Τρίτη 21 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε τροχιά νέων παζαριών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα και παλιά ψευτοδιλήμματα επανέρχονται για τον κυπριακό λαό, μαζί με τους εκβιασμούς που ήδη επιστρατεύουν αστικά επιτελεία κάθε πλευράς, ενόψει και των συναντήσεων που αναμένονται στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, τον επόμενο μήνα.

Ηδη, μετά τις συναντήσεις που είχε στη Λευκωσία τον Ιούλη η προσωρινή απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, επανήλθαν όλα τα σενάρια για τη διχοτόμηση του νησιού, είτε μέσα από μια συμφωνία όπως αυτή που παζαρευόταν πέρυσι στην Ελβετία (δρομολογώντας μια συνομοσπονδία με δύο «συνιστώντα κράτη»), είτε και με «σχέδια Β» που ετοιμάζουν εδώ και χρόνια όλες οι προσπάθειες αναγνώρισης και αναβάθμισης του ψευδοκράτους (ως «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου»). Με στόχο την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, επιστρατεύονται και οι γνώριμες πιέσεις περί ανάγκης καθορισμού «συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος», που αναμοχλεύουν σταθερά οι κατοχικές αρχές. Την ίδια στιγμή, και οι άλλες πλευρές - όπως και η αστική κυβέρνηση της Κύπρου - σταθερά προτάσσουν την «ανάγκη ρεαλισμού» και κατάληξης σε μια συμφωνία, ώστε η Κύπρος να αποτελέσει συστηματικά «πυλώνα σταθερότητας» σε όλη την περιφέρεια (δηλαδή μοχλό «σταθερής» προώθησης επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών).

Σημειώνουμε ότι το επόμενο διάστημα, η Χολ θα έχει επαφές σε Αθήνα, Αγκυρα αλλά και Βρυξέλλες, ενώ κατόπιν θα συντάξει έκθεση προς τον γγ του ΟΗΕ για τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα εξεταστεί μια επανέναρξη του παζαριού.

Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ αναφέρονται ήδη σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ μεταξύ του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κάτι βέβαια που δεν είναι ασυνήθιστο τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος ο Ακιντζί την περασμένη βδομάδα εξέφρασε την ευχή «η κατάσταση που θα προκύψει (σ.σ. μετά τις επαφές της Χολ) να μπορέσει να αποτελέσει μια βάση για καλές εξελίξεις στην Κύπρο». Πρόσθεσε ακόμα ότι μπορεί να βρεθεί ένας «λογικός δρόμος (σ.σ. για συνομιλίες και λύση) εάν υπάρχει θέληση για διέξοδο, εάν επιδειχθεί βούληση, αποφασιστική συμπεριφορά», ενώ χαρακτήρισε χρήσιμο και επωφελές «όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές» να επιδείξουν «κοινή λογική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βρίσκουν «έδαφος» για επανέναρξη διαπραγματεύσεων(2019-09-03 00:00:00.0)
Επαφές Λουτ στη Λευκωσία(2018-12-18 00:00:00.0)
Νέες «επισημάνσεις» Τουρκίας και επαφές για Κυπριακό(2018-11-01 00:00:00.0)
Ερχεται και η Λουτ, δυναμώνει το παζάρι(2018-10-25 00:00:00.0)
Αναθερμαίνεται το διχοτομικό παζάρι(2018-08-07 00:00:00.0)
Συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί το Σάββατο(2015-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ