Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Να ριζώσει η διεκδίκηση για να μείνει ζωντανή η ελπίδα και όταν τα φώτα σβήσουν

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με την Γεωργία Λογοθέτη, μέλος της Επιτροπής, για την παρέμβαση τη Δευτέρα 20/8, στις 7 μ.μ., σε Βουλή και Περιφέρεια Αττικής

Τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα προχωρά στις 7 μ.μ. σε παρέμβαση στη Βουλή και στην Περιφέρεια Αττικής, όπου θα καταθέσει πλαίσιο αιτημάτων για άμεση ανακούφιση και ουσιαστική αποκατάσταση των πληγέντων από τη φονική καταστροφή, αλλά και για την πραγματική προστασία του λαού από πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς, με σχεδιασμένη πρόληψη, υποδομές και μέσα, με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού.

Για τη συμμετοχή στην παρέμβαση έχουν δρομολογηθεί λεωφορεία που θα αναχωρήσουν στις 6 μ.μ. από το Στέκι Αλληλεγγύης (Λεωφόρος Μαραθώνος 33). Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και οι Ομάδες της ΟΓΕ σε Νέα Μάκρη - Μαραθώνα και Ραφήνα - Πικέρμι.

Για την «επόμενη μέρα» στα πυρόπληκτα της Ανατ. Αττικής, τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά και τις ανάγκες και τα αιτήματα των πυρόπληκτων, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Γεωργία Λογοθέτη, μέλος της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα.

***

-- Πώς σχολιάζετε τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους και πώς βλέπετε να προχωρά η υλοποίησή τους;

-- Τα μέτρα αυτά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που δημιουργήθηκαν στους πυρόπληκτους μετά την πυρκαγιά και την καταστροφή. Τα έξοδα είναι τεράστια. Υπάρχουν πυρόπληκτοι που, πριν ακόμα μπουν στη διαδικασία να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, έχουν να καλύψουν πολύ βασικές ανάγκες, όπως σίτιση, ένδυση, ένα μέρος να μείνουν, οι μετακινήσεις τους. Για όλα αυτά, τα ποσά που δίνουν κυβέρνηση και δήμοι είναι κυριολεκτικά ψίχουλα.


Ομως, ακόμα και μ' αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, προκύπτουν διαρκώς ζητήματα, όπως με τα χρήματα της έκτακτης αποζημίωσης ή του βοηθήματος. Για παράδειγμα, ενώ στην αρχή υπήρχε η εικόνα ότι γρήγορα εκταμιεύονται, τώρα δεχόμαστε καταγγελίες για καθυστερήσεις. Τις προάλλες είχαμε το κρούσμα της κατάσχεσης μέρους της επιδότησης από δικαιούχο λόγω χρεών στην Εφορία, ενώ σε μια ακόμα περίπτωση που μας καταγγέλθηκε, έγινε κατάσχεση για χρέη από το βοήθημα των 586 ευρώ που δίνει ο δήμος, με αποτέλεσμα, σ' αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, να μείνουν στον δικαιούχο μόλις 200 ευρώ!

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση για την ανακατασκευή ή επισκευή των σπιτιών, η ανησυχία είναι διάχυτη, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να καθησυχάσει και να δημιουργήσει προσδοκίες, κάνοντας ακόμα και εν κρυπτώ παρεμβάσεις, με υπουργούς που πηγαινοέρχονται στην περιοχή και τάζουν τα πάντα σε όλους.

Ο μεγαλύτερος φόβος είναι μήπως όλο αυτό το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση των σπιτιών είναι ο προθάλαμος μιας νέας υπερχρέωσης των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες, ή η αρχή ενός Γολγοθά, όπως αυτός που ανεβαίνουν οι σεισμόπληκτοι της Μυτιλήνης, όπου ακόμα δεν έχουν γίνει οι κατεδαφίσεις ούτε των ακατάλληλων σπιτιών.

Ενα άλλο μεγάλο θέμα είναι τα έργα αποκατάστασης βασικών υποδομών, που κινούνται πολύ αργά. Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν ακόμα ρεύμα, ενώ αργεί και η αποκατάσταση των τηλεφωνικών γραμμών.

Αλλά και για άλλες, πιο απλές και άμεσες εργασίες, οι διαδικασίες προχωράνε αργά. Για παράδειγμα, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα για τα καμένα δέντρα, κυρίως στο δήμο Μαραθώνα. Οσοι κάτοικοι έχουν κόψει κάποια δέντρα, το έχουν κάνει μόνοι τους, ή υπάρχουν περιπτώσεις που ο δήμος αναθέτει το κόψιμο σε ιδιωτικά συνεργεία. Ούτε για αντιπλημμυρικά έργα υπάρχει η παραμικρή συζήτηση.

Αμεσα και επείγοντα προβλήματα

Από τη συγκέντρωση στο Στέκι Αλληλεγγύης τη Δευτέρα 6 Αυγούστου
Από τη συγκέντρωση στο Στέκι Αλληλεγγύης τη Δευτέρα 6 Αυγούστου
-- Ποια είναι τα βασικά και άμεσα προβλήματα, σχεδόν ένα μήνα μετά την καταστροφή;

-- Οι περισσότεροι άνθρωποι αγωνιούν για το πώς θα επιβιώσουν, αλλά και πώς θα αποκαταστήσουν τις ζημιές. Μην ξεχνάτε ότι ένα μέρος των πυρόπληκτων ζει ακόμα σε κατασκηνώσεις. Αλλοι φιλοξενούνται σε φίλους και συγγενείς. Ορισμένοι που ζουν πιο μακριά αναγκάζονται να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα κάθε μέρα, ή σχεδόν κάθε μέρα, για να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες, μια αίτηση για το επίδομα κ.λπ.

Επίσης, έχουμε γίνει δέκτες πολλών καταγγελιών για αύξηση των ενοικίων, όχι μόνο στις δικές μας περιοχές, αλλά και στον Γέρακα και την Παλλήνη. Ενας συγγενής μου πήγε να ενοικιάσει σπίτι στην Παλλήνη, δυάρι. Ο ιδιοκτήτης τού ζήτησε 700 ευρώ ενοίκιο, μόνο τα 250 ευρώ στην απόδειξη, και μπροστά τα ενοίκια μερικών μηνών! Σε αυτές τις περιοχές, προηγουμένως θα μπορούσες να βρεις ένα αξιοπρεπές δυάρι με 400 ευρώ. Κάτοικοι μας καταγγέλλουν επίσης την εμφάνιση μεσιτών, που ζητάνε να αγοράσουν σπίτια, αξιοποιώντας την αδυναμία οικογενειών να μπουν στη διαδικασία της αποκατάστασης.

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε μισοκαμένα σπίτια, επειδή δεν έχουν βρει πού αλλού να μείνουν ή δεν θέλουν να αφήσουν το σπίτι τους και ό,τι άλλο έχει απομείνει από την περιουσία τους. Είχε έρθει ένας κύριος στο Στέκι Αλληλεγγύης και μας έλεγε ότι δεν έχουν καεί δύο δωμάτια του σπιτιού και μένει σε αυτά, ενώ δεν έχει ρεύμα, ούτε νερό.

Από την άλλη, υπάρχουν ζητήματα υπαρκτά, που ακόμα δεν έχουν βγει στην επιφάνεια. Για παράδειγμα, σε ένα μήνα ανοίγουν τα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς θα έρθουν αντιμέτωποι με διάφορα ζητήματα. Αν, ας πούμε, θα υπάρχουν στα σχολεία ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, για να αντιμετωπιστούν οι ψυχολογικές συνέπειες που έχει μια τέτοια καταστροφή για ένα παιδί.

Τέλος, δεν υποτιμάμε καθόλου την ανησυχία που υπάρχει για το μέγεθος και τις συνέπειες από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, από τα κατάλοιπα της πυρκαγιάς. Εχουν γίνει διάφορες καταγγελίες, αλλά εμείς δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από κάποια αρμόδια αρχή. Δεν μας έχουν πει αν έχουν κάνει και τι είδους μετρήσεις, σε ποια περιοχή, και ποια είναι τα αποτελέσματα.

Υποκρισία της κυβέρνησης για τα αυθαίρετα

-- Η κυβέρνηση προβάλλει το επιχείρημα ότι το μέγεθος της καταστροφής οφείλεται κατά κύριο λόγο στα αυθαίρετα. Πώς το σχολιάζετε;

-- Είναι υποκρισία και αποπροσανατολισμός, για να κρύψει τις ευθύνες της για την καταστροφή και το χαμό τόσων ανθρώπων. Καλώς ή κακώς, αυτό το ζήτημα υπάρχει δεκαετίες, με ευθύνη πρώτα απ' όλα των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής. Από την αυθαίρετη δόμηση κέρδισαν περιουσίες οι κατασκευαστικές, μεσιτικά γραφεία, αλλά και κάθε είδους καταπατητές, που πουλούσαν τη γη σαν οικόπεδο για να χτιστεί στη συνέχεια.

Ούτε βέβαια είναι τυχαίο ότι με τους νόμους τους όλες οι κυβερνήσεις διευκολύνουν την επιχειρηματική δράση σε δάση και αιγιαλό, ενώ εφαρμόζουν φοροληστρικά μέτρα σε βάρος λαϊκών οικογενειών που έχτισαν ένα κεραμίδι για να λύσουν το πρόβλημα της στέγης και τώρα τσουβαλιάζονται με τις βίλες και τις ξενοδοχειακές μονάδες μέσα στο δάσος ή δίπλα στη θάλασσα. Ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν πληρώσει και ξαναπληρώσει. Νερό, ρεύμα, δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ. Με τους διάφορους νόμους έχουν πληρώσει για τις νομιμοποιήσεις των κατοικιών τους, δίπλα στα άλλα χαράτσια και τους φόρους που κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα.

Αποκούμπι το Στέκι Αλληλεγγύης

-- Πείτε μας δυο λόγια για τη δράση που αναπτύσσει το Στέκι Αλληλεγγύης στη Νέα Μάκρη.

-- Καταρχάς να πούμε ότι μέλη της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων συμμετείχαν στη δημιουργία του και η Επιτροπή αναδείχθηκε στο πλαίσιο της δράσης του. Τις πρώτες μέρες λειτουργίας του Στεκιού, πηγαίναμε στις πυρόπληκτες περιοχές με αυτοκίνητα και δίναμε είδη πρώτης ανάγκης. Σιγά σιγά το έμαθε ο κόσμος και τώρα έρχεται μόνος του για να πάρει τα πράγματα που χρειάζεται ο καθένας.

Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται με βάση υπαρκτές ανάγκες, οι οποίες καταγράφονται και στη συνέχεια ζητάμε την ανάλογη βοήθεια από τα συνδικάτα. Αυτόν τον καιρό υπάρχει ανάγκη για εργαλεία και είδη καθαρισμού, αλλά και για χειμωνιάτικα ρούχα, κουβέρτες, παπλώματα, αφού το φθινόπωρο είναι κοντά και ο καιρός αλλάζει.

Στο Στέκι υπάρχει και ένας ηλεκτρολόγος, καθώς υπάρχουν σπίτια όπου έχει πάει το ρεύμα από τη ΔΕΗ αλλά οι ιδιοκτήτες φοβούνται να σηκώσουν το διακόπτη, γιατί δεν γνωρίζουν αν και τι πρόβλημα έχει προκαλέσει η φωτιά στα ηλεκτρολογικά. Ετσι, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, ο ηλεκτρολόγος ελέγχει αν υπάρχουν ζημιές και κάνει τη σύνδεση.

Εχουμε επίσης ξεκινήσει να φέρνουμε σε επαφή πυρόπληκτους με άλλους ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν δωρεάν χώρους φιλοξενίας.

Δεν τσιμπάμε!

-- Γιατί στην ανακοίνωσή σας σημειώνετε ότι «δεν τσιμπάμε από υποσχέσεις κάτω από το τραπέζι»;

-- Εχουν γίνει συναντήσεις πυρόπληκτων με διάφορα κυβερνητικά στελέχη και τον πρωθυπουργό, με τους τελευταίους να υπόσχονται διάφορα πράγματα. Ομως στις δημόσιες εξαγγελίες τους λένε άλλα. Η κυβέρνηση δίνει υποσχέσεις κάτω από το τραπέζι για να καθησυχάσει τον κόσμο, αλλά πρακτικά δεν δεσμεύεται για τίποτα.

Για εμάς, για την Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα, είναι καθαρό ότι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να διεκδικήσουμε ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση, και μάλιστα γρήγορα, όχι σε 10 και 15 χρόνια! Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει κανείς να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα που ανακοινώθηκαν ως άμεση ενίσχυση, να επαναπαυθεί στις υποσχέσεις της κυβέρνησης. Δεν πρέπει κανείς να δείξει εμπιστοσύνη σ' αυτούς που ευθύνονται για τις τραγωδίες του λαού. Για το καθετί, ακόμα και για το παραμικρό μέτρο ανακούφισης, χρειάζεται διεκδίκηση και πίεση, πολύ περισσότερο που τα φώτα της δημοσιότητας αργά ή γρήγορα θα σβήσουν και η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα τρέξει να κρυφτεί στο σκοτάδι, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. στη Μάνδρα.

Γι' αυτό καλούμε σε οργανωμένη διεκδίκηση, όχι μόνο τώρα που η γη «καπνίζει» ακόμα από τη φοβερή καταστροφή, αλλά και στη συνέχεια, ξέροντας ότι είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος για να ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας. Μ' αυτό το σκεπτικό και σ' αυτό το πλαίσιο οργανώνουμε και την παρέμβαση στις 20 Αυγούστου, σε Βουλή και Περιφέρεια Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ