αγώνες για το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει με τους αγώνες του μαθητικού κινήματος του 20ού αιώνα και την καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών στην ανάπτυξη και οργάνωσή τους».

Τέλος, και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ θα λειτουργεί στο Μαθητικό Στέκι «escape room» - παιχνίδι αποστολών και γρίφων βασισμένο σε «μυστήρια» από λογοτεχνικά έργα του Δ. Ραβάνη - Ρεντή.

Στο χώρο του Πολιτισμού

Το πρόγραμμα στο χώρο του Πολιτισμού επιδιώκει να συμβάλει στην ανάδειξη του περιεχομένου του Φεστιβάλ μέσα από την Τέχνη.

Ξεχωρίζουμε την παράσταση «Το Φως που καίει» του Κώστα Βάρναλη, που θα παρουσιαστεί - σε ολοκληρωμένη μορφή και τα τρία μέρη - την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη, στις 20.00, από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ. Μια παράσταση - φόρος τιμής στον μεγάλο αυτό δημιουργό, που πρώτος καθιέρωσε στη χώρα μας την επαναστατική ποίηση και αισθητική της εποχής μας, της εποχής των σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Μέσα από την καυστική του γλώσσα, τους συμβολισμούς και τη δύναμη του λόγου του, γκρεμίζει συθέμελα την παλιά κοινωνία, ξεγυμνώνει την ψεύτικη ηθική της, τους μηχανισμούς καταστολής του λαού και αναδεικνύει τη γέννηση της καινούργιας κοινωνίας, το «Βασίλειο της Δουλειάς» και «της Πανανθρώπινης Φιλιάς».

Την Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη, στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - αφιέρωμα στην κομμουνίστρια λογοτέχνη και παιδαγωγό Ελλη Αλεξίου. Εντάσσεται στις εκδηλώσεις που αγκαλιάζουν το Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβρη, με θέμα την επίδραση του εργατικού επαναστατικού κινήματος στην ελληνική Λογοτεχνία (έως το 1940).

Και τις τρεις μέρες στο χώρο του Πολιτισμού θα φιλοξενείται έκθεση με έργα - ψηφιακής ανατύπωσης - άνω των 20 Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών του 20ού αιώνα. Μιλώντας για την έκθεση, η Βαγγελιώ Νικολάου, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, μας λέει:

«Οταν σκεφτόμασταν πώς θα παρουσιάσουμε τα 100 χρόνια του Κόμματός μας στο χώρο του Πολιτισμού στο Φεστιβάλ, καταλήξαμε στην απόφαση να οργανώσουμε έκθεση με έργα Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών που επηρεάστηκαν από τα μεγάλα γεγονότα του 20ού αιώνα, στα οποία το Κόμμα μας ήταν πρωταγωνιστής.

Κι εμείς οι ίδιοι εντυπωσιαστήκαμε με το πλήθος, το εύρος και την αξία σε μορφή και περιεχόμενο των εικαστικών έργων που βρήκαμε. Ελπίζουμε η έκθεσή μας να αναδείξει όλους αυτούς τους σημαντικούς εικαστικούς, να τους γνωρίσουν η νεολαία και οι επισκέπτες του Φεστιβάλ, να είναι αφορμή να ψάξει κανείς και για όλους τους άλλους, γιατί είναι ακόμα πολλοί, που δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε στην έκθεση.

Διαβάσαμε, ψάξαμε και μάθαμε πολλά προσπαθώντας να οργανώσουμε την έκθεση αυτή... Αυτό όμως που ιδιαίτερα μας συγκίνησε και μας συνεπήρε είναι η καλλιτεχνική και πολιτιστική δουλειά που γινόταν στην εξορία. Ξεχωρίζει σε αυτό ο Αη Στράτης, όπου συγκεντρώθηκαν πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες. Γι' αυτούς τους λόγους, θέλοντας να αναδείξουμε όσο πιο πολύπλευρα γίνεται το έργο των εικαστικών καλλιτεχνών, αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε μακέτες σκηνικών από θεατρικές παραστάσεις στον Αη Στράτη. Βρήκαμε υλικό από φωτογραφίες, ζωγραφικές απεικονίσεις σκηνικών, διαβάσαμε για τα υλικά που χρησιμοποιούσαν... Και ξεκινήσαμε με ομάδες εργασίας να κατασκευάζουμε τις μακέτες. Ακόμα, σκεφτόμαστε με ποιους άλλους τρόπους θα καταφέρουμε να αναδείξουμε αυτήν τη σπουδαία δουλειά που γινόταν στην εξορία, να αναδείξουμε τη σπουδαία θέση που κατείχε η δική μας τέχνη - ακόμα και στις πολύ δύσκολες συνθήκες - στη μάχη "για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος".

Δεν μπορούμε, επίσης, να μην αναφέρουμε την απλόχερη βοήθεια που μας έδωσαν οι συγγενείς των εικαστικών που εκθέτουμε. Οι συμβουλές τους, η μεγάλη τους χαρά και ανταπόκριση, η βοήθεια που μας έδωσαν, ήταν στοιχεία καθοριστικά για την πραγματοποίηση της έκθεσης».

Σε άλλους χώρους

Αντίστοιχα, έκθεση με θέμα τη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο εργατικό κίνημα, διαχρονικά αλλά και σήμερα, θα φιλοξενείται στο Εργατικό Στέκι του Φεστιβάλ. Μαζί με αυτήν, οι επισκέπτες θα δουν μια τρισδιάστατη κατασκευή βασισμένη στη γνωστή ζωγραφιά που απεικονίζει εργάτες από τη μια πλευρά και καπιταλιστές από την άλλη να τραβούν με σχοινιά τον λεπτοδείκτη ενός ρολογιού, ενώ ο ωροδείκτης βρίσκεται στο 8. Η εικόνα αυτή συνδέθηκε με τον αγώνα της εργατικής τάξης, διεθνώς και στη χώρα μας, για το οκτάωρο.

Στο Εργατικό Στέκι θα υπάρχει επίσης περίπτερο με εξώφυλλα του «Οδηγητή» και αφίσες της ΚΝΕ από όλη την 50χρονη πορεία της. Να σημειωθεί ότι στις 22 Σεπτέμβρη, τρίτη μέρα του Φεστιβάλ, συμπληρώνονται ακριβώς 50 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου του «Οδηγητή».

Στο χώρο των ΑΕΙ - ΤΕΙ θα λειτουργεί και τις τρεις μέρες έκθεση με θέμα τη συμβολή των κομμουνιστών στο φοιτητικό κίνημα.

Επίσης, στο χώρο που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στα Φεστιβάλ και απευθύνεται στα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, ο οποίος φέτος μετονομάζεται σε «Κόκκινο Αερόστατο», οι νεαροί επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έρθουν σε επαφή με πλευρές της Ιστορίας του ΚΚΕ στη «γωνιά της Τέχνης», όπου θα φιλοτεχνούν τα δικά τους έργα, με έμπνευση από έργα που δημιούργησαν εικαστικοί καλλιτέχνες στην εξορία, στέλνοντας το μήνυμα ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές αντέχουν και μπορούν να δημιουργούν.

Τέλος, στο χώρο του Αθλητισμού και τις τρεις μέρες θα προβάλλεται ντοκιμαντέρ με θέμα «Η προσφορά του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα», που έχει ετοιμάσει το Τμήμα Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στο χώρο θα υπάρχει έκθεση με βιογραφικά στοιχεία κομμουνιστών αθλητών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ