Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
CHAMPIONS LEAGUE
Ακόμα πιο κοντά στα «αστέρια»

Οι παίκτες της ΑΕΚ πανηγυρίζουν τη σπουδαία πρόκριση επί της Σέλτικ

Copyright 2018 The Associated

Οι παίκτες της ΑΕΚ πανηγυρίζουν τη σπουδαία πρόκριση επί της Σέλτικ
Διπλή πρόκριση στα πλέι οφ του Champions League πανηγύρισε την περασμένη Τρίτη το ελληνικό ποδόσφαιρο. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έμειναν ζωντανοί απέναντι σε Σέλτικ και Σπαρτάκ Μόσχας αντίστοιχα και βρέθηκαν στο τελευταίο στάδιο της προκριματικής διαδικασίας για ένα «εισιτήριο» στους ομίλους της πρώτης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η Ελλάδα έχει σοβαρές πιθανότητες να έχει τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο στους ομίλους, ενώ υπάρχουν ελπίδες να συμμετάσχουν στη διοργάνωση και οι δύο ελληνικές ομάδες, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία, από τη σεζόν 2006 - 07 όταν βρέθηκαν στους ομίλους Ολυμπιακός και ΑΕΚ.

«Καθάρισε» τη Σέλτικ, περιμένει ως φαβορί τη Βιντεότον

Εχοντας αποσπάσει πολύτιμη ισοπαλία 1-1 στον πρώτο αγώνα στο «Σέλτικ Παρκ», στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ η ΑΕΚ είχε εύθραυστο προβάδισμα για την πρόκριση απέναντι στην πρωταθλήτρια Σκοτίας, Σέλτικ, καθώς περνούσε και με ισοπαλία 0-0. Στην «Ενωση» όμως κρίθηκε ότι μία συντηρητική - παθητική προσέγγιση του αγώνα θα ήταν επικίνδυνη για τις ελπίδες πρόκρισης της ομάδας, επιλέχθηκε έτσι να αναζητηθεί ένα γκολ από νωρίς, και οι «κιτρινόμαυροι» δικαιώθηκαν, καθώς προηγήθηκαν μόλις στο 6'. Ο Χουλτ από πλάγια αριστερά έκανε τη συρτή κάθετη σέντρα, η μπάλα πέρασε από όλους τους παίκτες της Σέλτικ και έφτασε στον Γκάλο, ο οποίος από το ύψος του πέναλτι με πλασέ την έστειλε στη δεξιά γωνία του Γκόρντον.

«Ορθιος» έμεινε ο ΠΑΟΚ στη Μόσχα

Copyright 2018 The Associated

«Ορθιος» έμεινε ο ΠΑΟΚ στη Μόσχα
Τρία λεπτά αργότερα, ο Κλωναρίδης έχασε ευκαιρία για το 2-0 με σουτ υπό δύσκολες προϋποθέσεις μέσα στην περιοχή, και στη συνέχεια η ΑΕΚ σταδιακά άφησε τον έλεγχο του αγώνα στους φιλοξενούμενους. Εκτός όμως από μία σημαντική φάση για τη Σέλτικ στο 33', με το πλασέ του Γκρίφιθς να στέλνει την μπάλα ελάχιστα άουτ, η ελληνική ομάδα δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα και πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενη στο σκορ.

Στην επανάληψη η ΑΕΚ μπήκε στον αγωνιστικό χώρο το ίδιο δυνατά όπως στο πρώτο ημίχρονο και κατάφερε και πάλι να σκοράρει νωρίς. Στο 50' ο Γκάλο με εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα μέσα στη μεγάλη περιοχή της Σέλτικ, ο Λαμπρόπουλος πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο Λιβάγια από πολύ κοντά με δεύτερη κεφαλιά έκανε το 2-0, δίνοντας πλέον σαφές προβάδισμα στην «Ενωση».

Στη συνέχεια η σκοτσέζικη ομάδα πήρε και πάλι τον πρώτο λόγο, έφτασε πολύ κοντά στο γκολ με μεγάλη διπλή ευκαιρία (στο 59' ο Μπάρκας πραγματοποίησε σωτήρια επέμβαση σε κεφαλιά του Σιμούνοβιτς και αμέσως μετά, στην εκτέλεση του κόρνερ, ο Ρόγκιτς από πλεονεκτική θέση έστειλε με σουτ την μπάλα ελάχιστα άουτ) και στο 78' ξαναμπήκε στο παιχνίδι της πρόκρισης. Ο Τίρνεϊ έκανε τη σέντρα από αριστερά, ο νεοεισελθών Σινκλέρ βρέθηκε αφύλακτος λίγο έξω απ' τη μικρή περιοχή και με κεφαλιά μείωσε σε 2-1. Τα τελευταία λεπτά κύλησαν με μπόλικο άγχος για την ΑΕΚ, αφού η Σέλτικ άσκησε ασφυκτική πίεση και έφτασε πολύ κοντά στο να πάρει «την μπουκιά απ' το στόμα» της ελληνικής ομάδας στις καθυστερήσεις, όταν από το τακουνάκι του Σιμούνοβιτς η μπάλα πέρασε λίγα εκατοστά δίπλα από το δεξί δοκάρι του Μπάρκα που κινήθηκε στην πορεία της μπάλας, κι έτσι ήταν η «Ενωση» που πανηγύρισε την πρόκριση.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Χουλτ, Σιμόες, Aλεφ, Γκάλο (82' Αλμπάνης), Μπακασέτας (90' Κόσιτς), Κλωναρίδης (73' Μάνταλος), Λιβάγια.

Σέλτικ: Γκόρντον, Χέντρι, Σιμούνοβιτς, Λούστιγκ (60' Ντεμπελέ), Φόρεστ, Τίρνεϊ, Μπράουν, Μακ Γκρέγκορ, Ρόγκιτς (76' Σινκλέρ), Ντσαμ, Γκρίφιθς.

Τελευταίος αντίπαλος της ΑΕΚ πριν από την πρόκριση στους ομίλους είναι η ουγγρική Βιντεότον, η οποία για να φτάσει μέχρι εδώ απέκλεισε διαδοχικά την Ντουντελάνζ από το Λουξεμβούργο (συνολικό σκορ 3-2), τη βουλγαρική Λουντογκόρετς (1-0) και τη σουηδική Μάλμε (1-1, προκρίθηκε χάρη στο εκτός έδρας γκολ). Μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της αποτελεί η πορεία μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 1985, όπου ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σημαντική δύναμη στο ουγγρικό ποδόσφαιρο, κατακτώντας τρία πρωταθλήματα, το τελευταίο τη σεζόν που πέρασε. Παρ' όλα αυτά η ΑΕΚ θεωρείται το φαβορί του ζευγαριού.

Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Αυγούστου στη Βουδαπέστη και ο επαναληπτικός την Τρίτη 28 Αυγούστου στο ΟΑΚΑ.

Αντεξε στη Μόσχα, στοχεύει στην υπέρβαση με την Μπενφίκα

Παρά την εντυπωσιακή ανατροπή από 0-2 σε 3-2 στον πρώτο αγώνα στην Τούμπα, το σκορ υπέρ του ΠΑΟΚ δεν θεωρούνταν ιδιαίτερα ισχυρό ενόψει της ρεβάνς στη Μόσχα κόντρα στη Σπαρτάκ και οι περισσότερες προβλέψεις έθεταν εκτός συνέχειας την ελληνική ομάδα. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» όμως για άλλη μια φορά διέψευσε τα προγνωστικά, έμεινε «όρθιος» στην «Otkritie Arena» και αποσπώντας ισοπαλία 0-0 προκρίθηκε στα πλέι οφ.

Οι Θεσσαλονικείς πήραν «άριστα» στο τακτικό κομμάτι, αφού με σωστή ανασταλτική λειτουργία εξουδετέρωσαν τα περισσότερα ατού της Σπαρτάκ, ενώ παράλληλα κατάφερναν να βγαίνουν με αξιώσεις στην αντεπίθεση και σε τρεις περιπτώσεις λίγο έλειψε να φτάσουν στο γκολ με τον Πρίγιοβιτς (8', 18', 37'). Η μόνη απειλή για τον ΠΑΟΚ σε όλο το πρώτο ημίχρονο προήλθε από δικό του λάθος, όταν ο Κάνιας προσπαθώντας να απομακρύνει την μπάλα την έστειλε με κεφαλιά στο δοκάρι της ομάδας του. Το έργο της ελληνικής ομάδας έγινε πιο εύκολο στο 33', όταν οι γηπεδούχοι έμειναν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Λουίς Αντριάνο για χτύπημα εκτός φάσης στον Μάτος.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ και πάλι έφτασε πολύ κοντά στο γκολ στο 54', όταν χάθηκε μοναδική τριπλή ευκαιρία, με τους Πέλκα και Ουάρντα να μην μπορούν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα του Μαξιμένκο, και έπειτα στο 65', πάλι με τον Πέλκα. Η δε Σπαρτάκ είχε τον έλεγχο και την κατοχή της μπάλας, όχι όμως και πραγματικές ευκαιρίες, με εξαίρεση τη φάση με τον Ζόμπνιν στο 71'. Εντέλει η ελληνική ομάδα κατάφερε να διατηρήσει την εστία της ανέπαφη με σχετική άνεση και το τελικό σφύριγμα τη βρήκε νικήτρια του ζευγαριού και θριαμβευτικά στα πλέι οφ.

Σπαρτάκ Μόσχας: Μαξιμένκο, Εσένκο, Ζιγκό, Ζίγκια, Κομπάροφ (76' Μελχαρέχο), Γκλουσακόφ, Φερνάντο (62' Σαμέντοφ), Ζόμπνιν, Τασάεφ (46' Ζε Λουίς), Λουίς Αντριάνο, Πρόμες.

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Βαρέλα, Κρέσπο, Μάτος, Βιεϊρίνια (64' Χατσερίντι), Μαουρίσιο, Κάνιας, Λημνιός, Ελ Καντουρί (46' Ουάρντα), Πέλκας (79' Σάχοφ), Πρίγιοβιτς.

Απομένει για τον ΠΑΟΚ η μεγαλύτερη μέχρι τώρα πρόκληση στο δρόμο για την πρώτη του συμμετοχή σε όμιλο του Champions League. Ο «Δικέφαλος» καλείται να αφήσει εκτός τον σύλλογο - θρύλο του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, την ομάδα του Εουσέμπιο, την ιστορική Μπενφίκα, η οποία στον 3ο προκριματικό γύρο απέκλεισε την τουρκική Φενέρμπαχτσε με 2-1 (νίκη 1-0 στη Λισαβόνα και ισοπαλία 1-1 στην Κωνσταντινούπολη). Η αλήθεια είναι ότι τα 36 πρωταθλήματα, τα 26 Κύπελλα Πορτογαλίας, τα 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών και οι συνολικά 10 ευρωπαϊκοί τελικοί της ομάδας της Λισαβόνας αναπόφευκτα προκαλούν δέος, αλλά οι «Αετοί» κατά γενική ομολογία δεν έχουν πια μεγάλη σχέση με τις ομάδες του ένδοξου παρελθόντος και η ελληνική ομάδα κάθε άλλο παρά ξεγραμμένη είναι στη διεκδίκηση της πρόκρισης στους ομίλους. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί την Τρίτη 21 Αυγούστου στη Λισαβόνα και η ρεβάνς την Τετάρτη 29 Αυγούστου στο γήπεδο της Τούμπας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ