Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Κλιμακώνεται ο «πόλεμος» κυρώσεων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη λήψη νέων οικονομικών μέτρων κατά των ΗΠΑ ανήγγειλε χτες το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, κάνοντας λόγο για «απαραίτητα αντίμετρα», λίγες ώρες αφού τέθηκαν σε ισχύ οι πρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα. Πρόκειται για δασμούς επιπλέον 25%, των οποίων η αξία εκτιμάται ότι φτάνει τα 16 δισ. δολάρια και αφορούν σε προϊόντα που περιλαμβάνουν «σημαντικές βιομηχανικές τεχνολογίες». Στην απόφαση της αμερικανικής πλευράς σημειώνεται ότι οι κυρώσεις έρχονται ως απάντηση στις «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας» και στην «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνολογιών» - γίνεται λόγος για ελαστικά και πλαστικά.

Το κινεζικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι η χώρα θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και για τους νέους αυτούς αμερικανικούς δασμούς, σημειώνοντας ότι η χώρα θα «υπερασπιστεί το ελεύθερο εμπόριο και το πολυμερές σύστημα». Επίσης, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, δήλωσε ότι η Κίνα επιλέγει τις κινήσεις της με στόχο «τη διαφύλαξη του πολυμερούς εμπορικού συστήματος και των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της». Αναφερόμενος σε νέες διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με θέμα τις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, εξέφρασε την ελπίδα «οι ΗΠΑ να μας συναντήσουν στα μισά του δρόμου, να υιοθετήσουν μια λογική και ρεαλιστική συμπεριφορά, να δεσμευτούν για συνομιλίες όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς, ώστε να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα». Αρνήθηκε πάντως να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των διμερών διαβουλεύσεων που γίνονται αυτές τις μέρες, όπως έκαναν αντίστοιχα και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η «ανταλλαγή» δασμών, που επιδρά πλέον σημαντικά στις διμερείς οικονομικές σχέσεις όχι μόνο των ΗΠΑ - Κίνας αλλά και πολλών άλλων μεγάλων καπιταλιστικών δυνάμεων, είναι έκφραση βαθύτερων και πολύπλευρων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ο λεγόμενος «εμπορικός πόλεμος» - όρος που χρησιμοποιούν αστικά επιτελεία, θολώνοντας το χαρακτήρα, το εύρος και την οξύτητα των αντιθέσεων - δεν είναι παρά μία μόνο πλευρά της αναμέτρησης που δυναμώνει ανάμεσα σε πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα, αντίπαλα αλλά και σύμμαχα, σε μια περίοδο κατά την οποία ανησυχούν για τους χαμηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, πρέπει να αξιολογείται συνολικά και ο λεγόμενος «προστατευτισμός» που αποδίδεται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά και η «υπεράσπιση της πολυμέρειας» και του «ελεύθερου εμπορίου» που αντιπροβάλλουν άλλες πλευρές. Η παρέμβαση του αστικού κράτους για την «προστασία» του κεφαλαίου γίνεται με διάφορους τρόπους. Ωστόσο, η έκταση και ο βαθμός αυτής της κρατικής παρέμβασης αναπροσαρμόζονται με βάση τις εκάστοτε συνθήκες και είναι αναμενόμενο οι αναταράξεις και ανακατατάξεις στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα να πυροδοτούν και αντίστοιχους χειρισμούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ