Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι ΗΠΑ αναζητούν πρωτοβουλία κινήσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το αμερικανικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» (AP), επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ θα απορρίψουν πιθανή πρόσκληση της Ρωσίας για να συμμετάσχουν στη συνάντηση που ετοιμάζεται στις αρχές του Σεπτέμβρη στη Μόσχα, για το Αφγανιστάν.

Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος χώρες όπως οι Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ιράν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν, Κιργιζία και φυσικά η κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Επίσης, θα πάρει μέρος και αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, στο εσωτερικό των οποίων φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες ως προς τους όρους και το περιεχόμενο μιας «ειρήνευσης» στη χώρα και συνεργασίας με την κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι στηρίζουν μια «διαδικασία ειρήνευσης» της οποίας θα ηγούνται Αφγανοί («afghan-led») και όχι «εξωτερικές δυνάμεις», προφανώς προβληματιζόμενες για την επιρροή που σήμερα ασκούν στις διεργασίες, καθώς πολλά άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα «ενδιαφέρονται» για τις ισορροπίες στο Αφγανιστάν και όλη την Κεντρική Ασία. Σε αυτό το πλαίσιο, αναζητούν περιθώρια να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες τους για την «κρίση» στο Αφγανιστάν, σχεδόν 20 χρόνια μετά από μία στρατιωτική επέμβαση που κατά πολλούς δεν τους απέδωσε τα αποτελέσματα που προσδοκούσαν, αν και πρωταγωνίστησαν στην οργάνωσή της. Σύμφωνα με το AP, η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να διορίσει τον Ζαλμάι Κχαλιλζάντ (σύμβουλο του αμερικανικού ΥΠΕΞ επί κυβέρνησης Ρίγκαν για τον πόλεμο του Ιράν - Ιράκ, που διατέλεσε για χρόνια πρέσβης των ΗΠΑ στην Καμπούλ) ως ειδικό απεσταλμένο για το Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, χτες, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, κατήγγειλε ότι ελικόπτερα άγνωστης ταυτότητας εντοπίστηκαν να παραδίδουν οπλισμό στους Ταλιμπάν, σε περιοχές «πολύ κοντά στα σύνορα με άλλα κράτη της Κεντρικής Ασίας» και υποστήριξε ότι τόσο οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας όσο και οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν αντέδρασαν σε αυτές τις πτήσεις ελικοπτέρων. Είπε ότι «δημιουργούνται ερωτήματα» για το «ποιος είναι πίσω από αυτές τις πτήσεις, ποιος παρέχει όπλα σε τρομοκράτες και μυστικά δημιουργεί ελικοδρόμια κοντά στα νότια σύνορα μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (σ.σ. αποτελείται από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ) και γιατί συμβαίνει γενικά όλο αυτό, δεδομένου του ελέγχου που σήμερα έχει το ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org