Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΕΛΛΑΔΑ - ΡΩΣΙΑ
Δηλώσεων συνέχεια με φόντο την επιδείνωση σχέσεων

Με δηλώσεις, «μηνύματα» και υπονοούμενα συνεχίστηκε τη βδομάδα που πέρασε η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Μόσχα, στον απόηχο πάντα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα ανήμερα της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλη και όσων ακολούθησαν στις 10 Αυγούστου με την «απάντηση» - απέλαση από τη Ρωσία Ελλήνων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών.

Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Παρασκευής 10/8, σε ανεβασμένους αμερικανοΝΑΤΟικούς τόνους, που κατηγορούσε τη Ρωσία ότι «από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας (...) δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική», ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έγραψε ότι «η εξωτερική πολιτική απαιτεί πραγματισμό/ρεαλισμό, όχι φοβία, θάρρος και αντοχή, όχι εφιάλτες, αποφασιστικότητα με ευελιξία, όχι δειλία...» στέλνοντας εκ μέρους της κυβέρνησης μήνυμα για την «αποφασιστική» προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων.

Από την πλευρά της Ρωσίας, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις 15/8 τόνισε πως «δεν είναι η Ρωσία που προέβη στα πρώτα βήματα που κατέληξαν στη χειροτέρευση των ελληνορωσικών σχέσεων», εκφράζοντας την ελπίδα η επικρατούσα «μη φυσιολογική» κατάσταση να αποδειχθεί προσωρινή και να επιδιορθωθεί σύντομα.

Η Ζαχάροβα υποστήριξε παράλληλα ότι η Ρωσία ουδέποτε παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις ή στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της Αθήνας ως «ανεδαφικούς ισχυρισμούς», για τους οποίους η ελληνική πλευρά δεν έχει παράσχει αποδείξεις. Κατήγγειλε μάλιστα πως οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν γίνει στόχος μιας «άνευ προηγουμένου εκστρατείας» στον ελληνικό Τύπο, ενώ στάθηκε και στο «εκπληκτικό» εύρος της «καμπάνιας». Παράλληλα, απαντώντας στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αντέτεινε ότι «η συνεργασία με την Αγκυρα δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας».

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί και το μήνυμα που απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, σε Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα υπό την αιγίδα της «Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης», οργάνωση την οποία η κυβέρνηση κατηγόρησε την περασμένη βδομάδα πως «νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές», και πως έχει στόχο «τον αφελληνισμό πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής». Στο μήνυμά του στο Φεστιβάλ προς τιμήν του ναύαρχου Φ. Ουσακόφ (Ρώσου αξιωματούχου που συνέβαλε στην απελευθέρωση των Ιονίων Νήσων) ο Σ. Λαβρόφ σημείωνε μεταξύ άλλων με νόημα πως «είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι η Ελλάδα εορτάζει τους επιφανείς συμπατριώτες μας, θυμάται τον ρόλο της Ρωσίας στην εγκαθίδρυση και ανάπτυξη της νέας ελληνικής πολιτειακής κατάστασης».

Στο μεταξύ, τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου «Itar-Tass» μέσα στη βδομάδα, επικαλούμενο ελληνική διπλωματική πηγή, επέμενε ότι ο Ελληνας πρεσβευτής Αν. Φρυγανάς αποχωρεί από τη Μόσχα το Σεπτέμβρη και αντικαθίσταται, παρότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε την Παρασκευή 10/8 την πληροφορία αυτή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ