Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Προστριβές για την «επόμενη μέρα»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι κόντρες Ρωσίας - Δύσης για την «επόμενη μέρα» στη Συρία δεν φαίνεται να εκτονώνονται ούτε σύντομα, ούτε εύκολα... Χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από την Αγκυρα όπου βρέθηκε στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης και συναντήσεων με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέκρινε τις προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να εμποδίσουν την «ειρηνευτική διαδικασία» που έχουν ξεκινήσει Ρωσία, Τουρκία και Ιράν στην Αστάνα του Καζακστάν, με διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούν κατά καιρούς με αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο Λαβρόφ, μετά από συνάντησή του με αντιπροσωπεία Τούρκων διπλωματών, συσχέτισε τις προσπάθειες ανταγωνιστικών δυτικών χωρών σε σχέση με τη διαδικασία της Αστάνα με το μπαράζ νέων κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας. Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις του συριακού στρατού, τόνισε ότι ανταποκρίνονται «πλήρως» με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι η Συρία έχει σε μεγάλο βαθμό «απελευθερωθεί από τους τρομοκράτες» και ότι για τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού «η Ρωσία δεν έχει λόγο, γιατί ο συριακός στρατός πολεμά στην πατρίδα του για την απελευθέρωσή της». Συνέχισε λέγοντας ότι η εκεχειρία στις «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» δεν ισχύει για τις «τρομοκρατικές οργανώσεις», και πρόσθεσε ότι οι «τρομοκράτες», όπως αυτοί του πρώην «Μετώπου Νούσρα» που δρουν στην επαρχία Ιντλίμπ, αρνούνται τις συνομιλίες. Συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ «αποδεικνύονται ανίκανες να διαχωρίσουν τους εξτρεμιστές από λεγόμενες δυνάμεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης». Δεν έκρυψε πως το θέμα προκαλεί προστριβές με την Τουρκία, καθώς στην επαρχία Ιντλίμπ υπάρχουν ένοπλες ομάδες που χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται μέχρι σήμερα από την Αγκυρα. Τόνισε έτσι ότι θα συζητούσε πιο εκτενώς το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου...

Εξέφρασε επίσης δυσαρέσκεια για τις πρόσφατες δηλώσεις του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, που θεώρησε «δυσμενείς» τις συνθήκες για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους. Τις απέδωσε «σε τουλάχιστον ανεπαρκή ενημέρωση». Ξεχώρισε τη στάση της Γαλλίας, που συνεργάζεται - όπως τόνισε - με τη Ρωσία στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ανατολική Γκούτα.

Νωρίτερα, Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε ο 29ος γύρος «παράλληλων αλλά συντονισμένων» περιπολιών που ξεκίνησαν στις 18 Ιούνη στρατιωτικές περίπολοι Αμερικανών και Τούρκων στρατιωτικών πέριξ της πόλης Μανμπίτζ στη βόρεια Συρία.

Παράλληλα, χτες, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, σε συνάντηση που είχε στην Αγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν και άλλους ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους, ανακοίνωσε πως συμφωνήθηκε «η πλήρης συνεργασία» Τουρκίας - Ιράκ για την καταπολέμηση των Κούρδων ενόπλων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ