Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με σφραγίδα ΗΠΑ η συμφωνία των Πρεσπών και οι «διευθετήσεις» στα Βαλκάνια

Οι ΗΠΑ έπαιξαν «πρωταρχικό ρόλο στην επίλυση της διαφοράς Ελλάδας - ΠΓΔΜ για την ονομασία», σημείωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ

Αποκαλυπτικός και πάλι ο Γ. Μίτσελ για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στα Βαλκάνια (φωτ. από πρόσφατη περιοδεία του στην ΠΓΔΜ)
Αποκαλυπτικός και πάλι ο Γ. Μίτσελ για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στα Βαλκάνια (φωτ. από πρόσφατη περιοδεία του στην ΠΓΔΜ)
Τη σφραγίδα των σχεδιασμών των ΗΠΑ στις επικίνδυνες «διευθετήσεις» που έχουν δρομολογηθεί στα Δυτικά Βαλκάνια, ανάμεσά τους και στην επίτευξη της συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα σε Σκόπια και Αθήνα, επιβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας και εντάσσοντας τις εξελίξεις στο πλαίσιο των ευρύτερων σχεδιασμών των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία.

Στη σύντομη αλλά αποκαλυπτική παρέμβασή του, ο Μίτσελ τόνισε:

«Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Στην Ουκρανία και στη Γεωργία κάναμε άρση των περιορισμών για την απόκτηση αμυντικών όπλων. Στα Βαλκάνια παίξαμε πρωταρχικό ρόλο στην επίλυση της διαφοράς Ελλάδας - "Μακεδονίας" για την ονομασία και ασχοληθήκαμε με τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο για την προώθηση του διαλόγου υπό την ηγεσία της ΕΕ. Από τον Καύκασο έως την Κεντρική Ευρώπη, προωθούμε τη διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας, την καταπολέμηση της διαφθοράς και προσπαθούμε να κερδίσουμε τις καρδιές των ανθρώπων. Η στρατηγική μας προωθείται από τη συνειδητοποίηση ότι η ρωσική απειλή έχει εξελιχθεί πέρα από το να είναι απλώς εξωτερική ή στρατιωτική. Συμπεριλαμβάνει την επιρροή σε επιχειρήσεις που ενορχηστρώνονται από το Κρεμλίνο στην καρδιά του δυτικού κόσμου. Αυτές οι δραστηριότητες έχουν εκτενείς πηγές και κατευθύνονται από τα ανώτατα επίπεδα του ρωσικού κράτους».

Είπε ακόμη πως ο ίδιος συμμετέχει ενεργά στην «αντιμετώπιση» των προκλήσεων που θέτει η Ρωσία, σε συνεργασία με τον Αμερικανό στρατηγό και ανώτατο διοικητή των δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη, Κέρτις Σκαπαρότι, σε συντονισμό με τις 49 αμερικανικές διπλωματικές αποστολές σε Ευρώπη και Ευρασία, που απαιτείται, όπως ανέφερε, «να αναπτύξουν, να συντονίσουν και να εκτελέσουν λεπτομερή σχέδια δράσης για να αποτρέψουν τις επιχειρήσεις ρωσικής επιρροής στις χώρες αυτές». Στο πλαίσιο αυτής της γεωπολιτικής κόντρας, παραδέχτηκε πως επιστρατεύονται μια σειρά κρατικοί μηχανισμοί και νεοπαγείς θέσεις, όπως ο νέος «Ανώτερος Σύμβουλος για τις Ρωσικές Κακόβουλες Δραστηριότητες και Τάσεις» (SARMAT), ομάδες αξιωματούχων στο ΝΑΤΟ και ένα νέο «σχήμα» που δημιουργείται από ΗΠΑ - Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο τη συγκρότηση «διεθνούς συνασπισμού για το συντονισμό προσπαθειών» έναντι της Ρωσίας, και το οποίο θα έχει αρχικό προϋπολογισμό 380 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλαγές συνόρων για ιμπεριαλιστική «ανασταθεροποίηση» στα Βαλκάνια

Με φόντο την παραδοχή Μίτσελ για το ρόλο των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια, εμφανίστηκε χτες στο προσκήνιο και ο Αμερικανός πρώην ανώτερος διπλωμάτης και νυν στέλεχος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και πολιτικών ιδρυμάτων με ειδίκευση στα Βαλκάνια, Τζέιμς Χούπερ.

Μιλώντας στο «Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη», ο Χούπερ είπε ότι μία «τελική συμφωνία» ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα μπορεί να αλλάξει τη σχέση του Κοσσυφοπεδίου με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, «αλλά θα έχει μικρή πιθανότητα επιτυχίας δίχως ένταξη στον ΟΗΕ».

Εξάλλου, επιβεβαιώνοντας ότι ο κάθε γύρος των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων «εκκολάπτει» τους επόμενους και κάθε άλλο παρά διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα, πρόσθεσε ότι οι θέσεις των ΗΠΑ για το μέλλον του προτεκτοράτου «δεν είναι οι ίδιες με αυτές το 1998-99 ή το 2000» (όταν είχε γίνει η ΝΑΤΟική επίθεση στην τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, δήθεν «για τα δικαιώματα των Κοσσοβάρων Αλβανών», ο διαμελισμός της και η εγκαθίδρυση του προτεκτοράτου), τονίζοντας ότι «η κατάσταση άλλαξε»!

Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι επικείμενες συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «ήρεμα, δίχως συναισθηματισμούς», λέγοντας: «Ακόμα κι αν παρουσιαστεί ως συζήτηση για σύνορα, είτε ως οριοθέτηση, διόρθωση ή διχοτόμηση, πρόκειται στην πραγματικότητα για συζήτηση πάνω σε μία συμφωνία που θα αλλάξει τις σχέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, με θετική έννοια. Δεν πρόκειται μόνο για τις σχέσεις ανάμεσα σε Κόσσοβο και Σερβία».

Από την άλλη, βεβαίως, ο Χούπερ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενες αλλαγές στα σύνορα Κοσσόβου - Σερβίας «ενδέχεται να επηρεάσουν» τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και την ΠΓΔΜ, καταλήγοντας: «Η σταθερότητα της περιοχής απαιτεί να δει η διεθνής κοινότητα αυτό το θέμα υπό μία ευρεία προοπτική. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να δουν αυτές τις συνομιλίες ως ανασταθεροποίηση των Βαλκανίων. Η κατάσταση στη Βοσνία δεν είναι σταθερή και υπάρχει πάντα ανησυχία για τη "Μακεδονία"».

Απάντηση Βούλιν στις απειλές Χαραντινάι

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζονται οι δηλώσεις από αξιωματούχους Σερβίας και Κοσσόβου, που προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, επιδιώκοντας περισσότερα οφέλη από τον επόμενο γύρο παζαριών που ξεκινά το Σεπτέμβρη.

Ετσι, ο Σέρβος υπουργός Αμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν, κάλεσε χτες την ΕΕ «να μαζέψει» τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Ράμους Χαραντινάι, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του που υπαινίσσονταν σαφώς την απειλή νέου πολέμου με τη Σερβία. «Η ΕΕ θα πρέπει να τιθασεύσει τον Χαραντινάι και να εμποδίσει συγκρούσεις και αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια, γιατί είναι προς το δικό της συμφέρον», είπε ο Σέρβος υπουργός.

Αφορμή έδωσαν οι δηλώσεις που έκανε το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο Χαραντινάι, μιλώντας στον κοσσοβάρικο τηλεοπτικό σταθμό RTK2. «Αν τα τανκς από τη Σερβία περάσουν τα σύνορα με το Κόσσοβο, εμείς είμαστε εδώ», είπε, προσθέτοντας ότι αν κάποιοι «προσπαθήσουν να μετακινήσουν τα σύνορα» θα θεωρηθούν προδότες και όποιος το ζητά «θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ζητά νέο πόλεμο».

Επικοινωνία Μέρκελ - Ζάεφ

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ενόψει και του δημοψηφίσματος στα τέλη Σεπτέμβρη στη γείτονα, με ερώτημα την ένταξη ή όχι στο ΝΑΤΟ που περνάει μέσα από τη συμφωνία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Η καγκελάριος χαιρέτισε εκ νέου τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, με την οποία διευκολύνεται η προσέγγιση της ΠΓΔΜ με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός εξήγησε την κατάσταση των προετοιμασιών για το επερχόμενο δημοψήφισμα στη χώρα του. Επιπλέον, η καγκελάριος και ο πρωθυπουργός μίλησαν και για τις εξελίξεις στην περιφέρεια», αναφέρει η ανακοίνωση της καγκελαρίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ