Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
Εντονες τουρκικές αντιδράσεις για την απόφαση του ΣτΕ

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης στην προχτεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απέρριψε ομόφωνα το αίτημα της κυβέρνησης για ακύρωση της χορήγησης ασύλου στον έναν εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.

Για απόφαση που «συνιστά ένα νέο σκάνδαλο» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αντιδρώντας στη δημοσιοποίηση του σκεπτικού του ΣτΕ, συμπληρώνοντας ότι «η απόφαση του ΣτΕ αντίκειται στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και συνιστά παραβίαση των προβλέψεων της Σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων».

«Απορρίπτοντας την έκδοση των προδοτών πραξικοπηματιών, η Ελλάδα έχει προετοιμάσει το έδαφος για τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες προσβάλλουν τη συνείδηση του τουρκικού έθνους. Οι ελληνικές αρχές δεν θα πρέπει πια να επιτρέπουν η χώρα τους να παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε προδοτικούς συνωμότες χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τη Δικαιοσύνη, η οποία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, βγάζοντας μη σύννομες αποφάσεις», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπ. Καλίν, που ζήτησε η απόφαση να απορριφθεί απ' όλες τις πλευρές και από την ΕΕ, ενώ υποστήριξε πως η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες και είναι ασφαλής χώρα για πραξικοπηματίες και τρομοκράτες».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του είχε σημειώσει ότι «οι δικαστικές αποφάσεις που υπερασπίζονται τους πραξικοπηματίες σημαίνει ότι στηρίζουν το πραξικόπημα. Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει πάρει την πλευρά των εχθρών της Τουρκίας και των πραξικοπηματιών με αυτήν την απόφαση».

Από το «χορό» των αντιδράσεων δεν έλειψε και ο επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων» (MHP), Ντ. Μπαχτσελί, που κάλεσε την Ελλάδα να μην ξεχνάει την 9η Σεπτεμβρίου (Μικρασιατική Καταστροφή).

Να σημειωθεί πως τόσο η απόφαση όσο και οι αντιδράσεις αυτές από τη μεριά της Τουρκίας έρχονται λίγες μόνο μέρες αφότου η κυβέρνηση, με αφορμή τη θετική εξέλιξη της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης, έσπευδε να σπείρει τον επικίνδυνο εφησυχασμό και να μιλήσει για «νέα εποχή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ