Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΥΕΜΕΝΗ
Πολλαπλοί ανταγωνισμοί στον πόλεμο του «αραβικού ΝΑΤΟ»

Copyright 2017 The Associated

Οι σφοδρές συγκρούσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο στρατηγικών περασμάτων της διεθνούς ναυτιλίας και οδών Ενέργειας κλιμακώνουν τον καταστροφικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει από το Μάρτη του 2015 στην Υεμένη ο συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας (γνωστός και σαν «αραβικό ΝΑΤΟ»). Παράλληλα, οι εστίες συγκρούσεων δεν αποκλείεται να αυξηθούν, καθώς και άλλες δυνάμεις της περιοχής οι οποίες κοντράρονται με το Ιράν, όπως το Ισραήλ, έχουν απειλήσει με ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Οι κόντρες μονοπωλιακών συμφερόντων και η γεωπολιτική αντιπαράθεση οξύνονται όσο περνά ο καιρός, καθώς συνδέονται με τον έλεγχο ενός σημαντικού μέρους της διεθνούς αγοράς και της μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα προσχήματα που επικαλούνται οι ξένες δυνάμεις, ώστε να «καλύψουν» τους ανταγωνισμούς, εστιάζονται γύρω από το ρόλο που φέρεται πως παίζει το Ιράν στην οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη των αντικαθεστωτικών Σιιτών ενόπλων Χούτι. Το κατηγορούν, μεταξύ άλλων, ότι θέλει να ελέγξει μελλοντικά περισσότερα στρατηγικά περάσματα και να περιορίσει τις μεταφορές πετρελαίου και φυσικού αερίου από ανταγωνιστικές χώρες της περιοχής, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία.

Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες βδομάδες, το θερμόμετρο της έντασης γύρω από τα στρατηγικά περάσματα Μπαμπ αλ Μαντέμπ και τα Στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο ανεβαίνει. Αμερικανοί, Ισραηλινοί, Αιγύπτιοι κ.ά. πραγματοποίησαν πριν από λίγες βδομάδες στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, με σενάρια πιθανής σύγκρουσης με το Ιράν. Ανάλογα γυμνάσια μεγάλης κλίμακας πραγματοποίησε και το Ιράν, μετά και από την πρόσφατη επαναφορά των οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Αμέτρητα εγκλήματα και συγκρούσεις...


Copyright 2017 The Associated

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόσφατος βομβαρδισμός (9 Αυγούστου) σχολικού λεωφορείου σε επαρχιακή πόλη της Υεμένης, με αποτέλεσμα το θάνατο 40 μαθητών Δημοτικού και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων αμάχων, είναι ένα μόνο από τα τελευταία εγκλήματα των δυνάμεων επέμβασης. Οι σφαγές σε βάρος του λαού της Υεμένης μέσα στην τελευταία τριετία είναι ατέλειωτες, ενώ σε αεροπορικές επιδρομές έχουν ισοπεδωθεί νοσοκομεία, εργοστάσια, σχολεία, κλινικές, πολυπληθείς αστικές ζώνες, επαρχιακοί οικισμοί. Εχουν επίσης καταστραφεί οι περισσότερες υποδομές της χώρας.

Μέσα στα τρία χρόνια του πολέμου έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες χιλιάδες και έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους εκατομμύρια από τον συνολικό πληθυσμό των περίπου 27 εκατομμυρίων Υεμενιτών. Πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας (ανάμεσά τους 2,5 εκατομμύρια παιδιά) παλεύουν να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαΐ τη μέρα, ενώ τουλάχιστον 8,2 εκατομμύρια άλλοι λιμοκτονούν.

Στη ρημαγμένη χώρα, με βασικό αντίπαλο τους Χούτι, επιχειρούν στρατιώτες του «αραβικού ΝΑΤΟ» από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Αίγυπτο, ειδικές δυνάμεις στρατού από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και μισθοφόροι ακόμη και από την...Κολομβία.

Χιλιάδες βόμβες έχουν πέσει από σαουδαραβικά, αιγυπτιακά, ισραηλινά και αμερικανικά μαχητικά, ενώ ρόλο διεκδικούν και οι Σουδανοί στρατιώτες, αυτονομιστές του Νότου, υποστηρικτές του (εγκάθετου από τη Σαουδική Αραβία) Προέδρου Χάντι. Στρατιωτική δράση αναπτύσσουν και οι τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους», που με τη βοήθεια δυτικών δυνάμεων κατάφεραν να «εγκατασταθούν» στην περιοχή, δίνοντας τα κατάλληλα προσχήματα για τη δράση ξένων ιμπεριαλιστών.

Οι μάχες επικεντρώνονται το τελευταίο διάστημα στο στρατηγικό λιμάνι Χοντέιντα, όπου η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της ξεκίνησαν στις 13 Ιούνη επιχείρηση με στόχο την κατάληψή του. Μέχρι τώρα η επίθεση δεν έχει αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα στις δυνάμεις του συνασπισμού της Σ. Αραβίας, παρά την υπεροπλία τους.

Πλέγμα συμφερόντων και ανταγωνισμών

Ο πόλεμος στην Υεμένη, παρότι συχνά παρουσιάζεται ως «σύγκρουση διά αντιπροσώπων» μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, στην πραγματικότητα αποτελεί πεδίο ευρύτερων και παράλληλων συγκρούσεων, ενίοτε και ανάμεσα σε δυνάμεις - μέλη του ίδιου συνασπισμού.

Κόντρες υπάρχουν για παράδειγμα και στους κόλπους του «αραβικού ΝΑΤΟ», με κορυφαίους τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία, που είναι επικεφαλής, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που - ας μην ξεχνάμε - διαθέτουν και στρατιωτική βάση στην Ερυθραία της Ανατολικής Αφρικής, από όπου την περασμένη βδομάδα μετέφεραν 2.000 στρατιώτες και μισθοφόρους κοντά στο λιμάνι Χοντέιντα.

Τα ΗΑΕ συναγωνίζονται τη Σ. Αραβία και στην υποστήριξη των αυτονομιστών ενόπλων στη νότια Υεμένη, ενώ έχουν μετατρέψει το (επίσης στρατηγικό λιμάνι) Αντεν σε «χωράφι» τους, επαναφέροντας στο προσκήνιο σενάρια για τη νέα διχοτόμηση της χώρας, περίπου δυόμιση δεκαετίες μετά την ένωση της Βόρειας και της Νότιας Υεμένης.

Κόντρες υπάρχουν και ανάμεσα στο συνασπισμό της Σ. Αραβίας και τις ΗΠΑ, παρά τη στήριξη και τις «διευκολύνσεις» που παρέχουν οι τελευταίες σε στρατιωτικό επίπεδο και στον τομέα παροχής πληροφοριών αντικατασκοπείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Ιούνη οι ΗΠΑ μαζί με τον ΟΗΕ ασκούσαν πιέσεις στο συνασπισμό της Σ. Αραβίας να μην ξεκινήσει την επίθεση στο λιμάνι Χοντέιντα, καμουφλάροντας τα δικά τους συμφέροντα πίσω από «ανησυχίες» για επιδείνωση της ήδη μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής.

Σε κάθε περίπτωση, οι πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου δεν ξεκίνησαν τον πόλεμο στην Υεμένη δίχως να έχουν εξασφαλίσει πρώτα το «πράσινο φως» και την πρακτική υποστήριξη των Δυτικών ιμπεριαλιστών. ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία έχουν αναπτύξει εδώ και καιρό ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις, με πρόσχημα πότε την «τρομοκρατία» και πότε την καταπολέμηση των Χούτι, με την κατηγορία πως στηρίζονται από το ανταγωνιστικό Ιράν. Η γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» αποκάλυψε πρόσφατα πως πλοία που πλέουν στην περιοχή μετέφεραν και Γάλλους κομάντος στο λιμάνι Χοντέιντα, όπου συνεργάζονται με τους στρατιώτες και τους μισθοφόρους των ΗΑΕ.

Μεσολαβητής με «προβιά» ΟΗΕ

Με φόντο τις κινήσεις κλιμάκωσης ενός ήδη καταστροφικού πολέμου, αυξάνεται η κινητικότητα για προώθηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων μέσω της «διπλωματικής οδού», για την περίπτωση που οι επιχειρήσεις στο λιμάνι Χοντέιντα δεν επιτύχουν ή φανεί πως αργούν να αποδώσουν.

Ο 67χρονος Βρετανός διπλωμάτης καριέρας Μάρτιν Γκρίφιθς, που έχει ανακατευτεί σε πολλούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με πιο νωπές τις περιπτώσεις των επεμβάσεων σε Λιβύη, Αφγανιστάν και Συρία, ανέλαβε το Φλεβάρη το ρόλο του «απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Υεμένη». Κοντολογίς, ανέλαβε το ρόλο μεσολαβητή ανώτερος διπλωμάτης μίας χώρας (Βρετανία) που εξοπλίζει και στηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά τις πιο ισχυρές δυνάμεις επίθεσης στην Υεμένη.

Ομως αυτό δεν είναι το μόνο «προσόν» του Γκρίφιθς, που ήταν μέχρι πρότινος στέλεχος του «Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ειρήνης» της ΕΕ (EIP) και ιδρυτικό μέλος του «Κέντρου Ανθρωπιστικού Διαλόγου» στη Γενεύη. Ο Γκρίφιθς έχει υπηρετήσει κατά το παρελθόν και σε άλλα πόστα του ΟΗΕ (π.χ. «Γιούνισεφ»), ενώ έχει διατελέσει στέλεχος διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αρωγής (π.χ. «Oxfam», «Save the Children»), οι οποίες θρέφονται από τη δυστυχία που δημιουργούν οι αναρίθμητες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις...

Ο Βρετανός διπλωμάτης, που θεωρείται «άνθρωπος του παρασκηνίου», ολοκλήρωσε στα μέσα Ιούνη τριήμερη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, αποτυγχάνοντας να πείσει τους ηγέτες των Χούτι να παραδώσουν το λιμάνι Χοντέιντα στον ΟΗΕ και να εγκαταλείψουν την περιοχή, με αντάλλαγμα τον «τερματισμό» της επίθεσης από το συνασπισμό της Σ. Αραβίας και των ΗΑΕ. Ενα μήνα μετά, κατάφερε να πείσει τις δύο πλευρές να συμμετάσχουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη σε ένα νέο γύρο διαπραγμάτευσης, πιθανώς στη Γενεύη της Ελβετίας.


Δ. ΟΡΦ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος Ιρανός πρέσβης για πρώτη φορά από το 2016(2023-04-06 00:00:00.0)
Νέα «στρατιά» στέλνει στο Χοντέιντα η Σαουδική Αραβία(2018-10-31 00:00:00.0)
Πύραυλος των Χούτι σε πλοίο των Αραβικών Εμιράτων(2017-06-16 00:00:00.0)
«Αποχωρούν» από τον πόλεμο της Σ. Αραβίας στην Υεμένη(2016-06-17 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι συγκρούσεις(2015-05-02 00:00:00.0)
Απειλές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών(2015-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ