Τρίτη 21 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Με παρέμβαση στη Βουλή απαίτησαν άμεση ανακούφιση και ουσιαστική αποκατάσταση

Την ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση και η διεκδίκηση επισήμαναν οι συγκεντρωμένοι πυρόπληκτοι. Συναντήσεις στη Βουλή και την Περιφέρεια

Eurokinissi

«Σπίτια - υποδομές για ανάγκες λαϊκές, κόστος δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές». Αυτό ήταν από τα κεντρικά συνθήματα της χτεσινής παρέμβασης που οργάνωσε στη Βουλή η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα. Παρέμβαση με την οποία έφερε στο προσκήνιο τα αιτήματα για άμεση ανακούφιση και ουσιαστική αποκατάσταση των πληγέντων από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Κάτοικοι της περιοχής έφτασαν με λεωφορεία που δρομολογήθηκαν από τη Νέα Μάκρη, αλλά και με δικά τους μέσα, στο Σύνταγμα. Με πορεία και συνθήματα κατευθύνθηκαν στην είσοδο της Βουλής στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

«Πνιγμένοι στις βροχές, καμμένοι στις φωτιές, κόστος δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές»: Στο σύνθημα που φώναξαν, όπως και στο πλαίσιο αιτημάτων που κατέθεσαν στα κόμματα της Βουλής, περιλαμβάνονται αιτήματα για την πραγματική προστασία του λαού από πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς, με σχεδιασμένη πρόληψη, υποδομές και μέσα, με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Την ώρα που η Επιτροπή επέδιδε το πλαίσιο αιτημάτων στη Βουλή, μια αντιπροσωπεία της επισκέφθηκε την Περιφέρεια Αττικής για να καταθέσει και εκεί τα αιτήματα.

Στο πλευρό του λαού της περιοχής βρέθηκαν αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σωματεία εργαζομένων και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, οι Ομάδες της ΟΓΕ σε Νέα Μάκρη - Μαραθώνα και Ραφήνα - Πικέρμι.


«Πρέπει άμεσα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να διεκδικήσουμε τις ζωές μας πίσω, να μην τσιμπήσουμε σε υποσχέσεις "κάτω από το τραπέζι" που θάβονται και εξαφανίζονται την επόμενη μέρα. Τα μέτρα που εξήγγειλε και υλοποιεί η κυβέρνηση για τη στήριξή μας δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί», τονίζει η Επιτροπή.

Κάτοικοι της περιοχής, μέλη της Επιτροπής, τονίζουν ότι δεν συμβιβάζονται με τα ψίχουλα που διαφημίζει η κυβέρνηση. Εξάλλου, βλέπουν τις υποσχέσεις της μέσα από το πρίσμα της μέχρι τώρα πείρας τους: Κατεστραμμένα σπίτια χαρακτηρίζονται «κίτρινα», κατασκευαστικοί όμιλοι και μεσιτικά γραφεία σπεύδουν σαν κοράκια να επωφεληθούν, οι απαραίτητες εργασίες προχωρούν με ρυθμούς απελπιστικά αργούς. Στο παραπάνω φόντο, τονίζουν την ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση και η διεκδίκηση.

Το πλαίσιο αιτημάτων

-- Αμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς. Αδεια ανοικοδόμησης και από το Δασαρχείο για όλες τις κατοικίες, χωρίς νομικά εμπόδια.

-- Να υπάρξουν μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, επιδότηση ενοικίου για όσους το χρειάζονται, ουσιαστική στήριξη των πυρόπληκτων οικογενειών από το κράτος.

-- Αμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.

-- Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

-- Να καθαριστεί και να προστατευθεί το πευκοδάσος του Σχοινιά με ευθύνη του κράτους.

-- Να μαζευτούν τα κλαδιά κ.λπ. από περιοχές των δήμων που επλήγησαν και δεν έχουν καεί, με ευθύνη Περιφέρειας και κράτους.

-- Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, μετρήσεις και να υλοποιηθούν τώρα έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.

-- Εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους, με ευθύνη του κράτους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των Κέντρων Υγείας Ραφήνας και Νέας Μάκρης, με μόνιμο προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη.

-- Να φτιαχτούν σύγχρονοι οικισμοί, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, που να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών.

-- Απαλλαγή των πληγέντων από τα δημοτικά τέλη.

-- Μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.

-- Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

-- Μέτρα στήριξης μαθητών από τις πυρόπληκτες περιοχές που θα φοιτήσουν στην Γ' Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

-- Κάρτα Πυρόπληκτων για δωρεάν μεταφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αστικά, Μετρό, ΚΤΕΛ) και διοδίων για τουλάχιστον ένα έτος.

-- Ακατάσχετο λογαριασμού πυρόπληκτων που θα περιλαμβάνει, εκτός από την κρατική βοήθεια αποκατάστασης, και δωρεές φίλων μέχρι την αξία του σπιτιού.

Συναντήσεις στη Βουλή

Η Επιτροπή συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής και εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ενώ επέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματα στη ΝΔ και τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη».

«Τίποτα δεν τελειώνει εδώ», τόνισε η Γεωργία Λογοθέτη, μέλος της Επιτροπής Πυρόπληκτων. Οπως εξήγησε, μόνο το ΚΚΕ εξέφρασε την υποστήριξή του στα αιτήματα που κατέθεσαν. Οσον αφορά τους βουλευτές της κυβέρνησης, επισήμανε πως στη συνάντηση δεν δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις πάνω στο διεκδικητικό πλαίσιο. «Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να υλοποιηθούν άμεσα», τόνισε.

Στο μεταξύ, η αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με εκπροσώπους της Περιφέρειας έθεσε στην περιφερειάρχη Αττικής, εκτός από τα αιτήματα, και μια σειρά πρόσθετα προβλήματα, απαιτώντας λύσεις. Χαρακτηριστικά, όπως ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους η Νατάσα Καμπέλη, απαιτήθηκε καλύτερη σίτιση για τους πυρόπληκτους και καταγγέλθηκε η άθλια ποιότητα των γευμάτων που τους χορηγούνται, η οποία έχει προκαλέσει δύο φορές τουλάχιστον κρούσματα δηλητηριάσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ