Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση και το παρασκηνικό παζάρι

Από τη συνάντηση Λαβρόφ - Τσαβούσογλου στην Αγκυρα

Associated Press

Από τη συνάντηση Λαβρόφ - Τσαβούσογλου στην Αγκυρα
Η αντιπαράθεση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ συνεχίζεται με νέα επεισόδια, όπως και το παζάρι στο παρασκήνιο, την ίδια ώρα που στην Αγκυρα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και συζητά την περαιτέρω συνεργασία με την τουρκική ηγεσία. Γίνεται κάθε μέρα και πιο φανερό ότι είναι σε εξέλιξη ένα σκληρό γεωπολιτικό παιχνίδι, που αφορά σε ισχυρά συμφέροντα και μοιρασιά αγορών, ενεργειακών πόρων, σφαιρών επιρροής.

Οι σοβαρές δυσκολίες της τουρκικής καπιταλιστικής οικονομίας, που δεν προκλήθηκαν από την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, όσο και αν αυτές συνέβαλαν με τις κυρώσεις στην επιδείνωση, προκαλούν αλυσιδωτές συνέπειες και σε άλλες καπιταλιστικές οικονομίες. Τόσο στην ΕΕ αφού πολλές τράπεζες χωρών - μελών κατέχουν μετοχές και ομόλογα, όσο και σε «αναδυόμενες» καπιταλιστικές οικονομίες, όπως της Ινδίας ή της Νότιας Αφρικής. Λόγος επίσης γίνεται για ενδεχόμενες επιπτώσεις στο ελληνικό κεφάλαιο που αναπτύσσει δραστηριότητα στην Τουρκία, στο εμπόριο, στον τουρισμό και αλλού.

Πάντως χτες σε ό,τι αφορά την τουρκική λίρα έγινε μια σχετική διόρθωση σε σχέση με το δολάριο σε 1/6,5 ενώ ανακοινώθηκε ότι θα ληφθούν μέτρα για συνεννόηση με διεθνείς επενδυτές. Ετσι αναμένεται αύριο Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, να έχει τηλεδιάσκεψη με 1.000 επενδυτές από ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή για να τους καθησυχάσει και να εξηγήσει το «νέο μοντέλο οικονομίας», που περιλαμβάνει «διαρθρωτικές αλλαγές» (βλέπε νέα αντιλαϊκά μέτρα, περικοπές κοινωνικών δαπανών και ενισχύσεις στο κεφάλαιο).

Το πραγματικό υπόβαθρο της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Τουρκία, που κλιμακώνεται - όσο και αν προβάλλεται ως αφορμή η κράτηση του Αμερικανού πάστορα Αντρ. Μπράνσον, που κατηγορείται για συνεργασία με τον ιθύνοντα νου στην απόπειρα πραξικοπήματος Φετ. Γκιουλέν - είναι η σύγκρουση συμφερόντων στη Μέση Ανατολή, η μοιρασιά στη Συρία, οι σχέσεις στο ΝΑΤΟ που ψυχράνθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016, οι σχέσεις με το Ιράν (όπου το τουρκικό κεφάλαιο έχει συμφέροντα στην Ενέργεια και άλλους τομείς και αντιδρά στην απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα), η προσέγγιση με τη Ρωσία στους εξοπλισμούς, στην Ενέργεια και σε άλλους τομείς.

Το γαϊτανάκι των κυρώσεων

Η απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ με αύξηση των δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο (50% και 20% αντίστοιχα), όπως επίσης και το πάγωμα της πώλησης των μαχητικών «F-35» που υπογράφτηκε προχτές το βράδυ από τον Αμερικανό Πρόεδρο, ήρθε χτες από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση πρεσβευτών ζήτησε μποϊκοτάζ στα αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα.

«Αν εκείνοι έχουν τα iPhone από την άλλη υπάρχει η "Samsung" αλλά και εγχώριες εταιρείες», είπε με νόημα. Επίσης, ο ΥΠΕΞ, Μ.Τσαβούσογλου, ζήτησε «να σταματήσει το bulling» και σημείωσε ότι «αν οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να είναι μια αξιόπιστη χώρα, δεν μπορούν να το κάνουν αυτό με την επιβολή». Φυσικά, είχαν προηγηθεί οι επικρίσεις της τουρκικής ηγεσίας όλες αυτές τις μέρες ότι αν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να κατανοήσουν τα συμφέροντα ενός στρατηγικού τους εταίρου, η Τουρκία θα αναζητήσει νέους συμμάχους.

Χτες, οι «Τουρκικές Αερογραμμές» ανακοίνωσαν ότι δόθηκε εντολή στις διαφημιστικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την προβολή τους να μη δίνουν διαφήμιση σε αμερικανικές εταιρείες.

Την ίδια στιγμή, είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση των βιομηχάνων της Τουρκίας και των επιμελητηρίων TUSIAD και TOBB αντίστοιχα, που εμφανίζονται να ζητούν επίλυση της «αμερικανοτουρκικής διένεξης μέσω της διπλωματίας», αλλά και «αυστηρότερη νομισματική πολιτική» και «οδικό χάρτη για να μειωθεί ο πληθωρισμός».

Επίσης, σημασία έχει ότι στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος πρέσβης, Σερντάρ Κιλίτς, συναντήθηκε μετά από αίτημά του με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, για να συζητήσουν για την υπόθεση του πάστορα, χωρίς να γίνει γνωστό τι ακριβώς περιλαμβάνει το προφανές παζάρι.

Παρέμβαση του Ρώσου ΥΠΕΞ

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που είχε προσκληθεί στην Αγκυρα στη συνάντηση των Τούρκων πρεσβευτών και είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, με κύριο αντικείμενο την κατάσταση στη Συρία (βλέπε σχετικό θέμα στην ίδια σελίδα), τοποθετήθηκε και για τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Σημείωσε με έμφαση ότι «υπονομεύουν όλες τις αρχές του παγκόσμιου εμπορίου και όλες τις αρχές που εγκρίνονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που ορίζουν ότι μονομερή μέτρα οικονομικής επιβολής είναι παράνομα».

Πρόσθεσε ακόμα: «Είμαι βέβαιος ότι η κατά το μεγαλύτερο μέρος κατάχρηση του ρόλου του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος θα το αποδυναμώσει, θα βυθιστεί, και όλο και περισσότερες χώρες, ακόμη και εκείνες που δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, θα απομακρυνθούν από το δολάριο, από την ασφαλή πλευρά, και θα επιδιώξουν να βρουν αξιόπιστους εταίρους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ