Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Σε νέα φάση τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια

Από την υπογραφή της επίσημης πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της Συνόδου του ιμπεριαλιστικού οργανισμού τον Ιούλη. Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «πρότυπο» και για τις υπόλοιπες ΝΑΤΟικές διευθετήσεις στην περιοχή
Από την υπογραφή της επίσημης πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της Συνόδου του ιμπεριαλιστικού οργανισμού τον Ιούλη. Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «πρότυπο» και για τις υπόλοιπες ΝΑΤΟικές διευθετήσεις στην περιοχή
Σε νέα φάση βρίσκονται οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί για τα Βαλκάνια, τη διεύρυνση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού και την ενίσχυση της στρατιωτικής του παρουσίας απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, σχεδιασμοί που προχωράνε βήμα - βήμα προκαλώντας ντόμινο επικίνδυνων εξελίξεων για τους λαούς της περιοχής.

«Κρίκοι» στην αλυσίδα των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή αποτελούν τόσο η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ για την ένταξη της δεύτερης στο ΝΑΤΟ, με τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών επιτελείων για την εφαρμογή της να πολλαπλασιάζονται ενόψει και του δημοψηφίσματος στη γείτονα τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, η έντονη κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις διευθετήσεις ανάμεσα σε Σερβία και Κόσσοβο, που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνουν ανοιχτά πλέον και το ενδεχόμενο για αλλαγή συνόρων στην περιοχή, με ό,τι σημαίνει αυτό, όσο και οι διευθετήσεις που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Αλβανία, τα σχέδια για τη «σταθεροποίηση» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, για την ενίσχυση των ΝΑΤΟικών «δυνατοτήτων» στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και για την ενίσχυση της στρατιωτικής κινητικότητας στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων και με τα σχέδια για την εγκατάσταση νέων βάσεων.

Επίδικο στα σχέδια αυτά, που μυρίζουν μπαρούτι, δεν είναι άλλο από τον γεωστρατηγικό έλεγχο των Βαλκανίων, των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας, των αγορών, με τα μάτια στραμμένα κυρίως στη Ρωσία - καθώς κομμάτι της ΝΑΤΟικής στρατηγικής περικύκλωσής της αποτελούν και οι παραπάνω κινήσεις - αλλά και στην Κίνα, σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, που θέλουν να διατηρήσουν και να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Στηρίζοντας τις «ευρωατλαντικές φιλοδοξίες»

Χαρακτηριστικά ως προς τα παραπάνω είναι όσα αναγράφονται στη Διακήρυξη της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αρχές Ιούλη στις Βρυξέλλες. Ενα κείμενο «φωτιά», που, με τη «βούλα» και της ελληνικής κυβέρνησης, δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για τους λαούς.

Π.χ. στο σημείο 59 για τα Δυτικά Βαλκάνια τονίζουν: «Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, όπως καταδεικνύεται από τη μακρά ιστορία συνεργασίας και επιχειρήσεων που έχουμε στην περιοχή. Παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στη σταθερότητα και την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και στην υποστήριξη των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών των χωρών της περιοχής. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα Δυτικά Βαλκάνια για τη διατήρηση και την προώθηση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», αναφέρεται, προαναγγέλλοντας την περαιτέρω υλοποίηση επικίνδυνων ΝΑΤΟικών σχεδίων.

Σε συνέχεια των παραπάνω, σε άλλα σημεία αναφέρει π.χ. ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο (KFOR) συμβάλλει «στην ευρύτερη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια», ενώ κάνει σαφές ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο περάτωσης της ΝΑΤΟικής παρουσίας εκεί.

Τονίζουν, ακόμα, ότι υποστηρίζουν τις «ενταξιακές φιλοδοξίες» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Για τη δε Σερβία αναφέρουν: «Η ενίσχυση των σχέσεων ΝΑΤΟ - Σερβίας είναι προς όφελος της Συμμαχίας, της Σερβίας και ολόκληρης της περιοχής. Χαιρετίζουμε τη συνεχιζόμενη πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την οικοδόμηση της εταιρικής σχέσης ΝΑΤΟ - Σερβίας και την υποστήριξη περαιτέρω πολιτικού διαλόγου και πρακτικής συνεργασίας για το σκοπό αυτό. Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για συνεχή πρόοδο στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, που διευκολύνεται από την ΕΕ, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε μια συνολική εξομάλυνση των σχέσεων, μεταξύ άλλων υπό τη μορφή νομικά δεσμευτικής συμφωνίας. Ενθαρρύνουμε και τα δύο μέρη να επιταχύνουν τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων και την πλήρη εφαρμογή των προηγούμενων συμφωνιών».

«Να κλείνουν τα εκκρεμή ζητήματα»

Εξάλλου, τονίζουν ότι η λυκοσυμμαχία παραμένει προσηλωμένη στην «πολιτική ανοικτών θυρών» της. Οτι «οι αποφάσεις για τη διεύρυνση αφορούν το ίδιο το ΝΑΤΟ. Κανένας τρίτος δεν έχει λόγο σε αυτήν τη διαδικασία. Εξακολουθούμε να είμαστε απολύτως αφοσιωμένοι στην ενσωμάτωση των κρατών που επιθυμούν να ενταχθούν στη Συμμαχία, κρίνοντας το καθένα με βάση τα δικά του πλεονεκτήματα», ένα μήνυμα προς τη Ρωσία και τις αντιδράσεις της στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, την οποία η Μόσχα αντιμετωπίζει ως άλλο ένα βήμα προς την περικύκλωσή της.

Επίσης οι ΝΑΤΟικοί παροτρύνουν: «Ενθαρρύνουμε τους εταίρους που επιθυμούν να ενταχθούν στη Συμμαχία να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αποφάσεις για την προετοιμασία για ένταξη. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε υποστήριξη στις προσπάθειές τους και να τους συνδράμουμε για να κάνουν τα απαραίτητα βήματα στο να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους».

Μια αναφορά αυτό, το περί «αποφάσεων» που πρέπει να ληφθούν, στα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να συμφωνηθούν και να κλείσουν, π.χ. αυτά μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου, ώστε είτε να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είτε να συσφίξουν την όποια «εταιρική σχέση» μαζί του, χωρίς να υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα.

Ως παράδειγμα, εξάλλου, της «πολιτικής ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ, και των διευθετήσεων που πρέπει να γίνουν ώστε να προχωρήσουν οι εντάξεις χωρών της περιοχής στο ΝΑΤΟ, η Διακήρυξη παραπέμπει στην πρόσκληση που απηύθυναν οι ΝΑΤΟικοί στην ΠΓΔΜ να εκκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ, «καλωσορίζοντας» την «ιστορική» - όπως τη χαρακτηρίζουν στη Διακήρυξη - Συμφωνία των Πρεσπών, τη διευθέτηση του ονοματολογικού στη γείτονα και τη δρομολόγηση πιο στενών διμερών σχέσεων σε τομείς όπως η Ασφάλεια και οι μπίζνες, επιβεβαιώνοντας όχι μόνο το ΝΑΤΟικό περιεχόμενο της Συμφωνίας αλλά και ότι αυτή λειτουργεί ως μπούσουλας και για τις υπόλοιπες ΝΑΤΟικές διευθετήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ενεργειακή ασφάλεια και προστασία των «κρίσιμων υποδομών»

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί - την ώρα που τρέχουν τα σχέδια για την ενεργειακή και μεταφορική «διασύνδεση» των χωρών των Δ. Βαλκανίων, μεταξύ άλλων και με το επιχείρημα της ενεργειακής «απεξάρτησης» από τη Ρωσία - το πώς η Διακήρυξη της πρόσφατης Συνόδου του ΝΑΤΟ στέκεται στο ζήτημα αυτό: «Η ενεργειακή ασφάλεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινή μας ασφάλεια. Ενας σταθερός και αξιόπιστος ενεργειακός εφοδιασμός, η διαφοροποίηση των διαδρομών, των προμηθευτών και των ενεργειακών πόρων και η διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων έχουν ζωτική σημασία και αυξάνουν την αντοχή μας έναντι πολιτικής και οικονομικής πίεσης. (...) Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι τα μέλη της Συμμαχίας δεν είναι ευάλωτα στην πολιτική ή εκβιαστική χειραγώγηση της Ενέργειας, η οποία συνιστά πιθανή απειλή. Συνεπώς, οι Σύμμαχοι θα εξακολουθήσουν να επιδιώκουν τη διαφοροποίηση του ενεργειακού τους εφοδιασμού, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις συνθήκες. Θα βελτιώσουμε το ρόλο του ΝΑΤΟ στην ενεργειακή ασφάλεια, σύμφωνα με τις καθιερωμένες αρχές και κατευθυντήριες γραμμές, και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την ικανότητα του ΝΑΤΟ να υποστηρίζει τις εθνικές αρχές στην προστασία των κρίσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της κακόβουλης υβριδικής δραστηριότητας, όπως και αυτής στον κυβερνοχώρο».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org