Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Σε ρόλους - «κλειδί» για την προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών

Από την πρόσφατη Τετραμερή Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας

Copyright 2018 The Associated

Από την πρόσφατη Τετραμερή Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας
«Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας και έναν σύμμαχο - κλειδί στην προσπάθεια να προωθήσουμε τον κοινό μας στόχο, να ωθήσουμε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, προς την ένταξη στην ΕΕ, προς ευρωπαϊκού επιπέδου μεταρρυθμίσεις και - αν οι λαοί το επιλέξουν - προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Η «υπενθύμιση» αυτή του πολυπράγμονα Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ, στην αρχή της βδομάδας που πέρασε, είναι ενδεικτική για τους ρόλους που καλείται να παίξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, όπου η αστική τάξη της Ελλάδας διατηρεί ισχυρά ερείσματα, τα οποία επιχειρεί να διευρύνει αξιοποιώντας και τη συμμετοχή της στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και τη στρατηγική θέση της χώρας στην περιοχή.

Αλλωστε, οι ρόλοι «σημαιοφόρου» για την προώθηση των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που διεκδικεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της εγχώριας αστικής τάξης στην περιοχή, ρόλοι που μόνο δεινά προμηνύουν για τον ελληνικό και τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής, επιβεβαιώνονται με κάθε ευκαιρία, αρχής γενομένης από τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Καθόλου τυχαία, η συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ, όσο και σε δεύτερη φάση στην ΕΕ, περιγράφτηκε από τους παράγοντες της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας ως «πρότυπο» για όλες τις υπόλοιπες διευθετήσεις στα Βαλκάνια και ευρύτερα, με στόχο την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής.

Σειρά στο τραπέζι των «διευθετήσεων» που δρομολογεί η κυβέρνηση παίρνει η Αλβανία, με βασικό το ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, ζήτημα που αφορά και τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διεθνών ενεργειακών κολοσσών και επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση πρωτοστατεί ώστε να στηθούν τα διάφορα σχήματα για την προώθηση των ευρωΝΑΤΟικών σχεδιασμών από κοινού με άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής, ενώ αναλαμβάνει και κάθε είδους αμερικανοΝΑΤΟικές «αποστολές».

Ενδεικτικά (στο φόντο και των εξελίξεων που δρομολογούνται σε Σερβία και Κόσσοβο, ρίχνοντας στο τραπέζι ακόμα και σχέδια για αλλαγές συνόρων, που θα ανοίξουν με μαθηματική ακρίβεια τον ασκό του Αιόλου για τους λαούς στην περιοχή) είναι τα όσα διαμείφθηκαν στην πρόσφατη 4η τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, με τον Σέρβο Πρόεδρο να κάνει περισσότερο από σαφές ότι κατά τη Σύνοδο δέχτηκε πιέσεις να «εξομαλύνει» τις σχέσεις με το Κόσσοβο, δηλώνοντας κατόπιν στον Τύπο ότι ο ίδιος «δεν έχει αναμειχθεί ποτέ στα ζητήματα άλλων χωρών» και ότι «δεν μπορεί να συμμεριστεί την αισιοδοξία» που απέπνεαν οι δηλώσεις Τσίπρα, ακριβώς πριν, για μεγάλες αλλαγές στα Βαλκάνια που έγιναν τον τελευταίο χρόνο και για «αντιστροφή της πορείας αρνητικών γεγονότων» στην περιοχή.

Θυμίζουμε εξάλλου ότι τον περασμένο Απρίλη, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς είχε πραγματοποιήσει μίνι περιοδεία σε Σερβία, Κόσσοβο και Αλβανία, λέγοντας τότε ότι «η χώρα μου, η Ελλάδα, συναισθάνεται την ευθύνη που έχει για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής και συνεργάζεται με τη Σερβία προς μία τέτοια κατεύθυνση», με τη σερβική προεδρία να σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «για τη Σερβία έχει μεγάλη σημασία η βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας».

Από το «μενού» δεν θα μπορούσε να λείπει και η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Ανάμεσα στα άλλα, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει αναλάβει εντός πλαισίου ΝΑΤΟ να περιπολεί στους εναέριους χώρους Αλβανίας, Βουλγαρίας και Μαυροβουνίου, ενώ «κομβικός» θεωρείται ο ρόλος των βάσεων στη Βόρεια Ελλάδα, όσο και των λιμανιών Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης, του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης, του οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας, για τη διεκπεραίωση δυνάμεων, προσωπικού και μέσων, στην Ανατολική Ευρώπη. Εντός αυτού του πλαισίου, εξάλλου, τρέχουν και τα σχέδια για εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ