Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ Ι ΚΑΙ ΙΙ ΤΗΣ «COSCO» ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι μεθοδεύσεις και οι τραμπουκισμοί της εργοδοσίας δεν θα περάσουν!

Μεγαλύτερη συσπείρωση στην ΕΝΕΔΕΠ και ένταση της πάλης για ΣΣΕ, η απάντηση στην προσπάθεια να στηθεί εργοδοτικό «σωματείο»

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στην πύλη της «Cosco», στον Πειραιά, την περασμένη Τετάρτη
Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στην πύλη της «Cosco», στον Πειραιά, την περασμένη Τετάρτη
Η συσπείρωση στο σωματείο τους, την Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), και η ένταση του αγώνα για τη διεκδίκηση ΣΣΕ είναι η απάντηση που καλούνται να δώσουν οι εργάτες στις βρώμικες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, που προσπαθεί να στήσει δικό της «σωματείο», για να εμποδίσει την αγωνιστική διεκδίκηση.

Στην προσπάθειά της αυτή, η εργοδοσία δεν δίστασε να ενεργοποιήσει ακόμα και τραμπούκικους μηχανισμούς σε βάρος του προέδρου της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκου Μπεκρή, ο οποίος, την περασμένη Τρίτη 14 Αυγούστου, δέχτηκε πισώπλατη επίθεση από τον επόπτη ασφαλείας της εργολαβικής «D-Port», Βασίλη Παπαδόγγονα, την ώρα που ενημέρωνε τους εργαζόμενους για τις αθλιότητες της εργοδοσίας, καταγγέλλοντας τους εκβιασμούς και τις απειλές που συνοδεύουν την προσπάθειά της να στήσει δικό της «σωματείο».

Δίνοντας άμεση και αποφασιστική απάντηση, την αμέσως επόμενη μέρα, αντιπροσωπεία της ΕΝΕΔΕΠ οργάνωσε εξόρμηση στις προβλήτες Ι και ΙΙ της «Cosco», όπου συμμετείχαν σε ένδειξη αλληλεγγύης εκπρόσωποι σωματείων και φορέων του Πειραιά.

Στην πύλη του ΣΕΜΠΟ στήθηκαν δύο μαζικές συγκεντρώσεις με τους εργαζόμενους, της βραδινής και της πρωινής βάρδιας. Ενημερώνοντας για τις εξελίξεις, ο Μ. Μπεκρής σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αυτό το χτύπημα δεν ήταν προσωπικό. Είναι για το σωματείο μας (...) Σε περίοδο που εμείς παλεύουμε να υπογράψουμε ΣΣΕ, στήνουν εργοδοτικό "σωματείο", από τη μια, και βάζουν μπράβους, από την άλλη. Το καταλαβαίνει ο καθένας ποιος είναι ο σκοπός τους (...) Τώρα είναι ώρα δράσης και ευθύνης για όλους μας. Πρέπει να επιλέξουμε. Το μετερίζι είναι το σωματείο μας. Το απάγκιο είναι το σωματείο μας (...) Κι αυτοί που σας εκβιάζουν - ξέρετε ποιοι είναι - θα πρέπει να πάρουν πληρωμένη απάντηση. Και αυτή είναι η συσπείρωση στο σωματείο μας, την ΕΝΕΔΕΠ. Κανένας μοναχός του!».

Θυμίζουμε ότι η επίθεση και η προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει δικό της «σωματείο» εκδηλώνονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι αγώνες των εργαζομένων, με μπροστάρη και οργανωτή το σωματείο τους, την ΕΝΕΔΕΠ, ανάγκασαν την εργοδοσία να κάτσει στο τραπέζι και να συζητήσει για την υπογραφή ΣΣΕ.

Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις στα τέλη Μάη - αρχές Ιούνη, το γεγονός ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συμμετείχαν ενεργά στην ανανέωση των απεργιακών αποφάσεων και στην περιφρούρησή τους, η αλληλεγγύη που εκφράστηκε εκείνες τις μέρες, κόντρα στις δικαστικές αποφάσεις που έκριναν παράνομες τις απεργίες, αλλά και στην κυβέρνηση, που παρέχει το νομικό οπλοστάσιο στην εργοδοσία να οξύνει την επίθεση στους εργαζόμενους, θορύβησαν την «Cosco» και τους εργολάβους, ενεργοποίησαν σχέδια για αντι-σωματείο και τραμπουκισμούς.

Απέναντι σ' αυτόν τον νέο κύκλο της επίθεσης, οι εργαζόμενοι μπορούν ξανά να βγουν νικητές, δυναμώνοντας τη συσπείρωση στην ΕΝΕΔΕΠ, βάζοντας στην άκρη τους καλοθελητές της εργοδοσίας και τους τραμπούκους, με την αλληλεγγύη που συνεχίζουν να εκφράζουν αμείωτα τα σωματεία απ' όλη τη χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατέθεσε αίτηση ανακοπής του εργοδοτικού μορφώματος - «σωματείου» (2018-09-07 00:00:00.0)
Απεργούν αύριο για ΣΣΕ με αυξήσεις και δικαιώματα (2018-09-06 00:00:00.0)
Απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία η μεγαλύτερη συσπείρωση στο σωματείο (2018-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org