Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Η διεκδίκηση είναι ο μόνος δρόμος για να ξαναστήσουν οι πυρόπληκτοι τη ζωή τους

ΚΙΝΕΤΑ

Eurokinissi Sports

ΚΙΝΕΤΑ
Ενας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από την 23η Ιουλίου, μέρα που οι φλόγες από τη φωτιά που ξεκίνησε στο Νταού Πεντέλης έκαναν κυριολεκτικά στάχτη μια ολόκληρη περιοχή, το Μάτι, παρέσυραν στο θάνατο 96 ανθρώπους και κατέστρεψαν το βιος χιλιάδων οικογενειών. Την ίδια μέρα, λίγες ώρες νωρίτερα, μία άλλη φωτιά, στην Κινέτα, προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε σπίτια, μαγαζιά και υποδομές.

Ενα μήνα μετά, δεν έχει περάσει ούτε μία μέρα, ούτε μία στιγμή που να μην γίνεται συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών που οδήγησαν σε αυτήν την καταστροφή.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης αντιπαρατίθενται, ακόμα και σήμερα, για την ευθύνη που έχουν κάποια πρόσωπα, για ζητήματα που αφορούν το επιχειρησιακό κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, για το αν δούλευαν τα τηλέφωνα και άλλα παρόμοια, ή για το θέμα της αυθαίρετης δόμησης και της κλιματικής αλλαγής. Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν και τα διάφορα «πορίσματα» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τα οποία επικεντρώνουν σε επιχειρησιακά κενά και ελλείψεις, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις βαθύτερες πολιτικές αιτίες μιας τόσο μεγάλης καταστροφής.

Η αλήθεια είναι ότι: Οι εκατοντάδες χιλιάδες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων που ζουν στο Λεκανοπέδιο και οπουδήποτε αλλού, είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλους κινδύνους, εξαιτίας της πολιτικής που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

ΜΑΤΙ

Eurokinissi

ΜΑΤΙ
Συνέπεια αυτής της πολιτικής, που υπηρετούν με συνέπεια η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι η εμπορευματοποίηση της γης, ο χωροταξικός - αναπτυξιακός σχεδιασμός για το κεφάλαιο, οι μειωμένες κρατικές δαπάνες για πυροπροστασία και πυρόσβεση, η έλλειψη σχεδιασμού, προετοιμασίας και μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών, η αντιμετώπιση της λαϊκής στέγης, ακόμα και της προστασίας από φυσικές καταστροφές ως «ατομική ευθύνη».

Η πραγματική αιτία

Με αφορμή την τραγωδία στην Αττική, ήρθαν ξανά στην επιφάνεια πλευρές που επιβεβαιώνουν ότι η αλήθεια καμία σχέση δεν έχει με το περίφημο «Δεν υπάρχει κράτος για να λειτουργήσει σε τέτοιες συνθήκες». Ενα επιχείρημα που κυριάρχησε στην αστική προπαγάνδα και αντιπαράθεση από τις πρώτες ώρες της φωτιάς, «γαρνιρισμένο» με αντεγκλήσεις για «ανίκανους» υπουργούς και στελέχη του κρατικού μηχανισμού, αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε Περιφέρεια και δήμους, ή ανάμεσα στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική.

Το κράτος υπάρχει, και λειτουργεί με πρώτη προτεραιότητα το πώς θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε έργο, χωροταξικό σχέδιο, νομοθεσία που θεσπίζεται, έχει τη σφραγίδα αυτών των συμφερόντων.

Υπάρχει κράτος, που καλείται να ιεραρχήσει τις δαπάνες του με κριτήριο το πώς θα εξοικονομήσει στήριξη για τα επενδυτικά σχέδια, που ενισχύει μηχανισμούς και δυνάμεις για την καταστολή του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που δαπανά τεράστια ποσά σε στρατιωτικές δαπάνες με ΝΑΤΟικά κριτήρια. Ενα τέτοιο κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία του λαού από τις επιπτώσεις καταστάσεων που το ίδιο τροφοδοτεί με την πολιτική του, με τη δράση του.

Υπάρχει κράτος και αστικές κυβερνήσεις, που για να εκτελέσουν ένα έργο υποδομής ζωτικής σημασίας για το λαό, το βλέπουν υπό το πρίσμα και τη λογική του «κόστους - οφέλους» για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με βάση τις επίσημες κατευθύνσεις και Οδηγίες της ΕΕ.

Οι πυρόπληκτοι και το αβέβαιο μέλλον

Ενα μήνα μετά τις φωτιές, οι πυρόπληκτοι προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και να δουν πώς θα μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σχετικά με τον τρόπο που θα ανακατασκευαστούν τα σπίτια, δεν καταλαγιάζουν, αντίθετα επιτείνουν την ανησυχία των πληγέντων. Κι αυτό γιατί είναι φανερό ότι θα χρειαστεί να στραφούν στις τράπεζες για να πάρουν δάνεια.

Παρά λοιπόν τις αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, που έδιναν την εντύπωση ότι όλα θα ξαναφτιαχτούν με λεφτά από την κρατική αρωγή χωρίς τη διαμεσολάβηση των τραπεζών, τώρα επιβεβαιώνονται οι φόβοι των πυρόπληκτων πως πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους.

Ο δανεισμός φαίνεται πως είναι μονόδρομος, δεδομένου ότι τα μέτρα που ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στεγαστική συνδρομή δεν φαίνεται πως είναι ικανά να καλύψουν το εύρος των καταστροφών. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα οι τράπεζες πήραν τελικά τις ιδιοκτησίες, εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.

Οργάνωση και διεκδίκηση ο μόνος δρόμος

Την περασμένη Δευτέρα 20 Αυγούστου, η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα έκανε παρέμβαση στη Βουλή και την Περιφέρεια και έφερε στο προσκήνιο τα αιτήματα για άμεση ανακούφιση και ουσιαστική αποκατάσταση των πληγέντων από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Κάτοικοι της περιοχής, μέλη της Επιτροπής, τόνισαν ότι δεν συμβιβάζονται με τα ψίχουλα που διαφημίζει η κυβέρνηση και επισημαίνουν την ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση και η διεκδίκηση. Το πλαίσιο αιτημάτων τους περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:

-- Αμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς. Αδεια ανοικοδόμησης και από το Δασαρχείο για όλες τις κατοικίες, χωρίς νομικά εμπόδια.

-- Να υπάρξουν μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, επιδότηση ενοικίου για όσους το χρειάζονται, ουσιαστική στήριξη των πυρόπληκτων οικογενειών από το κράτος.

-- Αμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.

-- Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

-- Να καθαριστεί και να προστατευθεί το πευκοδάσος του Σχινιά με ευθύνη του κράτους.

-- Να μαζευτούν τα κλαδιά κ.λπ. από περιοχές των δήμων που επλήγησαν και δεν έχουν καεί, με ευθύνη Περιφέρειας και κράτους.

-- Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες - μετρήσεις και να υλοποιηθούν τώρα έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.

-- Εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους, με ευθύνη του κράτους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των Κέντρων Υγείας Ραφήνας και Νέας Μάκρης, με μόνιμο προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη.

-- Να φτιαχτούν σύγχρονοι οικισμοί, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, που να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών.

-- Απαλλαγή των πληγέντων από τα δημοτικά τέλη.

-- Μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.

-- Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

-- Μέτρα στήριξης μαθητών από τις πυρόπληκτες περιοχές οι οποίοι θα φοιτήσουν στην Γ' Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

-- Κάρτα Πυρόπληκτων για δωρεάν μεταφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αστικά, Μετρό, ΚΤΕΛ) και διοδίων για τουλάχιστον ένα έτος.

-- Ακατάσχετο λογαριασμού πυρόπληκτων που θα περιλαμβάνει, εκτός από την κρατική βοήθεια αποκατάστασης, και δωρεές φίλων μέχρι την αξία του σπιτιού.

Από αυτήν τη μικρή αναδρομή δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη σημασία της αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή και ιδιαίτερα στο Στέκι Αλληλεγγύης στη Νέα Μάκρη, το οποίο στήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, σωματείων και φορέων της περιοχής. Από το ξεκίνημα της λειτουργίας του μέχρι σήμερα, όλο και περισσότερος κόσμος απευθύνεται στο Στέκι για να εφοδιαστεί με πράγματα που χρειάζεται, για να καθαρίσει τα σπίτια ή ό,τι απέμεινε από αυτά, να προμηθευτεί είδη ένδυσης, φαΐ, φάρμακα και ό,τι άλλο χρειάζεται και μπορεί να δοθεί. Η βοήθεια συνεχίζει να φτάνει απ' όλη την Ελλάδα, μαζί με μηνύματα αλληλεγγύης από σωματεία και φορείς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλεί σε σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα(2022-07-28 00:00:00.0)
Το Μάτι, τέσσερις μήνες μετά...(2018-11-29 00:00:00.0)
Το Μάτι, τα στοιχήματα και οι ψεύτικες προσδοκίες(2018-09-06 00:00:00.0)
Με παρέμβαση στη Βουλή απαίτησαν άμεση ανακούφιση και ουσιαστική αποκατάσταση(2018-08-21 00:00:00.0)
Κριτής αντί για κρινόμενος η κυβέρνηση(2018-08-03 00:00:00.0)
Εμπρακτα στο πλευρό των πυρόπληκτων(2007-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ